Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Εκχώρηση πλατειών κόντρα στις ανάγκες των δημοτών



Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                                   κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»







ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕ ΣΔΙΤ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
ΤΑ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας καταγγέλλει στο λαό της Γλυφάδας την απαράδεκτη πολιτική της δημοτικής αρχής του κ. Κόκκορη που αντί να μεριμνά για την επίλυση των επειγουσών αναγκών των πληττομένων από την βάρβαρη πολιτική λιτότητας και τα δυσβάστακτα μέτρα της «τρόικας εσωτερικού», βιάζεται να προωθήσει στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα την δημιουργία υπόγειων και επιφανειακών χώρων στάθμευσης, παραδίδοντας με την μέθοδο των ΣΔΙΤ σε ιδιώτες μια επικερδή δραστηριότητα που μάλιστα θα αναπτυχθεί σε Δημόσιο Δημοτικό χώρο.
Ο κ. Δήμαρχος αντί να ασχολείται με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που επιφέρει στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες. Επείγεται, χωρίς κανένα πειστικό λόγο που να προκύπτει από τις ανάγκες της πόλης, να εκχωρήσει σε ιδιώτες την κατασκευή των γκαράζ όταν αποδεικνύεται ακόμη και από τις μελέτες τους ότι δεν αποτελεί την ενδεικνυόμενη και βιώσιμη λύση για την πόλη και παράλληλα διαθέτει πάνω από 100.000€ για τις μελέτες των γκαράζ από τα λεφτά των δημοτών. Παράλληλα εισηγείται με το τεχνικό πρόγραμμα για το 2013 μεγαλόπνοα έργα βιτρίνας και σίγουρα εκτός άμεσης ανάγκης. Για  παράδειγμα διαθέτει 1,6 εκ. € για την κατασκευή υποδομής στην πόλη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ρύπων, την εξομάλυνση θερμοκρασιών κ.λ.π., άλλα 1,4 εκ. € για συντηρήσεις δρόμων, που δεν έχουν καμιά σχέση. Και βέβαια ούτε ένα ΕΥΡΩ για τις επιτακτικές ανάγκες της πόλης μας όπως το δίκτυο ομβρίων στην Τερψιθέα. Την ίδια στιγμή ενώ αυξάνουν οι κοινωνικές ανάγκες, παγώνουν τα κονδύλια για το ΚΑΠΠΑ στα περσινά επίπεδα όταν με το ζόρι ξεπέρασαν το 60% της προηγούμενης χρονιάς.
Φαίνεται πως ο κ. Δήμαρχος δεν θεωρεί σημαντικά θέματα την παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση των πόρων προς τους Δήμους (έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 3 χρόνια) ή την αντίδραση στην απόλυση προσωπικού του δήμου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η παροχή βασικών και απόλυτα αναγκαίων - ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία -κοινωνικών παροχών προς τους δημότες όπως, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που άφησαν απέξω πάνω από 450 παιδιά, η έλλειψη κονδυλίων για την συντήρηση και θέρμανση των σχολείων, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΑΠΗ κ.λ.π. Και βέβαια λείπουν πλήρως οι δαπάνες για τη σίτιση και σύντομα ίσως και τη στέγαση σημαντικού αριθμού δημοτών. Είναι βέβαιο ότι οι μνημονιακοί  Δήμαρχοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ούτε από ερείπια ούτε από φτώχεια και εξαθλίωση, δεν τους αγγίζει καμία ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση . Τους ενδιαφέρουν μόνο οι μπίζνες, οι επενδύσεις και οι αγορές. Ίσως για αυτούς το  πάρτυ να συνεχίζεται και να βρίσκονται κονδύλια για να βολευτούν εργολάβοι, ή πρώην στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ όπως στην περίπτωση των γκαράζ με ΣΔΙΤ της Γλυφάδας.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την εισήγηση του κ. Δημάρχου για την χωροθέτηση των υπόγειων γκαράζ στις πλατείες Δημαρχείου και Νυμφών και να αποφασίσει το σταμάτημα και την οριστική ακύρωση του έργου αυτού. Είναι σοβαρό λάθος και μια κίνηση πολλαπλά ασύμφορη. Είναι μια καραμπινάτη περίπτωση εκχώρησης μιας επικερδούς δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί σε Δημόσιο Δημοτικό χώρο σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία  τις σύγχρονες απόψεις των πολεοδόμων και χωροτακτών, με την ανάγκη τήρησης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας που απαγορεύουν την δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης σε χώρους πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών.
Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι πάγια θέση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας είναι η ριζική αντίθεσή μας στην εκτέλεση έργων και παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, τόσο από την Δημοτική αρχή της Γλυφάδας όσο και από οποιοδήποτε άλλο κρατικό φορέα του τόπου. Με την σκανδαλώδη αυτή μέθοδο, προωθούνται λύσεις εκχώρησης βασικών λειτουργιών καθώς και κερδοφόρων δραστηριοτήτων των Δήμων και του κράτους, στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών και κυρίως των τραπεζών.
Ταυτόχρονα και ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013, καλούμε το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου να λάβει υπόψη του και να ιεραρχήσει τόσο τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου, όσο και τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που προφανώς και θέτουν άλλες προτεραιότητες για τους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες της πόλης και προτείνουμε την λήψη άμεσης απόφασης για την ανακούφιση των δημοτών με:
·  Την ουσιαστική μείωση (τουλάχιστο κατά 20%) των δημοτικών τελών.
·  Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και των συνεισφορών για άλλες κοινωνικές παροχές (δίδακτρα σε ωδεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) των ευπαθών κοινωνικών ομάδων  (άνεργοι κ.λ.π.)
·  Την αναστολή - τουλάχιστο για τα τρία προσεχή χρόνια - της είσπραξης του «πρασινόσημου» ώστε να ανακουφισθούν οι πολίτες.

                                                ΓΛΥΦΑΔΑ 16-12-2012                                             
                                      ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
                            ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
                    Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας