Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ

Η πρότασή μας αυτή απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς,

της οικολογίας και σε όσες και όσους απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές του δικομματισμού.

Είμαστε σε ευθεία αντίθεση με παρωχημένα «κεντροαριστερά σενάρια» και απαντάμε με επιθετικό τρόπο στην προσπάθειανα στηθεί ένα διπολικό σύστημα, με λιγότερο ή περισσότερο μνημονιακούς.

Απευθυνόμαστε στον καθέναν και την καθεμία ξεχωριστά για να συ-

γκροτήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα,

για να γίνει ο λαός ξανά κυρίαρχος. Δεν θα φύγουν αν δεν τους διώξουμε.

Οι υπογραφές τους δεν μας εκπροσωπούν, οι αποφάσεις τους δεν πρέπει να εφαρμοστούν, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί.

Αντίσταση, ανυπακοή και αλληλεγγύη σε κάθε γειτονιά και χώρο δου-

λειάς! Ο αγώνας μας ενάντια στα χαράτσια μας έδειξε πως μπορούμε να

νικάμε. Το γνωστό πια “κίνημα της πατάτας” άνοιξε τον δρόμο για την

αυτοοργάνωση του λαού. Μαζί μπορούμε να τους διώξουμε! Μπορούμε γιατί είμαστε πολλοί και πολλές. Μπορούμε γιατί έχουμε το δίκιο. Μπορούμε γιατί έχουμε την δύναμη. Μπορούμε και θα νικήσουμε!

Ή εμείς ή αυτοί

O δοτός τραπεζίτης πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, μαζίμε την τρόικα, μετέβαλαν την κρίση σε κοινωνικό ολοκαύτωμα και συνεχίζουν, χωρίς καμία νομιμοποίηση.

Μας έκαναν με το ζόρι φτωχούς, άνεργους, άστεγους και μετανάστες. Δι-

έλυσαν τις δουλειές μας, τη ζωή μας και την χώρα.

Κλέβουν τους μισθούς μας και τον κόπο μας για να πληρώνουν τους τοκογλύφους, για να κερδίζειτο μεγάλο κεφάλαιο.

Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν αλλά την καταστροφή εμείς την βιώνουμε ήδη. Δεν πιάνουν πια τα ψέματά τους. Δεν τους

αρκεί η καταστολή.

Ο λαός αντιστάθηκε, βγήκε στους δρόμους, απάντησε με πρωτοφανή μαζι-

κότητα στο δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» και απέρριψε «λύσεις σωτηρίας» που

οδηγούν στην καταστροφή. Εμείς στηριζόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο.

Καταθέτουμε ως ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μια εναλλακτική πρόταση γιατί υπάρχει κι άλλος δρόμος: μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό κίνημα.

Οι κύριοι άξονες του προγράμματός μας είναι οι εξής:

1. Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέ- ουν απ’ αυτά.

2. Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας - να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.

Δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους και τους εφοπλι- στές. Άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπεράσπιση και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιω- μάτων. Διαφάνεια και πραγματική Δικαιοσύνη παντού.

3. Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας.

Οι θυσίες που επέβαλαν δεν αφορούν ούτε τη διάσωση του ευρώ ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά μόνο την αύξηση της κερδοφορίας του κε- φαλαίου. Απαντάμε: Καμία θυσία για τα κέρδη τους, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστρο- φή. Παλεύουμε κόντρα στην σημερινή Ε.Ε., για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα χτίσει μια Ευρώπη της ειρήνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δη- μοκρατίας, μια Ευρώπη σοσιαλιστική.

4. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν το αναγνωρίζουμε ως χρέος των εργαζομένων. Μόνη λύση είναι η δια- γραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης της χώρας. Στη θέση του PSI, αντι- προτείναμε αναστολή πληρωμών για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν δεν το αποδεχτούν, η μονομερής αναστολή πληρωμών είναι αναγκαία. Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις, πρόνοια ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.

5. Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνι- κό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίη- ση των τραπεζών.

Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών - επιστροφή στο Δημόσιο των επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν μερικά ή ολικά ιδιωτικοποιηθεί - δι- ατήρηση ή επιστροφή στον έλεγχο του Δημοσίου βασικών για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων. Ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρό- που λειτουργίας τους με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

6. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώ- ρας.

Υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας. Αναζωογόνηση της υπαίθρου και ανόρθωση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Το περιβάλλον και η φύση είναι αναπαλλοτρίωτος συλλογικός πόρος, κρίσιμος για την ευημερία μας. Ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικής δράσης: Δημοκρατικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί, δομές αλ- ληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, δυνατότητα αυτοδιαχείρισης επιχει- ρήσεων που κλείνουν.

7. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών.

Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χα- ρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα κοινωνικής προστα- σίας των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων και των άστεγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας για όσους/ες κατοικούν στη χώρα. Λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία.

8. Υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Απόκρουση της καταστολής και του αυταρχισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαι- ωμάτων, ριζική αναμόρφωση του σάπιου πολιτικού συστήματος, ανασυ- γκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και λαϊκοί θεσμοί ελέγχου και άμεσης δημοκρατίας.Υιοθέτηση μιας νέας εξωτερικής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας της κάθε χώρας με στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.