Κυριακή 25 Μαρτίου 2012


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ‘’ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ’’




του Τάσου Ταστάνη

Στην εποχή της βάρβαρης καπιταλιστικής λαίλαπας που ζούμε, η υπεράσπιση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η αποτροπή του εγκλήματος του ξεπουλήματος, της τσιμεντοποίησης και της εμπορευματοποίησης του χώρου αυτού – αλλά και κάθε άλλου τμήματος δημόσιας γης και περιουσίας του Ελληνικού λαού - στους τοκογλύφους δανειστές, στους γδάρτες των ονείρων μας, αποτελεί για μας κυρίαρχο και ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Μας έχουν τσακίσει τις ζωές, τώρα θέλουν να μας λεηλατήσουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τη γη που περπατάμε, να σβήσουν από τον χάρτη όσους ελεύθερους δημόσιους χώρους έχουν απομείνει στην Αθήνα και παίζουν τα παιδιά μας.

Σε λίγες μέρες ψηφίζεται το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη λεγόμενη ‘’αξιοποίηση’’ του Ελληνικού με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημά του.

Με τις διατάξεις του, που δεν αντέχουν σε καμιά επιστημονική κριτική, σε καμιά πολεοδομική και χωροταξική προσέγγιση και ματιά, προβλέπονται από την πλευρά των Τροϊκανών και των ντόπιων υποτακτικών τους, πιεστικές και εντατικές χρήσεις, υψηλοί όροι δόμησης, οι οποίοι εάν υλοποιηθούν θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους «γαμπρούς επενδυτές» να κτίσουν και να τσιμεντοποιήσουν στη συνολική έκταση των 6.200 περίπου στρεμμάτων κτίρια και εγκαταστάσεις πάνω από 3.500.000 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Έτσι θα μετατρέψουν το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, σε ένα νέο άναρχο πολεοδομικό κέντρο στο λεκανοπέδιο της Αττικής…

Στην πράξη μεταφέρονται διάφορες επενδυτικές, χρηματιστηριακές, τουριστικές και κάθε μορφής δραστηριότητες που οι κυβερνώντες τις ζωές μας ονομάζουν «αξιοποίηση» και «επενδύσεις που φέρνουν στον τόπο ανάπτυξη». Οι λεγόμενες χρυσοφόρες ‘’μπίζνες’’ κατά τους καθημερινούς ανθρώπους της δουλειάς και του μεροκάματου.

Θα κτιστεί μια πόλη 30 – 40 χιλιάδων κατοίκων, με ότι σημαίνει αυτό για την πολεοδομική επιβάρυνση και ποιότητα, (εάν μπορούμε να μιλάμε σήμερα) για ποιότητα της ζωής μας…

Σε ένα λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου, από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια έως και σήμερα, με ευθύνη των τότε νικητών, που κυβερνούν την Ελλάδα, κτίστηκε με μοναδικό κριτήριο, το πως θα ‘’στιβάξουμε’’ τους ανθρώπους που αναγκαζόντουσαν να ξεριζωθούν από τη γη τους και να έρθουν στα αστικά κέντρα. Αυτή η άναρχη ανάπτυξη του λεκανοπεδίου που θεοποίησε την αντιπαροχή και το κέρδος οδήγησε στην σημερινή «τερατούπολη»που δεν χωρεί, δεν αντέχει πλέον ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο.

Τα κερδοσκοπικά επενδυτικά και δήθεν εκσυγχρονιστικά οικονομικά συμφέροντα, χρόνια τώρα εποφθαλμιούσαν και ονειρευόντουσαν αυτό το τελευταίο ‘’φιλέτο’’ δημόσιας γης και περιουσίας. Ο χώρος του Ελληνικού, άλλοτε ήθελαν να γίνει ένα Λας Βέγκας, άλλοτε πίστα φόρμουλας, άλλοτε γήπεδο ΠΑΕ, άλλοτε ντισνέϊλαντ και πάει λέγοντας. Την μια είχαμε τις εξαγγελίες των επενδυτικών και αναπτυξιακών οραμάτων των κυβερνήσεων του κυρίου Σημίτη. Στην συνέχεια του υπουργού της ΝΔ κ. Σουφλιά που στον προς «αξιοποίηση» χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συμπεριελάμβανε και τα μεγαλόπνοα σχέδια για τα ‘’γαζώματα’’ του Υμηττού από τους αυτοκινητόδρομους που επέβαλαν οι «Εθνικοί εργολάβοι».

Όμως υπήρχαν και οι κάτοικοι, τα τοπικά κινήματα, οι συλλογικότητες, και οι φορείς της περιοχής, οι Δημοτικές κινήσεις, η Δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού, ο Δήμαρχος ο Χρήστος Κορτζίδης, που ήταν απέναντι τους και αντιστεκόταν αγωνιστικά και τους χαλούσαν τα σχέδια και τις προθέσεις τους…

Στις σημερινές συνθήκες της ‘’μνημονιακής εποχής των παγετώνων‘’ ο αγώνας μας έχει πάρει άλλη μορφή. Ο αγώνας των κατοίκων, των συλλογικοτήτων και των φορέων όλου του λεκανοπεδίου - με μπροστάρη το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης - για την αποτροπή του εγκλήματος, του ξεπουλήματος και της εκποίησης της δημόσιας γης και περιουσίας του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας στους ‘’Τροϊκανούς’’ κερδοσκόπους και τοκογλύφους, θεωρούμε σήμερα πως πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της μάχης που πρέπει να δώσουμε όλοι μας ενάντια στην πολιτική των μνημονίων της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.

Ο αγώνας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών τους, για την υπεράσπιση της δημόσιας γης και περιουσίας, για την αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος μας στη ζωή, στην ανάσα που ανασαίνουμε, στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε, στη γη που περπατάμε, στη δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πράσινου, στο σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να συσπειρώνει τους πάντες και δεν μας περισσεύει κανείς.

ΓΛΥΦΑΔΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ. ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ TO

MHTΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ