Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αλέκος Αλαβάνος: Μανιφέστο για "επιστροφή στο μέλλον"




"Σπόρο για να φυτρώσει στην κοινωνία" χαρακτήρισε το πολιτικό κείμενο, που είχε εξαγγελθεί από μέρες και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ο Αλ. Αλαβάνος. Ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε την πολιτική του πλατφόρμα με θέμα “Για να αλλάξουμε τα πράγματα”, συνοδεύοντάς τη από 40 υπογραφές πολιτών της αριστεράς και εκπροσώπων ορισμένων συνιστωσών. Το κείμενο, που όπως είπε ο ίδιος θα κατατεθεί στα όργανα και τα μέλη του σχήματος, φιλοδοξεί να έχει “ευρύτερη απεύθυνση” και θέτει στο επίκεντρό του τη συγκρότηση “μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής”. Παράλληλα προσπαθεί να σκιαγραφήσει τη μορφή αντιπολίτευσης που “χρειάζεται” να ασκήσει η αριστερά και προτάσσει ως “κομβικό στοιχείο” την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας και την “απελευθέρωση από τις εντολές του Συμφώνου Σταθερότητας”.

Ο Αλ. Αλαβάνος παρουσίασε πλατφόρμα που υπογράφουν 40 πολίτες της αριστεράς και εκπρόσωποι ορισμένων συνιστωσών

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των δημόσιων παρεμβάσεών του, ο Αλ. Αλαβάνος πραγματοποίησε ακόμη ένα βήμα, παρουσιάζοντας μαζί με τον Γ. Θεωνά και την Ελ. Πατρικίου το “σχέδιο” που θα θέτει “την ιδέα μιας πλατύτερης συμπαράταξης, η οποία είναι έξω από τα όρια της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και έξω από τα όρια μιας συμπαράταξης με άλλες αριστερές δυνάμεις και η οποία θα έχει ως βασικό στοιχείο τη μετατόπιση σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο”. “Παίρνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι πρέπει “να 'πάμε πίσω στο μέλλον', στην ενότητα που αδέλφωνε, στη σύμπνοια που δικαίωνε, στην πρωτοβουλία που συγκλόνιζε”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στάθηκε στα αποτελέσματα του Συμφώνου Σταθερότητας που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, προσδιόρισε την αφετηρία της “πρωτοβουλίας” αυτής στις διαδικασίες της 3ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε τη θέση “να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική κοινωνική πλειοψηφία που θα είναι σε σύγκρουση με την πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ”. Παράλληλα επισήμανε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις κινητοποιήσεις της χώρας μας, έφερε παράδειγμα την παρουσία χθες 12 ξένων καναλιών στη συνέντευξη της ΑΔΕΔΥ και σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον “πιο αδύναμο κρίκο” της Ε.Ε.

Ο Αλ. Αλαβάνος χαιρέτισε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του σχήματος και απέδωσε σε αυτές ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τον όρο “αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση”, αλλά και για το ότι “χάνονται πλέον μέσα από τον χώρο της αριστεράς όλες αυτές οι ιδέες για τη δυνατότητα συνεργασίας στους μεγάλους δήμους ή τις περιφέρειες με το ΠΑΣΟΚ”.

Ο Γ. Θεωνάς παρουσίασε το κείμενο - πλατφόρμα. Στάθηκε στην ανάγκη να κατακτήσει η αριστερά την “πολιτική ηγεμονία” και, για να το καταφέρει αυτό, πρόσθεσε ότι χρειάζεται αντιπολίτευση "δομική, κινηματική, ενωτική, ανατρεπτική και οραματική". Ταυτόχρονα σημείωσε τη σημασία δημοκρατικής εμβάθυνσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπογραφές και ο χαιρετισμός Βεργόπουλου

Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν, εκτός από τον Αλ. Αλαβάνο, οι: Αγγελόπουλος Βένιος, Αθανασιάδου Μυρσίνη, Αντωνίου Περικλής, Βαλαβάνη Νάντια, Γαλάνης Νίκος, Γεωργακάκη Ροδή, Δεμέστιχας Γρηγόρης, Θεοδόση Αυγή, Θεωνάς Γιάννης, Καβουριάρης Μάκης, Καλατζόπουλος Γιώργος, Καραβάς Αντώνης, Κοίλιας Βασίλης, Κοροβέσης Περικλής, Κούρκουλας Θανάσης, Κυριακάκης Βασίλης, Λατζανάκη Μαρία, Μαντζουράνης Σωκράτης, Μεσσίνης Μιχάλης, Μπενέκου Παναγιώτα, Μπόλαρη Μαρία, Νικολάου Κώστας, Νταβανέλλος Αντώνης, Παπαδημητρίου Ευθύμης, Παπαδημητρίου Μάνια, Παπαπέτρου Γιώργος, Παπουλής Κώστας (Γέρος), Πατρικίου Έλενα, Πλωμαρίτης Στρατής, Προκόβας Γιάννης, Ρινάλντι Ρούντι, Σαπουνάς Γιώργος, Σερεμέτης Δημήτρης, Στρατινάκης Γιώργος,Τραχανατζής Στάθης, Τρίκκας Τάσος, Τσακνιάς Δήμος, Φίλιος Φίλιππος, Χατζηλάμπρου Βασίλης.

Μήνυμα έστειλε ο Κώστας Βεργόπουλος χαιρετίζοντας “τη σημαντική πρωτοβουλία τους για ένα 'Μέτωπο ανατροπής και αλληλεγγύης', που να προέρχεται όχι από τη σύμπραξη κομματικών οργανισμών, αλλά από την ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων, με προέλευση, χωρίς εξαίρεση, από κάθε πολιτικό ορίζοντα”.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜ.ΑΥΓΗ