Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ



Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ: Μόλις μία βδομάδα και ήδη αλλάξαμε την ατζέντα στην Ευρώπη 

«Μπορούμε να δεσμευτούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γυρίσει ο τόπος σελίδα, εγγυόμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, αλλά ταυτόχρονα εγγυόμαστε διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη, εγγυόμαστε τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που είναι απολύτως εξασφαλισμένες»,
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σήμερα ομιλία κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είστε η φωνή των πολιτών, οι εκπρόσωποι ενός λαού που αποφάσισε με γενναιότητα για τη ζωή του και επέλεξε ελπίδα και ανασυγκρότηση... οι 149 βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτε πλέον κομματι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος. 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων πως κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.
«Η κυβέρνηση από τα πρώτα βήματα έδωσε ελπίδα στον πολύπαθο λαό. Έδωσε στην πατρίδα ταυτότητα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Έγινε θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη» ανέφερε.
Αναφέρθηκε μάλιστα "σε αίσθημα περηφάνειας" που θα πρέπει να διακατέχει τους βουλευτές γιατί «οι πολίτες γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν. Γιατί επέστρεψε η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια. Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η ελληνικη δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών μέσω μέιλ. Έχει δική της φωνή τη δική της διαπραγματευτική ισχύ».
«Χρειάστηκε μόνο μία εβδομάδα και καταφέραμε να αλλάξει η αντζέντα. Πράγμα που μαρτυρούν οι επαφές που είχα. Για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα για να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και όχι άλλο για τη λιτότητα, για να αποδομηθεί το κατεστημένο που θέλει περισσότερο λιτότητα» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη. «Δεν είναι απειλή είναι η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη, που είτε θα είναι δημοκρατική, είτε θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να υπάρχει»
Είπε δε πως η Ελλάδα έχει προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε στους εταιρούς της, και περιμένει τις δικές τους προτάσεις. Σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις προτάσεις της Γερμανίας, από την οποία, όπως είπε, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ακούσε κάτι συγκεκριμένο.
«Μπορούμε να δεσμευτούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γυρίσει ο τόπος σελίδα, εγγυόμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, αλλά ταυτόχρονα εγγυόμαστε διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη, εγγυόμαστε τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που είναι απολύτως εξασφαλισμένες» πρόσθεσε.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία:
Ολόκληρη η ομιλία:
Θέλω να σας καλωσορίσω όλους και όλες στη Βουλή των Ελλήνων και να σας πω ότι είστε η φωνή των πολιτών. Είστε οι εκπρόσωποι ενός λαού που αποφάσισε με γενναιότητα για τη ζωή του και επέλεξε ελπίδα και ανασυγκρότηση.
Θέλω να σας επισημάνω ότι οι 149 βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελείτε πλέον κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού. Είστε η φωνή των κοινωνικών αγώνων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό δεν πρέπει ούτε στιγμή να το ξεχνάτε. Όπως δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάτε ότι είστε οι εκπρόσωποι του εργαζόμενου λαού στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είστε κομμάτι μίας μεγάλης μάχης και μίας μακράς πορείας που έγινε «διά πυρός και σιδήρου», είτε ως κατάληξη τη χειραφέτηση ενός λαού, τη νίκη των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, τη νίκη της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τη νίκη ελπίδας απέναντι στον φόβο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να είμαστε όλοι και όλες χαρούμενοι και περήφανοι που συμμετέχουμε σ’ αυτήν την ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του ελληνικού λαού.
Ζούμε στιγμές ιστορικές, ο ελληνικός λαός – όχι εμείς – γράφει ιστορία και γράφει ιστορία, διότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, τις αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις για το τέλος του πελατειακού κράτους και το τέλος της διαπλοκής και της διαφθοράς στην πατρίδα μας. Για την επιστροφή στη σταθερότητα, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις – όχι απορυθμίσεις και βαρβαρότητα, όπως μας πρόσφεραν τέσσερα χρόνια τώρα, οι δυνάμεις που κυβέρνησαν με μνημονιακά προγράμματα.
Για να βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, βάζοντας μπροστά το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της χώρας, όχι για να υπηρετήσουμε το χρηματιστηριακό κεφάλαιο και να εκποιήσουμε τον δημόσιο πλούτο της χώρας.
Η κυβέρνησή μας, από τα πρώτα της βήματα, έδωσε ελπίδα στον πολύπαθο λαό μας. Έδωσε στην πατρίδα μας ταυτότητα, που σήμερα μέσα σε λίγες μέρες αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα έγινε ξανά θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εκπροσωπεί και προπαγανδίζει παντού στην Ευρώπη, τις αξίες που έγιναν η πρώτη ύλη, για την ίδια τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπροσωπεί την Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ισότητας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στις 25 του Γενάρη έγινε ένα μεγάλο βήμα. Αν όμως νιώθουμε για κάτι περήφανοι και περήφανες, αυτό δεν είναι μόνο η δικαίωση των αγώνων των προηγούμενων γενεών, που μάτωσαν γι’ αυτόν τον τόπο. Αν είναι να αισθανόμαστε -και αισθανόμαστε για κάτι περήφανοι- είναι γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες αυτού του τόπου ανάσαναν. Οι πολίτες γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν την Κυριακή των εκλογών. Αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι, είναι γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Αν είναι για να αισθανόμαστε και αισθανόμαστε για κάτι περήφανοι είναι γιατί πλέον στον τόπο μας δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, και θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.
Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό άξονα για έξοδο από την κρίση. Θα έχει τη δική της φωνή, το δικό της πρόγραμμα. Και το κυριότερο, όλοι και όλες σ’ αυτόν τον τόπο ξέρουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θα κάνει πράξη αυτό που λέει. Θα κάνει πράξη αυτό που επιβάλλει η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου. Γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών – και μάλιστα εντολών διά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Η Ελλάδα έχει πλέον ξεκάθαρη θέση. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της φωνή.
Η Ελλάδα έχει, πλέον, τη δική της διαπραγματευτική ισχύ.
Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα νέας κυβέρνησης και νέου τρόπου διακυβέρνησης και καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη.
Καταφέραμε να γίνει η Ελλάδα και οι προτάσεις της κυβέρνησης σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πράγμα που μαρτυρούν και οι συναντήσεις αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με ηγέτες από τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη όχι μόνο της Ευρώπης. Χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα για να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση στην Ευρώπη πάνω στα πραγματικά προβλήματα.
Για να συζητάμε πια για την ανάπτυξη και όχι να συζητάμε άλλο πια για την λιτότητα. Για να αποδομηθεί επιτέλους το ευρωπαϊκό κατεστημένο που θέλει περισσότερη λιτότητα και λιγότερη δημοκρατία.
Η πατρίδα μας αυτό το διάλογο, τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει στα θεσμικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημείο αναφοράς για τους λαούς. Είναι σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία.
Για μία νέα συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε μία Ευρώπη που δεν θα έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, αλλά θα είναι το κοινό μας σπίτι, όπου όλοι θα έχουμε ευθύνη. Συγκατοικούμε ισότιμα σε αυτό το κοινό σπίτι και όλοι έχουμε ευθύνη και λόγο για το κοινό μας μέλλον.
Και βεβαίως σημείο αναφορά στην πατρίδα μας στην αναγκαία διαβούλευση για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο οικονομικό παράλογο που έχει τα τελευταία χρόνια επιβληθεί στο κοινωνικό δίκαιο και στον ορθό λόγο.
Στις 25 Γενάρη πήραμε καθαρή εντολή και δηλώσαμε πως σκεφτόμαστε, σε σχέση με αυτά που έκαναν προκάτοχοι μας σε κυβερνητικούς θώκους, να πρωτοτυπήσουμε. Δηλαδή να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά.
Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε πρόγραμμα και συμφωνία με τον λαό μας.
Αυτή τη συμφωνία θα την τιμήσουμε.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη.
Αντίθετα έρχεται να αποκαταστήσει την αναγκαία ισορροπία στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απειλή, είναι η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη.
Μια Ευρώπη που είτε θα είναι δημοκρατική και με κοινωνική συνοχή, είτε θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να υπάρχει.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Εργαστήκαμε σκληρά από την πρώτη ημέρα.
Αποδείξαμε πως ήμασταν έτοιμοι και ώριμοι να αναλάβουμε την μεγάλη αυτή ευθύνη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός.
Συγκροτήσαμε κυβέρνηση χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό, με μεγάλη ταχύτητα.
Κάναμε πράξη τη δέσμευση για νέα πιο συνεργατική κυβερνητική δομή, με δέκα μόνο υπουργεία.
Καταφέραμε μέσα σε μόλις μια μέρα αυτό που υπόσχονται 30 χρόνια άλλες κυβερνήσεις και δεν το έκαναν πράξη.
Και αυτή μας η αποφασιστικότητα δεν αφορά μόνο στη τήρηση των δεσμεύσεών μας.
Αφορά και στην ανάγκη να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση στον τόπο μας.
Να την κάνουμε περισσότερο αποτελεσματική, πιο συνεργατική, πιο λειτουργική, ανταποδοτική προς τον πολίτη. Και ξεκινάμε από την κυβέρνηση για να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση.
Για αυτό και σήμερα, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και δείχνοντας αποφασιστικότητα να προωθήσουμε μεγάλες, ώριμες αλλαγές για το τόπο, βλέπουμε την Ελληνική κοινωνία να ανταποκρίνεται θετικά.
Σήμερα όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τη σωτηρία της κοινωνίας έχει την αποδοχή του διπλάσιου ποσοστού από όσο πήραν στις εκλογές στις 25 Γενάρη τα κόμματα που τη συγκροτούν.
Αποδείξαμε, επίσης, μέσα από τις κινήσεις μας το πρώτο διάστημα πως δεν πηγαίνουμε χωρίς σχέδιο μπροστά. Δεν πορευόμαστε στο άγνωστο. Είχαμε και έχουμε επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο για την διαπραγμάτευση.
Έχουμε πρόγραμμα και όραμα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Αναλάβαμε μία ιστορική ευθύνη.
Χρέος μας ήταν από τις πρώτες κιόλας μέρες να επισκεφτούμε την Κύπρο, πράγμα που πράξαμε.
Για να τονίσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και τεράστια γεωστρατηγική σημασία.
Για να τονίσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο συνεργασίας και αλληλεγγύης και ένα υψηλό επίπεδο συνεννόησης.
Για να τονίσουμε πως οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν πιστές στον στρατηγικό τους στόχο για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.
Σε λίγες μόνο ώρες, επισκεφτήκαμε τους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και δύο σημαντικούς ηγέτες αρχηγούς κρατών, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Όχι βέβαια με στόχο να δημιουργήσουμε νέα ρήγματα και νέους διχασμούς. Αρκετούς διχασμούς έχει η Ευρώπη. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο διχασμό ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο.
Τονίσαμε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι το τέλος των αποτυχημένων πολιτικών και επισημάναμε την ανάγκη για μία νέα συμφωνία στην Ευρώπη.
Υπουργοί και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα ένα μαραθώνιο συναντήσεων και διαβουλεύσεων σε όλη την Ευρώπη. Και το ξεκίνησαν έχοντας στόχο, έχοντας σχέδιο και λέγοντας για πρώτη φορά την αλήθεια στους ευρωπαίους πολίτες.
Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το εναλλακτικό εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για την διέξοδο από την κρίση.
Σε μία βδομάδα μόλις κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής.
Υπήρξε στην Ελλάδα, για τέσσερα χρόνια τώρα, μια απόλυτη αποτυχία, μια απόλυτη κατάρρευση.
Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει. Που ακούει διδαχές να κάνει τα μαθήματα της.
Η Ελλάδα έχει φωνή.
Τη δική της φωνή.
Η Ελλάδα έχει πλέον προτάσεις. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα και με αξιοπιστία στους εταίρους μας. Περιμένουμε προτάσεις και από τους εταίρους.
Περιμένουμε ακόμα και τις προτάσεις της Γερμανίας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.
Σήμερα όμως στην Ευρώπη και αυτό είναι το πρώτο, ευτυχές αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στην Ελλάδα κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα μέιλ της.
Κανείς σήμερα – και αυτό είναι η αλήθεια- δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα που απέτυχε και κατέστρεψε την κοινωνία και την οικονομία, δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το περιβόητο μέϊλ των δεσμεύσεων του κ. Σαμαρά.
Μας ζητούν βέβαια να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Τους απαντάμε : Μας δεσμεύουν οι κανόνες της Ε.Ε.
Θα τους σεβαστούμε αν και διαφωνούμε και θα εργαστούμε για να τους αλλάξουμε.
Αλλά θα τους σεβαστούμε.
Θα σεβαστούμε τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ξεκάθαρα όμως πράγματα, η λιτότητα, δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης. Δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα εξωπραγματικά και ανέφικτα πρωτογεννή πλεονάσματα δεν αποτελούν ιδρυτικό κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα σεβαστούμε λοιπόν τους κανόνες.
Απαιτούμε και από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα.
Κυρίως να σεβαστούν την απόφαση του λαού μας να σταματήσει η συνέχεια του λάθους στην Ελλάδα.
Γιατί σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια της εφαρμογής του λάθους, ο τόπος μας, ο λαός μας έζησε ένα εφιάλτη.
Χάθηκε το 25% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτοξευθεί από το 124% του ΑΕΠ στο 178%.
2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας φτωχοποιήθηκαν.
1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν την εργασία τους.
200 χιλιάδες νέοι επιστήμονες ξεριζώθηκαν από τον τόπο, μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
Το κράτος πρόνοιας και το κοινωνικό κράτος ισοπεδώθηκαν.
Υπήρξε πρωτοφανής εσωτερική υποτίμηση και αποεπένδυση.
Υπήρξαν δομικά προβλήματα και τραγική οικονομική πτώση. Όλα αυτά αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οποιοδήποτε άλλο ευνομούμενο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως του Βορρά, θα συνιστούσαν μια πρωτοφανή τραγωδία και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κρατηθεί με αυτά τα αποτελέσματα. Κρατήθηκαν όμως στην Ελλάδα για τεσσεράμισι χρόνια. Όμως τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη να γυρίσουμε σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη
Κανείς λογικός άνθρωπος, λοιπόν, δε μπορεί να επιθυμεί να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης.
Κι όμως, υπάρχει ακόμα μία κάστα, εντός και εκτός της Ελλάδαςυπάρχει ακόμα ένας θύλακας νεοφιλελευθερισμού, που υπηρέτησε και υπηρετεί αυτόν τον δοκιμαστικό σωλήνα των πιο απάνθρωπων πολιτικών.
Που παρακαλά να κερδίσει στην διαπραγμάτευση η σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη, ορισμένοι ακόμα δεν το κρύβουνε, το στέλνουν και στα μέϊλ τους, στα τουϊτερ τους. Υπάρχει μια κάστα που παρακαλά και θέλει
αυτός ο λαός να παραμείνει το πειραματόζωο για να εφαρμοστεί στο διηνεκές η βαρβαρότητα.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αν στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός δεν είχε δείξει τόσο μεγάλη γενναιότητα απέναντι σε όλα τα αποθέματα τρόμου και φόβου που χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι μας.
Αν στις 25 Γενάρη είχαμε χάσει τις εκλογές σήμερα τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα;
Το περιβόητο μέιλ του κ. Σαμαρά προς την τρόικα θα είχε γίνει νόμος του κράτους. Δηλαδή η Βουλή μετά την ορκωμοσία θα καλείτο να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ΦΠΑ.
Σήμερα η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας για νέα μείωση στις συντάξεις θα είχε υλοποιηθεί. Αυτή που ανακάλυψαν οι υπουργοί με το που καθίσανε στις καρέκλες του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σήμερα θα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για νέες απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, διότι αυτά είχαν συμφωνηθεί. Ο ελληνικός λαός όμως απάντησε με γενναιότητα, έκανε την επιλογή του και όλα αυτά σταμάτησαν.
Και ξεκίνησε μία μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ζητά ελεημοσύνη και επιτροπεία.
Με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία καταθέτουμε τις προτάσεις μας.
Έχουμε ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εταίρους μας, η οποία χρειάζεται χρόνο.
Χρόνο δε χρειάζεται μόνο η Ελλάδα.
Χρόνο χρειάζεται και η Ευρώπη.
Χρόνο χρειαζόμαστε όλοι οι εταίροι.
Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο κοινό μας μέλλον.
Εμείς αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε και να δεσμευτούμε στον ελληνικό λαό είναι ότι η κυβέρνησή του, τα κόμματα που την αποτελούν και οι υπουργοί της, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γυρίσει σελίδα ο τόπος.
Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες και την επιθυμία τους να μπει ένα τέλος στην καταστροφή.
Εγγυόμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τόσα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα εγγυόμαστε και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα εγγυόμαστε διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες τις ελληνικές που είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
Θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλες τις δυνατότητα να τα καταφέρουμε, να ξεκινήσουμε τον μεγάλο αγώνα ώστε να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες που έκαναν τόσα χρόνια.
Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Αλλά, άμεσα, αστραπιαία θα κινηθούμε για να τελειώνουμε και με αυτό το καθεστώς που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Να τελειώνουμε με το καθεστώς της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Να τελειώνουμε με την φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος προωθώντας σαρωτικές αλλαγές. Και προσέξτε όχι γιατί κάποιοι μας τις ζητάνε αυτές τις αλλαγές, και είναι υποκριτές κάποιοι που τις ζητάνε, ενώ τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για αυτές. Αυτές τις αλλαγές θα τις προωθήσουμε διότι εμείς τις θέλουμε για να τελειώνουμε οριστικά με το παρελθόν.
Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να λάβουν και το δικό μας μήνυμα πολύ σοβαρά όλοι και όλες όσοι εντός και εκτός Ελλάδας σχεδιάζουν παρενθέσεις, έχουν στρατηγικό σχέδιο να υπονομεύσουν την Ελλάδα, την νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά φυσικά την Ελλάδα. Διότι εδώ μιλάμε για την Ελλάδα και το μέλλον αυτού του λαού.
Εμείς κινούμαστε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όπως προείπα ακόμα και όταν διαφωνούμε ριζικά σεβόμαστε κανόνες. Ας σεβαστούν όλοι όμως και την έννοια της δημοκρατίας. Δηλώσεις που λένε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα είναι δηλώσεις επικίνδυνες, ιδίως σε μια Ευρώπη όπου ο κίνδυνος του φασισμού, του νεοναζισμού, της εκκόλαψης του αυγού του φιδιού, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος.
Θέλω λοιπόν να το ξαναπώ για να το καταλάβουν όλοι καλά. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανέναν.
Πολύ περισσότερο όμως, η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλείται και από κανένα.
Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
Γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται.
Ας σταματήσουν λοιπόν εδώ και οι τελευταίοι οπαδοί των πιο σκληρών και άδικων πολιτικών- να υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού και των ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως να προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Η ελληνική Δημοκρατία, οι πολίτες αυτής της χώρας, με τη γενναία τους επιλογή έχουν γυρίσει σελίδα, έχουν βρει το δρόμο τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν στα πέτρινα χρόνια. Και αυτή η επιλογή σας διαβεβαιώνω είναι μια επιλογή ουσιαστική και σημαντική για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι μια επιλογή που σηματοδοτεί την αναγκαία νέα μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μόνο στο πλευρό της μόνο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, τους λαούς που αγωνίζονται στην Ευρώπη για ένα καλύτερο κοινό μέλλον, με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη ελπίδα.
Έχουμε στο πλευρό μας τους ευρωπαϊκούς λαούς σε Βορρά και Νότο που και αυτοί στην ελπίδα των Ελλήνων και των Ελληνίδων βλέπουν την δική τους ελπίδα για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο αλληλέγγυα, πιο δημοκρατική.
Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ο φόβος τελείωσε στην πατρίδα μας.
Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τελείωσαν στην πατρίδα μας. Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας, ανηφορικό δρόμο, διότι έχουμε μία χώρα να φτιάξουμε από την αρχή. Και σας καλώ όλους και όλες μαζί, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης να δώσουμε την ικμάδα των δυνάμεων μας για να ξανακτίσουμε την πατρίδα μας σε θεμέλια δικαιοσύνης, δημοκρατίας. Σε θεμέλια ισότητας. Σε θεμέλια προκοπής.
Καλή δύναμη σε όλους και όλες.
-----------------------------------------------------------------------------
Την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής
Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων περιλαμβάνει μόνο την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Την Δευτέρα και την Τρίτη θα τοποθετηθούν υπουργοί και βουλευτές. Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και η διαδικασία θα κλείσει με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η απάντηση στις πιέσεις

«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα, καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί, επισημαίνεται.
Πηγή: http://left.gr/news/stis-230-i-omilia-tsipra-stin-ko-toy-syriza-stis-3-i-synedriasi-toy-kyv-symvoylioy#sthash.VgSJjm0o.dpuf