Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

στιγμιότυπο από το Σύνταγμα


Ατομικό αφορολόγητο βάσει του εκάστοτε ορίου φτώχειας, κατάρτιση περιουσιολογίου, φόρο μεγάλης περιουσίας, κατάργηση χαρατσιών, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές για τράπεζες και κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων είναι μερικές από τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αλ. Τσίπρας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα
διαβάστε εδώ:

* Κατάρτιση περιουσιολογίου: “Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) πρέπει να δηλώνεται, να μπορεί να εντοπιστεί ώστε να μπορεί ο νομοθέτης, η εκτελεστική εξουσία, να φορολογεί τους πολίτες με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και όχι με βάση αυτά που δηλώνουν και με βάση αυτά βεβαίως που συνήθως αποκρύπτουν".
* Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, διαρκή ελεγκτική διαδικασία ελέγχου του από ειδική υπηρεσία ελέγχου, επαρκώς στελεχωμένη, που θα έχει στη διάθεσή της όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας. Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου να γίνει ετήσια με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
* Ατομικό αφορολόγητο βάσει του εκάστοτε ορίου φτώχειας (σήμερα 12 χιλιάδες ευρώ).
* Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρείες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
* Ειδικοί, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές για τις Τράπεζες.
* Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Fast Track κ.λπ.) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών.
* Αλλαγή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων.
* Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των ΑΠΕ.
* Φόρο Μεγάλης Περιουσίας με τον οποίο θα φορολογηθεί η κατοχή κτηρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).
* Κατάργηση των χαρατσιών
- Προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία και τον καθορισμό ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό ενοικίου.