Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Στη Βουλή: Σκανδαλώδεις οι μεθοδεύσεις για αλλαγή χρήσεων γης μετά την πώληση του Αστέρα


Στη Βουλή: Σκανδαλώδεις οι μεθοδεύσεις για αλλαγή χρήσεων γης μετά την πώληση του Αστέρα
04/12/2013

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Νάσος Αθανασίου, Ηρώ Διώτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Πάντζας και Γιώργος Σταθάκης για την σκανδαλώδη διαδικασία πώλησης της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πέρα από το γεγονός ότι καθεαυτή η πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου συνιστά σκάνδαλο, η ακολουθούμενη διαδικασία έχει αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την πώληση των εν λόγω ακινήτων, προβλέπει αλλαγές των χρήσεων γης και δυνατότητα ανέγερσης πολυτελών κατοικιών. Ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι οι αλλαγές χρήσεων γης σχεδιάζεται να υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης. Η ανέγερση πολυτελών κατοικιών θα δώσει μεγάλα κέρδη στους «επενδυτές» και όσοι εξ’ αυτών τύχουν έγκαιρης «εσωτερικής πληροφόρησης», αποκτούν ισχυρό πλεονέκτημα.
Για το θέμα έχει ήδη παρέμβει η Δικαιοσύνη, γεγονός που θέτει ακόμη εντονότερα σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης. Μόνος τρόπος διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι η ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:  
§  Οικονομικών
§  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
§  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και γειτονικών ακινήτων, που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, εισέρχεται στην τελική της φάση, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την πώληση των εν λόγω ακινήτων, προβλέπει δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης, προφανώς ανέγερσης πολυτελών κατοικιών. Πρόκειται για σχέδιο αλλαγής των χρήσεων γης.
Πέρα από την δηλωμένη κάθετη αντίθεσή μας στην εκποίηση ενός υπερπολύτιμου στοιχείου δημόσιας περιουσίας, η παραπάνω πληροφορία παραπέμπει ευθέως σε σκάνδαλο, γιατί οι αλλαγές χρήσεων γης σχεδιάζεται να υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης. Η ανέγερση πολυτελών κατοικιών θα δώσει μεγάλα κέρδη στους «επενδυτές», που θα έχουν αγοράσει την έκταση σε τιμή που δεν συνυπολογίζει τις αλλαγές στην χρήση γης. Προφανώς, όσοι έχουν «εσωτερική πληροφόρηση» για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αποκτούν ισχυρό προβάδισμα στον διαγωνισμό.
Το πλήγμα για το δημόσιο συμφέρον είναι διπλό, καθώς αντί να προστατευτεί η μοναδική αυτή περιοχή, πωλείται με βιαστικές, αδιαφανείς διαδικασίες, με οσμή σκανδάλου και μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Για το παραπάνω θέμα διατάχθηκε στις 3-12-2013 και βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης εκ των πραγμάτων θέτει σε αμφισβήτηση την όλη διαδικασία πώλησης της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ερωτώνται οι κυρίες και κύριοι Υπουργοί:

– Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που μαρτυρούν προχειρότητα και ύποπτη σκοπιμότητα στην διαδικασία και με δεδομένη πλέον και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προτίθεται η κυβέρνηση να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την πώληση της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον;
– Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τον μοναδικό χαρακτήρα της περιοχής του Αστέρα ως υπερπολύτιμο στοιχείο δημόσιας περιουσίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νάσος Αθανασίου
Ηρώ Διώτη
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Αλέξης Μητρόπουλος
Γιώργος Πάντζας
Γιώργος Σταθάκης