Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός δήμου Γλυφάδας 2014



Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                        κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014
ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
ΣΠΑΤΑΛΕΣ & ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!


Το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2013, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε το νέο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2014. Στην κορυφαία και ουσιαστική στιγμή για το μέλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Γλυφάδας, παίχτηκε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη φορά το ίδιο θέατρο παραλόγου, με τους ίδιους πρωταγωνιστές που τόσα χρόνια αποφασίζουν και έχουν στα χέρια τους τις τύχες και τα όνειρα των παιδιών μας.
Είδαμε τον κ. Δήμαρχο να παραπαίει, να μην τολμάει να στηρίξει τις προτάσεις του και απλά να ψελλίζει - στον καταιγισμό των ερωτήσεων και των προτάσεων της παράταξης μας - ότι υπάρχει οικονομική κρίση και πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα οικονομικά μας (χωρίς βέβαια αυτό να ισχύει για τα έργα βιτρίνας που αποφάσισαν), βρίσκοντας για άλλη μία φορά συμπαραστάτη τον πρώην Δήμαρχο (στηριγμένο τότε από τη Ν.Δ.) Στέλιο Λανδράκη. 
Από την άλλη είχαμε την απαράδεκτη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης (της παράταξης που στήριξε η Ν.Δ. και την οποία εγκατέλειψε για υπουργικό θώκο στη δικομματική συγκυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής της κ. Βαρβιτσιώτης) που στερούμενη και της παραμικρής πρότασης, αποχώρησε φυγομαχώντας για άλλη μια φορά από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος. Κατά το κοινώς λεγόμενο  «την κάνανε με ελαφρά πηδηματάκια και στρίβειν δια του αρραβώνος», διευκολύνοντας τον κ. Κόκκορη στο αντιλαϊκό του έργο. 
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας καταγγέλλει στο λαό της πόλης μας τη Δημοτική αρχή του κ. Κόκκορη που ετοιμάζεται να συνεχίσει και για το 2014 την ίδια περιοριστική πολιτική άγριας λιτότητας σε βάρος των αναγκών της πόλης και των δημοτών της Γλυφάδας. Ψήφισαν έναν προϋπολογισμό για την διαχείριση της κρίσης, χωρίς στόχους και πολιτικές ανακούφισης των δημοτών. Περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές παροχές, ενώ αποδέχονται πλήρως τις πολιτικές της δικομματικής συγκυβέρνησης που στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πλήττουν βάναυσα τους πολίτες. Από το 2011 που ξεκίνησε η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής, ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί πάνω από 20%. Ειδικότερα η περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς το δήμο όπως τα κονδύλια για επενδύσεις από ΣΑΤΑ αλλά και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ είναι μειωμένα κατά 40% από πέρσι και κατά 62% από το 2011.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 είναι μειωμένο κατά 43% σε σχέση με το 2013, μόνο το 30% των κονδυλίων αφορούν νέα έργα και προμήθειες, ενώ το υπόλοιπο 70% αφορά έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί και όπως ήδη έχουμε καταγγείλει είναι εμφανώς και σκανδαλωδώς προσανατολισμένα σε έργα βιτρίνας ενόψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών (ασφαλτοστρώσεις, κηπάρια, σκανδαλώδεις αγορές οικοπέδων ακόμη και εκτός σχεδίου κ.λ.π.). Αντίθετα την ώρα που από τη βροχή που έπεφτε στην πόλη μας μόνο με βάρκα μπορούσες να διασχίσεις τους πλημμυρισμένους δρόμους της Τερψιθέας δεν ψήφισαν ούτε ένα € για έργα ή μελέτες αποχέτευσης ομβρίων. Δήθεν περιμένουν λύσεις από την Περιφέρεια. Όμως ο κ. Σγουρός ενδιαφέρεται μόνο για πλατείες και παιδικές χαρές όπου σκανδαλωδώς διοχετεύονται τεράστια κονδύλια από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν κάλλιστα να διατεθούν σε έργα αποχέτευσης ομβρίων.
Συνεχίζουν όμως - χωρίς την παραμικρή συστολή μπροστά στην ανέχεια, τις δυσκολίες και τα πολύμορφα προβλήματα των συμπολιτών μας – την ασυδοσία με παχυλές αμοιβές σε ποικιλώνυμους συμβούλους, τη διασπάθιση κονδυλίων σε τουλάχιστο ανεπίκαιρα ή δευτερεύουσας σημασίας προγράμματα, έργα και προμήθειες.
Την ίδια στιγμή δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για την τεράστια υστέρηση των εσόδων του δήμου (δεν έφθασαν ούτε το 40% του στόχου) από πρόστιμα-προσαυξήσεις-παράβολα. Δεν εξαγγέλθηκε ούτε ένα μέτρο για την είσπραξη των οφειλόμενων στο Δήμο ή για την αύξηση των εσόδων από τα τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες (όσο ακόμη ανήκουν αυτές στο Δήμο), τα τέλη χρήσης αιγιαλού και κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επικερδών επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων που σκανδαλωδώς και με την ανοχή του δήμου εισφοροδιαφεύγουν.
 Ο κ. Δήμαρχος απέδειξε και πάλι με τη στάση του ότι επιλέγει την εύκολη λύση της μη σύγκρουσης με τα συμφέροντα. Αντίθετα μας κατηγόρησε για λαϊκισμό γιατί του ζητήσαμε να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών για τους δημότες.
Η πλειοψηφία που στηρίζει τον κ. Δήμαρχο, ψήφισε χωρίς ντροπή έναν πλασματικό προϋπολογισμό, με φουσκωμένα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ και φουσκωμένες δαπάνες που δεν έχουν καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του πολίτη και τις βασικές λειτουργίες του Δήμου. Και δυστυχώς το μάρμαρο (σύμφωνα με τις αποφάσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης) θα πληρώσουν οι δημότες με περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και υποχρεωτική αύξηση των δημοτικών τελών.
Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση ισχύει και για τον προϋπολογισμό του ΚΑΠΠΑ του δημοτικού οργανισμού μέσω του οποίου διενεργούνται οι κοινωνικές δράσεις του δήμου (Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο, Ωδείο, Αθλητισμός κ.λ.π). Η επιχορήγηση του δήμου προϋπολογίζεται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρσι. Όμως τόσο το 2013 όσο και 2012 το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού του ΚΑΠΠΑ δεν ξεπέρασε το 50% δηλαδή με λίγα λόγια οι κοινωνικές παροχές και το 2014 θα περιορισθούν στη μέση.
Η κατάσταση στον δήμο μας (και συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση) επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την πολιτική των συνεχών απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας και την σχεδόν πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ο κ. Δήμαρχος ακολουθεί κατά γράμμα τις πολιτικές αυτές με τις οποίες ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για απολύσεις προσωπικού και οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση πολλές κοινωνικές αλλά και άλλες υπηρεσίες των Δήμων. Συγκεκριμένα ο δήμος θα διαθέσει 1 εκατ. € για τις απαράδεκτες συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ που θα τα εισπράξουν για να προσφέρουν στην ουσία ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με συνθήκες «σύγχρονου σκλαβοπάζαρου».
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας πιστεύει ότι ο Δήμος μας χρειάζεται έναν άλλο προϋπολογισμό που θα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της τρόικας, έναν προϋπολογισμό αντίστασης και διεκδίκησης πόρων, αλληλεγγύης με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι και στα ερωτήματα που έθεσε προ ημερησίας διατάξεως ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Ταστάνης σχετικά με τη στάση προς της διοίκησης του Δήμου αλλά και του κ. Δημάρχου σε διάφορα θέματα που αφορούν την πόλη μας και τους δημότες (όπως το σκανδαλώδες ξεπούλημα μαζί με άλλα 28 δημόσια ακίνητα του κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Γλυφάδας, σχετικά με το διορισμό του στο ΔΣ της «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», τη διάλυση των προνοιακών δομών του ΟΚΑΝΑ στα νότια προάστια, κ.λ.π.), για άλλη μια φορά ο κ. Δήμαρχος με αοριστίες, δήλωση άγνοιας και φτηνές δικαιολογίες απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.
Όμως, η πολιτική της αποτυχημένης Δημοτικής αρχής και η αλαζονική στάση του κ. Δημάρχου είναι αδιέξοδες και δέχονται καθημερινά την ολοένα και αυξανόμενη αντίδραση των πολιτών. Η τοπική κοινωνία της Γλυφάδας θα βρει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές τον τρόπο να ανατρέψει την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση στο Δήμο, να απαλλαγεί από όλους όσους μας έφεραν εδώ αλλά και να αποκρούσουν αγωνιστικά τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!!!
                                                ΓΛΥΦΑΔΑ 15-11-2013                                            
                                      ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
                            ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
                    Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας