Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τι σημαίνει «μεταρρυθμίσεις» κύριε Μοσκοβισί;


του Κώστα Ζαχαριάδη*
Διαβάζουμε δηλώσεις διάφορων παραγόντων είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό που δίνουν συμβουλές στον ελληνικό λαό να κάνει υπομονή μερικά χρόνια ακόμη είτε κάνουν υποδείξεις, να «συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
  • Τι σημαίνει όμως μεταρρυθμίσεις;
  • Ποια ήταν τα αποτελέσματα όσων έγιναν ως τώρα;
  • Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας;
  • Ποια η κατάσταση στο κράτος;
  • Ποια η κατάσταση στο φορολογικό σύστημα;
  • Ποια η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα;
  • Ποιοι είναι οι δείκτες κοινωνικής και οικονομικής «ευημερίας»;
  • Ποιες ήταν οι προβλέψεις των μνημονίων και ποια τα αποτελέσματα;
  • Θα πληρώσει κανείς αυτή την «αποτυχία» πέρα από τον ελληνικό λαό;
Η συζήτηση πρέπει να ξανανοίξει από την αρχή: τι εννοούμε με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις»; Πολιτικές ανασυγκρότησης ή περαιτέρω διάλυσης της κοινωνίας; Πολιτικές καταπολέμησης ή διεύρυνσης των ανισοτήτων; Βιασμένη και κακοποιημένη λέξη οι «μεταρρυθμίσεις» , όπως και πολλές άλλες που έχουν ταλαιπωρηθεί από τσιτάτα και τη συνθηματολογία. Η αποθέωση της απορρύθμισης, της κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων βαφτίστηκε και στην χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μεταρρύθμιση και μάλιστα αναγκαία. Αν ο κ. Μοσκοβισί και οι ομογάλακτοί του στο εσωτερικό μεταρρυθμίσεις εννοούν τα όσα γράφει το email της τρόικα ξέρουν από τώρα την θέση μας
Δεν είναι μόνο το πεδίο της οικονομικής πολιτικής που απατούνται προοδευτικές αλλαγές. Όλες οι πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας έχουν διαβρωθεί από έναν νεοσυντηρητισμό ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης αλλά όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, της κρίσης πλαισίου αρχών και αξιών που είχε εκδηλωθεί και πριν την κρίση και μας οδήγησε εκεί. Στην παρούσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία στόχος δεν είναι απλά η κατάργηση των μνημονίων αλλά  η αντικατάστασή τους με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, αναγέννησης της δημοκρατίας, μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά δίκαιου και οικολογικά βιώσιμου υποδείγματος.    Άρα απαιτούνται σε βάθος αλλαγές, μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική μεροληψία και στόχευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσσεις ριζικών αλλαγών, ανορθωτικών μεταρρυθμίσεων αν έτσι ηχεί σε μερικούς καλύτερα για την
  • Θεσμική αναδιοργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Χειραφέτηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος από μηχανισμούς συμφερόντων και καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής με διαμόρφωση νέων σχέσεων πολιτικής και οικονομίας.
  • Δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού, δίκαιου, στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου χωρίς εξαιρέσεις.
  • Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους σε νέες βάσεις ως βασικού πυλώνα κοινωνικής συνοχής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης
Αυτό που διεκδικούμε είναι να γίνει η Ελλάδα, από «αποικία χρέους», ένα «κανονικό», σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, με ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Αυτό όμως απαιτεί, βιώσιμο χρέος, δημοκρατική ομαλότητα, νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, σύγχρονη διοίκηση. Όλα αυτά αποτελούν βασικούς στόχους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές θα πρέπει επιτέλους να τηρήσουν τη δέσμευση του Eurogroup από το Νοέμβριο του 2012, για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Και μιας και μιλάμε για μεταρρυθμίσεις να θέσουμε και εμείς μερικά ερωτήματα… Μπορεί να εκβιάζουν την χώρα μας επικοινωνιακά η ελληνική κυβέρνηση και μ’ερος των media με το λεγόμενο GRexit, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι μετά έρχεται το Italian EXIT κι εκεί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα για την παγκόσμια οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια πολιτική ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του μη βιώσιμου χρέους, στο πλαίσιο αυτής που δόθηκε στη Γερμανία το 1953, μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης και όχι επιλέγοντας μονομερείς ενέργειες. Η ευρωπαϊκή και η διεθνής εμπειρία μπορεί να μας διδάξει πολλά, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική.
Μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφικών λύσεων για την Ελλάδα και οικονομικού βαλτώματος για την ΕΕ ήρθε η ώρα να πρυτανεύσει ο ρεαλισμός και η αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος αυτού του πολιτικού σχεδίου και οι σύμμαχοί του πολλαπλασιάζονται.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ