Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ' το τραπέζι...


Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                                   κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»
 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ   ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΤΟΥ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ–ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ» AΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  ΜΕ  ΚΟΣΤΟΣ  25.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Ε.Ε. «Το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2009 και ανέρχονται σε 20.000, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18% επιπλέον».
Η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στη χώρα μας κάθε μέρα βαθαίνει, με τη φτώχεια και την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η δημόσια υγεία και παιδεία, οι προνοιακές και κοινωνικές δομές έχουν καταρρεύσει. Οι αυτοκτονίες και οι εισαγωγές συμπολιτών μας στα ψυχιατρεία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Και πώς αντιδρά σε αυτή την τεράστια κρίση ο Δήμος της Γλυφάδας και ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Κόκκορης; Θυμίζουμε μάλιστα πως ο ίδιος και τα στελέχη του ανήκουν στο βαθύ ΠΑΣΟΚ (μην ξεχνάμε την διθυραμβική υποδοχή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου στο Δημαρχείο της Γλυφάδας κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο).
Διοργανώνει φιέστες, σεμινάρια εθελοντών με πομπώδεις τίτλους όπως ‘’Βιωματικό εργαστήριο’’ και ‘’Οι  εθελοντές σε συνθήκες φτώχειας - Πολύ σημαίνοντα πρόσωπα’’.
Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2012 - για το οποίο ειδοποιηθήκαμε για την συζήτηση το μεσημέρι της ίδιας μέρας και στο οποίο δεν πήραμε μέρος - η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε αγαστή συνεργασία με την παράταξη της Ν.Δ. του κ. Βαρβιτσιώτη, ενέκρινε την δαπάνη για την διοργάνωση του προγράμματος το οποίο διήρκησε από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου της Γλυφάδας, με το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ.  Χρήματα τα οποία προέρχονται όπως λένε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Μας γεννιούνται πάρα πολλά ερωτήματα και θέλουμε να κάνουμε αρκετές επισημάνσεις:
·      Είναι απαράδεκτο και προκλητικό το γεγονός, ότι με τέτοια ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση, να διατίθενται χρήματα από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για φιέστες, βιωματικά σεμινάρια, «gala» και «coffe break»,  για να συζητήσουνε για τη φτώχεια, αυτοί που με την ανάλγητη πολιτική τους έχουν οδηγήσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
·      Πρέπει άμεσα να γίνει ανακατανομή των υπό διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και αυτά τα χρήματα να δοθούν στις πραγματικές και κοινωνικές ανάγκες των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας. Αυτών που ψάχνουν στα σκουπίδια, αυτών που κοιμούνται στα παγκάκια, αυτών που τρώνε στα συσσίτια, αυτών που πεθαίνουν γιατί δεν έχουν φάρμακα, σε όλους αυτούς που αυτοκτονούν γιατί χάσανε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και νιώθουν ταπεινωμένοι…
·      Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται και δεν εξαλείφεται με δεξιώσεις, φιλανθρωπικά  σουαρέ και διαλέξεις επί παντός επιστητού. Η φτώχεια και η εξαθλίωση παλεύεται και αντιμετωπίζεται με την ανατροπή αυτής της πολιτικής που την έχει δημιουργήσει. Με αγώνες και συγκρούσεις για να σταματήσει αυτή η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λογική,  που χρόνια τώρα βάζει τις αγορές και τις τράπεζες πάνω από την κοινωνία, τα κέρδη των λίγων πάνω από τις πραγματικές ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου…
·      Η φτώχεια και η εξαθλίωση των ανθρώπων δεν ανατρέπεται και δεν παλεύεται με λογικές του δήθεν εθελοντισμού και των εθνικών οραμάτων τύπου «Ολυμπιακών αγώνων Αθήνας 2004» εκεί που έγινε η μεγάλη καταστροφή της σύγχρονης Ελλάδας, και το μεγάλο φαγοπότι των οικονομικών συμφερόντων.
·      Εθελοντισμός δεν είναι να συστήνεις ΜΚΟ και να πουλάς εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Εθελοντισμός δεν είναι να απορροφάς ανεξέλεγκτα επιδοτήσεις από κρατικά προγράμματα. Εθελοντισμός δεν είναι να εμπορεύεσαι την φιλανθρωπία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα στους ανάπηρους και ανήμπορους  συμπολίτες μας. Εθελοντισμός δεν είναι να μαζεύεις μόνο χαρτάκια και αποτσίγαρα από τις παραλίες και να φυτεύεις λουλουδάκια στον Υμηττό.
Αυτός είναι εθελοντισμός για «το θεαθήναι» και εθελοντισμός της μίζας και της αρπαχτής.
·      Για μας εθελοντισμός είναι να αγωνίζεσαι να μην ξεπουληθεί η δημόσια γη και η δημόσια περιουσία, ο Υμηττός, η παραλία της Γλυφάδας και τα Αστέρια, το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς στους Τροϊκανούς μας δυνάστες. Είναι να αγωνίζεσαι για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι να αγωνίζεσαι για να έχουν όλοι οι άνθρωποι ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, στην υγεία, στην παιδεία, στη στέγη, στην προσβασιμότητα, στον πολιτισμό και στις τέχνες, με μια λέξη στη ζωή. Και όλα αυτά για Έλληνες και μετανάστες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής όπως οικονομικές, ταξικές, φυλετικές καθώς και ανεξάρτητα από το χρώμα και τη θρησκεία του καθενός.
Είναι η ανυστερόβουλη αλληλεγγύη, η συνεισφορά, οι αγώνες, η καθημερινή πάλη δίπλα στο λαό μας για ν’ αλλάξει όλο αυτό το βάρβαρο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
Επί της ουσίας τώρα του θέματος. Μπορεί κάποιος να μας πει που διατέθηκαν αυτά τα 25.000 χιλιάδες ευρώ  μέσα σε 5 μέρες; Πόσο κόστισαν τα  εισιτήρια του Ισπανού Δημάρχου; Πόσο το ξενοδοχείο του; Πόσο το φαγητό του; Πόσο τα «coffee break» ,ποία ήταν τα έξοδα της διοργάνωσης; Για να βγάλει ένας εργαζόμενος των 500 ευρώ το μήνα αυτά τα 25.000 € πρέπει να δουλεύει 4 ολόκληρα χρόνια.
   Όλα τα παραπάνω είναι απορίες και ερωτήματα πολλών συμπολιτών μας, που δεν έχουν να βάλουν, ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους, που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα φάρμακα τους και τα φροντιστήρια των παιδιών τους, που βλέπουν - όσοι έχουν ακόμα δουλειά - τον μισθό τους καθώς και  τις συντάξεις των γονιών τους να εξανεμίζονται τις πρώτες 10 μέρες του μήνα.


                 Γλυφάδα 28 Ιουνίου  2012     

                                                                                       ΤΑΣΟΣ  ΤΑΣΤΑΝΗΣ