Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εκποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού


Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η ακτή του Αγίου Κοσμά περιήλθαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κατέθεσαν 11 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, η αντιδήμαρχος Ρ. Γεωργακάκη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αθηναίων Ελ. Πορτάλιου και Γλυφάδας Α. Ταστάνης.



της Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/06/2012
Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η ακτή του Αγίου Κοσμά περιήλθαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κατέθεσαν 11 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, η αντιδήμαρχος Ρ. Γεωργακάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αθηναίων Ελ. Πορτάλιου και Γλυφάδας Α. Ταστάνης.
Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, τα τμήματα των επίδικων εκτάσεων, τα οποία είναι κοινόχρηστα (αιγιαλός, παραλία, μαρίνα, χερσαία ζώνη της μαρίνας, δημόσια δάση), υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους - δημόσια κτήση (domain public), η οποία είναι αναπαλλοτρίωτη. Στην αίτηση τεκμηριώνεται ότι η ιδιαίτερη προστασία της δημόσιας περιουσίας και το βασικό αναπαλλοτρίωτο αυτής προκύπτει από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας κατά τη διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος και από την πρόσφατα εισαχθείσα ρητώς αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το άρθρο 25 το Συντάγματος.
Μεταξύ άλλων ως λόγος ακύρωσης προβάλλεται η αντίθεση με το άρθρο 43 του Συντάγματος καθώς το Ελληνικό περιήλθε στο Ταμείο Αξιοποίησης με ΚΥΑ αντί Προεδρικού Διατάγματος. Στην αίτηση περιγράφεται αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης. Ήτοι "με την προσβαλλόμενη απόφαση μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρεία 'Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.' 15.000 μετοχές της εταιρείας 'Ελληνικό Α.Ε.', οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου”.
Με το άρθρο 42 του Ν. 3943-Α'-66-31.3.2011 συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Ελληνικό Α.Ε.» στην οποία περιέρχεται η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η παραχωρούμενη έκταση είναι εξαιρετικά ασαφής καθώς δεν συνοδεύεται από σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα (η σύνταξη του οποίου παραπέμπεται στο μέλλον), με αποτέλεσμα να μην προσδιορίζονται ούτε τα όρια ούτε το εμβαδόν του παραχωρούμενου ακινήτου. Η παρ. 6 του ιδίου άρθρου προβλέπει μετάθεση της κυριότητας στην εταιρεία "Ελληνικό Α.Ε." ολοκλήρου ή μέρους του προαναφερθέντος ακινήτου με τυπικό νόμο.
Με την υπ' αριθ. 187/6-9-2011 (ΦΕΚ 2061/Β/16.9.2011) απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάζεται στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου» το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας "Ελληνικό Α.Ε." παρά τις ασάφειες που συνοδεύουν τη σύστασή της.
Η παραχώρηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού στην εταιρεία "Ελληνικό Α.Ε." κατʼ ουσίαν θεσμοθετείται με το άρθρο 7 του Ν. 4062/2012 (ΦΕΚ Α/70) όπου αναφέρεται συγκεκριμένα το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης (5.249.873,49 τ.μ.) και προσδιορίζονται τα όριά της από θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα που δημοσιεύεται σε σμίκρυνση στο ΦΕΚ.
Με το ίδιο άρθρο παραχωρούνται στην εταιρεία "Ελληνικό Α.Ε." το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγ. Κοσμά (426.011,22 τ.μ.) και η μαρίνα του Αγ. Κοσμά (529.792,60 τ.μ.). Ομοίως προβλέπεται μετάθεση της κυριότητας στην εταιρεία "Ελληνικό Α.Ε." ολόκληρου ή μέρους των προαναφερθέντων ακινήτων με τυπικό νόμο.
Ουσιαστικά και τυπικά, παραχωρείται στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου» μία διαφορετική σε έκταση και ποιότητα Εταιρεία "Ελληνικό Α.Ε." από αυτήν που είχε παραχωρηθεί με την υπ' αριθμ. 187/6.9.2011 (ΦΕΚ 2061/Β/16.9.2011) απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων".
 ΠΗΓΗ: η ΑΥΓΗ
διαβάστε εδώ το κείμενο της αίτησης:
http://syrizaglyfadas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8041.html