Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση χωροθετεί σε αναδασωτέα περιοχή της Α΄Ζώνης Υμηττού



Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, τοποθετείται επί τεσσάρων τροπολογιών στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ: Για το κοιμητήριο Γλυφάδας, τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και το ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας)

Γενικά σχόλια δεν θα κάνω, τα είπα και χθες για τη βροχή τροπολογιών, που στα τελευταία της αυτή η Συγκυβέρνηση προσπαθεί να περάσει. Θα αναφερθώ, όμως, συγκεκριμένα σε τέσσερις τροπολογίες.
Θα ξεκινήσω από την τροπολογία με γενικό αριθμό 2227 και ειδικό 348, η οποία αφορά –και χαίρομαι που είναι και ο κ. Δένδιας εδώ- την παραχώρηση από την Πολεμική Αεροπορία έκτασης για εγκατάσταση δημοτικού κοιμητηρίου στο Δήμο Γλυφάδας. Αναφέρεται μέσα στην τροπολογία ότι από το 2008 υπήρχε μια αντίστοιχη πρόταση παραχώρησης από την Αεροπορία, η οποία απερρίφθη για λόγους ακαταλληλότητας εδάφους κ.λπ.
Κύριε Πρόεδρε, έχω εδώ –και εντελώς συμπτωματικά τυχαίνει να είναι δική σας- ερώτηση που είχε κατατεθεί το 2008 στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για αντίστοιχη περίπτωση.
H απάντηση η οποία υπάρχει -και συγκεκριμένα από το ΥΠΕΚΑ, από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων- έλεγε ότι επρόκειτο για περιοχή η οποία είναι εντός της ζώνης προστασίας Υμηττού και προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα, κάτι το οποίο ισχύει και αυτή τη στιγμή.
Θα ήθελα, όμως, να πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το εξής: Ανατρέχοντας στο ιστολόγιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.» διαπίστωσα –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- ότι από το ν. 4062/2012 ουσιαστικά έχει χωροθετηθεί χώρος για κοιμητήριο μέσα στο τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Θα καταθέσω, επίσης, για τα Πρακτικά την ερώτηση και τις απαντήσεις του τότε Υπουργείου.
Από αυτό το πράγμα καταλαβαίνουμε ότι ενώ υπάρχει χώρος για την εξυπηρέτηση των γύρω Δήμων, Ελληνικού τότε, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, χωροθετημένος μέσα στο αεροδρόμιο με το ν. 4062 δεν προχωρεί κάτι τέτοιο και αυτή τη στιγμή εκχωρείται μέσα στην Α’ Ζώνη Υμηττού από την Αεροπορία.
Εδώ βέβαια, θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Όταν αυτή η Κυβέρνηση ουσιαστικά ξεπουλά το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού σε ιδιωτικά συμφέροντα, όταν σέρνονται στα δικαστήρια αγωνιστές δήμαρχοι και καταδικάζονται μάλιστα, γιατί δίνουν στους πολίτες κάποιον χώρο για να μπορέσουν να αθληθούν, παιδικές χαρές, κλπ., έρχεται  σήμερα και η χωροθέτηση στον ορεινό όγκο του Υμηττού με προσφορά της Αεροπορίας για κοιμητήριο.
Επειδή είναι ο κ. Δένδιας εδώ, θα ήθελα να κάνω τα εξής ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εν λόγω τροπολογία. Η παραχωρούμενη έκταση ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Υπήρξε εισήγηση του ΔΣ του ταμείου με την οποία να συναινεί στην δωρεά παραχώρηση της έκτασης, σε μία εποχή που τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ανάγκη από όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία; Την επιχειρησιακή ευθύνη για την έκταση έχει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Έχει υπάρξει απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου με την οποία να συμφωνεί στην αφαίρεση της έκτασης από το μοναδικό εργοστάσιο στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα;
 Ήθελα, επίσης, να πω ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση που παραχωρείται, βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει ο κύριος Υπουργός ότι η έκταση στην οποία αφορά η τροπολογία δεν βρίσκεται μέσα εκεί, όπως είπα και πριν;
Επειδή δε αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και επικαλείται υπουργική απόφαση του 1987, ήθελα να πω ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει ότι όταν ένα δημόσιο έργο γίνεται σε στρατιωτική εγκατάσταση, τότε την οικοδομική άδεια υποκαθιστά η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται η εκτέλεση του έργου. Στην πράξη, λόγω της τότε υπουργικής απόφασης, πολλά στρατιωτικά έργα γίνονται χωρίς να τηρούνται όροι δόμησης σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης, κλπ. Η μοναδική απόκλιση που προβλέπεται στην τροπολογία είναι ότι τις μελέτες κατασκευής δεν τις εκπονούν τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, αλλά ο Δήμος Γλυφάδας.
Κατά τα λοιπά η εν λόγω θπουργική απόφαση εφαρμόζεται καθιερώνοντας αντισυνταγματική απόκλιση από την πολεοδομική νομοθεσία, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για στρατιωτικό έργο, αλλά δημοτικό νεκροταφείο συγκεκριμένου δήμου, το οποίο δεν μπορεί να έχει πολεοδομικό καθεστώς διαφορετικό από τα άλλα των άλλων δήμων. Ως εκ τούτου, με σαφήνεια πλέον φαίνεται ότι την εν λόγω τροπολογία εμείς την καταψηφίζουμε.
Έρχομαι τώρα στον κ. Ντινόπουλο, τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μας είπε πολλά σε σχέση με τα απορρίμματα, τη διαχείριση απορριμμάτων κλπ. και ότι δίνεται λύση με τη γενικό αριθμό 2216 και ειδικό 342 τροπολογία. Με την εν λόγω τροπολογία που αφορά τους ΦΟΔΣΑ επιβεβαιώνεται η καταγγελία που έχουμε κάνει για τα ΣΔΙΤ, τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στη διαχείριση των απορριμμάτων. Υποχρεωτική δέσμευση ανταποδοτικών τελών για την κάλυψη του ελάχιστου κόστους που θα ορίσει ο κάθε ανάδοχος της ΣΔΙΤ και κατά προτεραιότητα άμεση είσπραξη από τη ΔΕΗ ή εισπρακτική εταιρεία χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη απόφαση ή υπογραφή.
Η παράγραφος γ΄ του άρθρου 17 του ν. 4071/12 μίλαγε για δυνατότητες εκχώρησης των εσόδων των ΦΟΔΣΑ. Αλλά δεν σας αρκεί αυτό. Καταργείτε κάθε διαδικασία λήψης απόφασης για παρακράτηση εισφορών, είτε των δημοτικών συμβουλίων είτε των ΦΟΔΣΑ είτε των Υπουργών.
Αν σκεφτούμε ότι τα έργα θα κάνει η ΣΔΙΤ, η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και το κοστολόγιο θα είναι για τριάντα χρόνια, είναι μια συμφωνία ολίγων, χωρίς να ερωτηθεί κανείς, γιατί αν τα απορρίμματα μειώνονται, τότε το κοστολόγιο ανά τόνο απορριμμάτων σαφώς θα μεγαλώνει.
Η συμμετοχή των ΟΤΑ στον ΦΟΔΣΑ είναι υποχρεωτική και τότε το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια επιβολή κεφαλικού φόρου μέσω τον ΟΤΑ, οι οποίοι γίνονται φοροεισπράκτορες και βέβαια χάνουν τα ανταποδοτικά.
Το επόμενο βήμα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και κύριοι Υπουργοί, είναι η κατάρρευση των ΟΤΑ και η είσπραξη μέσω της εφορίας.
Θα ήθελα να πω δύο κουβέντες για δύο τροπολογίες για το Σικιαρίδιο. Αναφέρθηκε και ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε πριν, λέγοντας ότι πρέπει να δείτε θετικά την τροπολογία Βουλευτών -δεν είναι από το κόμμα μας και από τον χώρο μας- για την λειτουργία του Σικιαριδείου -είμαστε θετικοί σε αυτό- το οποίο έχει σημαντική συνεισφορά στον τομέα των ΑΜΕΑ, στην εκπαίδευση και στην αγωγή.
Θα ήθελα να πω μια ακόμη κουβέντα για την τροπολογία που καταθέσαμε επτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΤΕΑΠΑΣΑ και το ΤΑΛΣ, δηλαδή τα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας, την οποία πρέπει σαφώς να λάβετε υπόψη σας και να υπερψηφιστεί και η οποία έχει να κάνει με την παράταση για ένα εξάμηνο, ώστε να αποφασίσουν.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο.