Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Να φύγει η τωρινή κυβέρνηση για το καλό της χώρας- Αλαβάνος στη "Real"

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλάει στην «Realnews» και δηλώνει πως «είναι καλό για τη χώρα να φύγει το ταχύτερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση με τις επιλογές που έχει κάνει», λέγοντας πως με τα νέα μέτρα «νομιμοποιεί τους μεγάλους φοροφυγάδες την ίδια στιγμή που προσθέτει 20 λεπτά στο κάθε λίτρο βενζίνης στον κάθε νεαρό με μηχανάκι. Ζητούν απόδειξη από τον ταξιτζή της γειτονιάς και δεν τους νοιάζει η απόδειξη από τον έμπορο πανάκριβων έργων τέχνης». Συνεχίζοντας, τονίζει πως «η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική, να συγκρούεται με τις προτεραιότητες του κατεστημένου. Κι αυτές σήμερα είναι κυρίως γύρω από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και να είναι οραματική». Μιλώντας για τις εσωκομματικές κόντρες στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνει πως «η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίνεται από ολονύκτιες συνεδριάσεις σε κομματικά γραφεία. Εξαρτάται από την ευόδωση πολύτιμων προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από τον ίδιο τον κόσμο του. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς τα προβλήματα της Αριστεράς. Ο ένας είναι μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις μέσους όρους, συνθέσεις και αποσυνθέσεις συμμαχιών. Ο άλλος είναι μέσα από τη σύγκλιση βαθιών κοινωνικοπολιτικών ρευμάτων. Σήμερα το βάρος πέφτει στο δεύτερο». Κλείνοντας, αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση για τον αν έχει μετανιώσει για την επιλογή του κ. Τσίπρα, ενώ παραδέχεται πως «υπάρχουν παραλυτικές διαιρέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως είναι η μεγάλη στιγμή της λαϊκής ενότητας. Γι' αυτό και έχουμε θέσει για συζήτηση την πρόταση του «Μετώπου», που δεν αποβλέπει απλώς σε ενότητα ενός κομματικού χώρου, αλλά οραματίζεται μια πλατιά σύγκλιση, ιδιαίτερα με αυτόν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που βρεθήκαμε μαζί τους μήνες του άρθρου 16, που αλλάζαμε τον πολιτικό χάρτη της χώρας».




Αποσπάσματα συνέντευξης του Αλέκου Αλαβάνου στον Βασίλη Σκουρή για την “Realnews”


-Τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τι σηματοδοτούν, κύριε πρόεδρε, για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου;


"Ποιου ΠΑΣΟΚ εννοείτε; Όλων εκείνων των ανθρώπων και των παιδιών τους που είδαν να γεννιέται ένας πολιτικός χώρος μέσα από μια κουλτούρα για τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος την περήφανη αγροτιά, τα αξιοσέβαστα γερατειά, τον σοσιαλισμό; Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, με τις προκλήσεις της. Νομιμοποιεί τους μεγάλους φοροφυγάδες για να επιστρέψουν τα κεφάλαια τους στις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή που προσθέτει 20 λεπτά στο κάθε λίτρο βενζίνης στον κάθε νεαρό με μηχανάκι. Ζητούν απόδειξη από τον ταξιτζή της γειτονιάς και δεν τους νοιάζει η απόδειξη από τον έμπορο πανάκριβων έργων τέχνης. Το καλό είναι ότι, παρά την πλύση εγκεφάλου, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να σκέφτεται."


-Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να αντέξει τα μέτρα ή προβλέπετε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και των υπαρχόντων κομμάτων;


"Είναι καλό για τη χώρα να φύγει το ταχύτερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση με τις επιλογές που έχει κάνει. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η σημερινή Βουλή, ούτε το σημερινό σκηνικό μπορούν να ανταποκριθούν σε βαθιές ανάγκες της χώρας."


-Συμφωνείτε με την προγραμματική αντιπολίτευση;


"Όσο η Αριστερά συνδυάζει τη διαμαρτυρία με την τεκμηρίωση εναλλακτικών προτάσεων, τόσο πιο πειστική και έτοιμη για μεγάλα βήματα είναι. Οι θέσεις αυτές όμως πρέπει να μην εκφυλίζονται σε μικροδιορθώσεις άνευ σημασίας αλλά να εγγράφονται στο πλαίσιο μιας εντελώς διαφορετικής αντίληψης της πολιτικής. Αν η Αριστερά, για παράδειγμα, έκανε προτάσεις για τις συντάξεις στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας θα ήταν άξιος εταίρος του δικομματισμού. Γι'αυτό η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική, να συγκρούεται με τις προτεραιότητες του κατεστημένου. Κι αυτές σήμερα είναι κυρίως γύρω από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και να είναι οραματική. Ζούμε μία από εκείνες τις εποχές όπου το πολιτικό σύστημα έχει τελειώσει. Φαντάσματα. Η πατρίδα μας χρειάζεται όραμα, μια μεγάλη στροφή."


-Πιστεύετε ότι ο «τρίτος πόλος» ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ είναι η εναλλακτική λύση;


"Όχι. Αν δείτε στο κείμενό μας, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους από το κομμουνιστικό κίνημα, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Από αυθεντικές οικολογικές πρωτοβουλίες. Από τον σοσιαλιστικό χώρο. Από τη νεολαία. Από το γυναικείο κίνημα. Είναι πολύ εύστοχο αυτό που διαπιστώνει ο Κώστας Βεργόπουλος στον χαιρετισμό που μας έστειλε: «Το "Μέτωπο" προέρχεται όχι από τη σύμπραξη κομματικών οργανισμών, αλλά από τη ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων, με προέλευση από κάθε, χωρίς εξαίρεση, πολιτικό ορίζοντα»."


-Η ηγεσία του ΣΥΝ, πάντως, μάλλον δείχνει να αντιμετωπίζει φοβικά και αντιπαραθετικά τον ΣΥΡΙΖΑ...


"Δεν το ξέρω. Και δεν είναι το πιο σημαντικό για μένα. Σήμερα η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίνεται από ολονύκτιες συνεδριάσεις σε κομματικά γραφεία. Εξαρτάται από την ευόδωση πολύτιμων προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από τον ίδιο τον κόσμο του. Σε τοπικές οργανώσεις. Στο διαδίκτυο. Σε κινήσεις επαφής με την κοινωνία. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημοκρατίας πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να ενισχυθούν. Γιατί η δημοκρατία είναι η μόνη προστασία από του γραφειοκρατικούς μηχανισμούς."


-Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει, κατά τη γνώμη σας, θέση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ή πρέπει η φυσιογνωμία του σχήματος να είναι πιο καθαρή;


"Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς τα προβλήματα της Αριστεράς. Άλλοτε είναι συμπληρωματικοί, άλλοτε είναι διαζευκτικοί. Ο ένας είναι μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις μέσους όρους, συνθέσεις και αποσυνθέσεις συμμαχιών. Ο άλλος είναι μέσα από τη σύγκλιση βαθιών κοινωνικοπολιτικών ρευμάτων, τις δημοκρατικές διαδικασίες τη φιλοδοξία η Αριστερά να οικοδομήσει μια άλλη κοινωνική πλειοψηφία. Σήμερα το βάρος πέφτει στο δεύτερο. Εμείς μιλά με για ένα «Μέτωπο» με μεγάλο εύρος. Από την ατίθαση και απαιτητική νεολαία που μπορεί να επιστρέψει από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι τον αριστερό σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Το σημαντικό δεν είναι οι «Πτέρυγες». Είναι η Αριστερά να ανοίξει πάλι τα φτερά της στην κοινωνία, όπως πριν λίγα χρόνια"


-Ο κ. Τσίπρας, πάντως, μάλλον θέλει να «λιώσει» το... δαχτυλίδι που του δώσατε. Εσείς μετανιώσατε για την επιλογή στη διαδοχή σας;


"Κύριε Σκουρή, σας περισσεύει πάντα χρόνος το απόγευμα να βλέπετε σαπουνόπερες; Τη «Λάμψη» παλιά; Τη «Μαρία την άσχημη»; «Τα μυστικά της Εδέμ» σήμερα;"


-Ευθέως, κύριε πρόεδρε, ένα ερώτημα που πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου: «Πού το πάει ο Αλαβάνος; Θα κάνει ή όχι νέο κόμμα;»...


"Με ρωτάτε σαν να είμαι Τουρκοκύπριος ηγέτης που θέλει το δικό του παράνομο και χωριστό κράτος στην Κύπρο. Ασφαλώς και υπάρχουν παραλυτικές διαιρέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως, με την ασύλληπτη επίθεση κυβέρνησης και Βρυξελλών στο κοινωνικό κράτος, είναι η μεγάλη στιγμή της λαϊκής ενότητας. Η ενότητα μας εμπνέει. Γι' αυτό και έχουμε θέσει για συζήτηση την πρόταση του «Μετώπου», που δεν αποβλέπει απλώς σε ενότητα ενός κομματικού χώρου, αλλά οραματίζεται μια πλατιά σύγκλιση, ιδιαίτερα με αυτόν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που βρεθήκαμε μαζί τους μήνες του άρθρου 16, που αλλάζαμε τον πολιτικό χάρτη της χώρας, που φέρναμε νέα ελπίδα και που η ιστορία ζητάει να συμπαραταχθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τώρα."