Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε το λαό στο πλάι μας, δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε!



Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, επισημένοντας πως "αύριο(σ.σ.Τετάρτη) στο Eurogroup δεν θα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που θα διαπραγματεύεται, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα".

  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που ανέλαβε η κυβέρνηση και την μεγάλη στήριξη του λαού που την περιβάλλει.

 Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας να ξέρουν ότι εθελοτυφλούν. Μια ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης θα ανοίξει το δρόμο μόνο στους εχθρούς της Δημοκρατίας, όχι σε όσους ανήκουν ήδη στην ιστορία, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της…

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης. Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία  της χώρας μια κυβέρνηση  πριν ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαπραγματευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και δέχεται τόσους εκβιασμούς.

Ωστόσο είπε πως για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχει κερδίσει την πρωτοφανή ψήφο εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι η μόνη μας στήριξη και έχουμε ευθύνη να τη διευρύνουμε, είπε και πρόσθεσε πως δεν  έχει ξαναγίνει Έλληνας Πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης του ελληνικού σκοπού.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Σαμαρά ρώτησε εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας» πρόσθεσε.

Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία -συμπλήρωσε- θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων, που τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, μια κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καλείται να διαχειριστεί μία τόσο σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά την ίδια τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. Η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση πριν καλά καλά αναλάβει, δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Αλλά ταυτόχρονα η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους, που μία κυβέρνηση πριν καν λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή στην Ελληνική κοινωνία.
Η δική μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο Eurogroup, δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα. Τα 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες που υπέφεραν άδικα τόσο χρόνια. Οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί. Οι 300.000 νέοι που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Αυτοί θα είναι στο Eurogroup.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Αν αποδεχτούμε - όπως κάποιοι μας ζητάνε – να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα, καμία ισχύ στον τόπο που γεννήθηκε.
Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης διαπράττουν τεράστιο λάθος. Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν ηττήθηκαν απλά εκλογικά. Δεν είχαμε μια  απλή κυβερνητική εναλλαγή. Στις 25 Γενάρη είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Σε αντίθεση με αρκετούς εταίρους μας, που στο όνομα πολιτικών και μόνο σκοπιμοτήτων, φαίνεται ότι παίζουν με τη φωτιά, τον διχασμό, την αποσταθεροποίηση.
Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με όλη τη θετική ενέργεια. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της. Όχι σε μια Ευρώπη που έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και συνιδιοκτήτες.
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα. Η χώρα απέκτησε φωνή. Απέκτησε υπόσταση, διεθνές κύρος και αξιοπρέπεια.
Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Γιατί πράγματι δόθηκαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο δάνειο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Αλλά αυτά τα χρήματα δε δόθηκαν για να στηρίξουν την παραγωγική ή την κοινωνική βάση της χώρας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δόθηκε για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άρα να παραμείνει σταθερό και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και δόθηκε, επίσης, για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές, δηλαδή για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Με δυο λόγια η δανειακή σύμβαση, έχει αμοιβαίο συμφέρον και για την Ελλάδα και για τους δανειστές. Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό και εν τέλει καταστροφικούς για την ελληνική οικονομία.
Και τι άλλο διαπραγματευόμαστε μέσω της δανειακής σύμβασης; Διαπραγματευόμαστε για το κρίσιμο θέμα του χρέους. Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Με ένα χρέος στο 180% του ΑΕΠ και με υποχρέωση να στύβεις την οικονομία και ότι περισσεύει να πηγαίνει σε ένα χρέος, που διαρκώς μεγεθύνεται. Όχι μόνο δε βγαίνεις από τη κρίση, αλλά είσαι διαρκώς αναγκασμένος να ακολουθείς τη Σισύφεια πορεία. Και με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν καθίστασαι ικανός να αποπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα –γέφυρα αυτό ακριβώς είναι. Είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα βοηθήσει να εξυπηρετήσουμε τις  υποχρεώσεις μας, μέχρι να φτάσουμε σε μια νέα συνολική συμφωνία για την συνεργασία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους επιβολής λιτότητας.
Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή από κάποιον μηχανισμό διάσωσης. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, την επιστροφή του 1,9 δις ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρήματα που μας οφείλονται. Ζητάμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που ήδη έχουμε δανειστεί και χρεωθεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ, προκειμένου να εξυγιάνουμε το τραπεζικό μας σύστημα από τα κόκκινα δάνεια. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις. Δεν ζητάμε όμως άλλα χρήματα, δε ζητάμε επιπλέον βάρη στους δανειστές μας.
Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου. Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μειλ της Τρόικα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και δεν θα αποτελεί συμφωνία εξαίρεσης από τους κανόνες. Υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι μια ρήξη της Ελλάδας με την ευρωζώνη θα απελευθερώσει ούριο άνεμο και θετική ενέργεια στην ευρωζώνη ;Ποιος δικαιούται στην Ευρώπη να παίζει με τη φωτιά ;
Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ότι και να σκαρφιστείτε. Γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε δεν εκφοβιζόμαστε. Χθες συναντήθηκα με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, εκεί όπου βρήκα έναν απρόσμενο φίλο της Ελλάδας, όπως παλιότερα ο Καγκελάριος Μπρούνο Κράισκι. Μου είπε ότι βλέπει ρεαλιστική, λογική τη πρότασή μας. Και ότι θα προσπαθήσει να το πει και στην Μέρκελ.
Φεύγοντας όμως μου είπε : καλά εγώ θα το πω, αλλά θα ήταν ποιο δημιουργικό να της το έλεγε και ο κος Σαμαράς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. Και σας ρωτάω ευθέως: Εσείς και αύριο τα ίδια θα πείτε ;Να ζητήσουμε παράταση; Τόσο πολύ θα στηρίξετε την Ελλάδα ;
Θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες, ότι οι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.
Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Γιατί η υλοποίηση του προγράμματος αυτού έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με κανενός είδους ανάγκη για νέο δανεισμό.
Η κυβέρνηση έχει, επίσης, ήδη έτοιμα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα κόκκινα δάνεια. Και το δεύτερο, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, είμαι αισιόδοξος, ότι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα φτάσουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό.
Ακούσατε ένα καθαρό προγραμματικό λόγο και την χάραξη μίας κυβερνητικής πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω από όλα. Σε αυτούς τους ανθρώπους κάνουμε σήμερα με το κλείσιμο των προγραμματικών μας δηλώσεων το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα.
Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Γιατί όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν  υπέρ του Λαού και μόνον υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε.

 http://www.stokokkino.gr/