Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Θέσεις της «Ανατροπής» για την σχεδιασμένη, ελεγχόμενη, ελαχιστοποιημένη εκπομπή ακτινοβολίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 Θέσεις της «Ανατροπής» για την σχεδιασμένη, ελεγχόμενη, ελαχιστοποιημένη εκπομπή ακτινοβολίας
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του εκλογικού μας κέντρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Απριλίου, με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας, η τρίτη θεματική εκδήλωση της δημοτικής μας κίνησης με θέμα «Η χρήση και οι επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στο κοινωνικό σύνολο».
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του υποψήφιου Δημάρχου Τάσου Ταστάνη ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της δημοτικής μας κίνησης να ανοίξει και να συζητήσει με τους πολίτες με τη βοήθεια και ειδικών επιστημόνων, όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη, και να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις μας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία που υπάρχει από τα κινήματα πολιτών που αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τόσο στην πόλη μας όσο και στο λεκανοπέδιο γενικότερα, αλλά και στον απαράδεκτο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από τη σημερινή δημοτική αρχή και την πολιτεία γενικότερα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Τσαμάκης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής μας κίνησης. Προσδιόρισε τις τρεις βασικές παραμέτρους για το πρόβλημα: Τις επιπτώσεις από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας και τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την επιστημονική αντιμετώπιση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας και ασφαλούς λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την πολιτική διάσταση με την ανάγκη λήψης μέτρων νομικής θωράκισης για την προστασία των πολιτών από την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους.
Τη βασική εισήγηση έκανε ο Παναγιώτης Κωττής, επίσης καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πρώην μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο κ. καθηγητής ανέλυσε τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη και πολύωρη χρήση  κινητού ή και ασύρματου τηλεφώνου, τα προβλήματα που δημιουργούν στους ανθρώπους οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες,  αναφέροντας πληθώρα παραδειγμάτων έκθεσης μας σε αυτές, αλλά και τα στοιχεία που επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.
Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των παράνομων κεραιών αλλά και τον επανέλεγχο σε αδειοδοτημένες νόμιμες κεραίες για πιθανή αλλαγή των όρων με τους οποίους δόθηκαν οι σχετικές άδειες. Ανέλυσε περαιτέρω το θεσμικό καθεστώς που διέπει σήμερα την τοποθέτηση και τον έλεγχο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον πλημμελή έλεγχο και κυρίως τον αποσπασματικό, ελλιπή και πρόχειρο σχεδιασμό για την τοποθέτησή τους.
Διατύπωσε την πρόταση για την ανάγκη θεσμοθέτησης του συνολικού σχεδιασμού ανά δήμο της τοποθέτησης για όλους τους παρόχους του αναγκαίου αριθμού μικρού μεγέθους κεραιών και την εκχώρηση στη δημοτική αρχή της ευθύνης αυτής, όσο και του διαρκούς ελέγχου του όλου συστήματος.
       Στη συνέχεια έγινε πλούσιος διάλογος και οι καθηγητές απάντησαν αναλυτικά σε πολλές απορίες συμπολιτών μας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι συμπολίτες μας πανεπιστημιακοί Παύλος Κασσωμένος καθηγητής Φυσικής του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημήτρης Τσουκαλάς καθηγητής στο ΕΜΠ στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και ο Νίκος Χρόνης Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Τάσος Ταστάνης διατύπωσε τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη χρήση αλλά και τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και των κεραιών της και γενικότερα από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή με την ψήφο των πολιτών:
·                     Θα καταγράψουμε και θα ελέγξουμε τη νομιμότητα της λειτουργίας όλων των κεραιών που βρίσκονται στα όρια του δήμου τόσο σχετικά με την αδειοδότησή τους όσο με μετρήσεις ακτινοβολίας κατά τη λειτουργία τους.
·                     Θα πρωτοστατήσουμε και θα συντονίσουμε τους επιμέρους δικαστικούς αγώνες για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών καλύπτοντας τα σχετικά έξοδα.
·                     Θα αναλάβουμε - με τη βοήθεια και τη συνεργασία με δημόσιες πολυτεχνικές σχολές - την ευθύνη της συνολικής σχεδίασης της τοποθέτησης των αναγκαίων κεραιών κινητής τηλεφωνίας μικρής ισχύος με στόχο τη ελαχιστοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των επιπτώσεων στην υγεία. Κάθε κεραία να εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε η επικοινωνία να είναι αντικείμενο ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες σε βάρος των πολιτών. Σε συνεργασία με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με ανάλογα θέματα θα θεσπίσουμε διαδικασίες συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
·                     Θα καθιερώσουμε προγράμματα ενημέρωσης των κατοίκων της πόλης μας (γονείς, σχολικές κοινότητες κ.λ.π.) για θέματα πρόληψης των επιπτώσεων στην υγεία από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
·                     Θα πραγματοποιούμε μετρήσεις ακτινοβολίας με διασταύρωση στοιχείων τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς από εργαστήρια ανεξάρτητα από τις εταιρείες.
·                     Θα εναντιωθούμε και δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση νέων υποσταθμών Xυπερυψηλής τάσης και θα αγωνισθούμε για την υπογειοποίηση των υφιστάμενων μετασχηματιστών της ΔΕΗ.

Μαζί ανατρέπουμε!  - Μαζί δημιουργούμε!
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας
Κ. Αθανάτου 22 Γλυφάδα (δίπλα στα ΕΛΤΑ) τηλ. 210.96.24.294
www. anatropistiglyfada.com


Γλυφάδα 13 Απριλίου 2014