Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Να μην ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των φρακτών»


«Η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή υπογραμμίζοντας πως το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές σκοπιμότητες - «H ταυτοποίηση γίνεται στο σημείο εισόδου, το επιβάλλει η πραγματικότητα και η κοινή λογική» τόνισε αναφερόμενος στις «όχι και τόσο αυθόρμητες αντιδράσεις» ενάντια στα κέντρα ταυτοποίησης



Επιμένουμε στην πολιτική της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού: Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα


«Θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Β. Λεβέντη για τα κέντρα ταυτοποίησης. Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίοι κύκλοι και σημείωσε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών έδωσε απάντηση «σε αυτούς τους ακραίους κύκλους». Σχετικά με τα hot spots o Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε «από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη». Απαντώντας στις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας ο πρωθυπουργός σχολίασε: «O ένας (σσ τρομοκράτης του Παρισιού) ταυτοποιήθηκε στη Λέρο και μόνο στη Λέρο πουθενά αλλού. Για τους άλλους που είναι γέννημα θρέμμα του Παρισιού και των Βρυξελλών;»
Παράλληλα, χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα περί αποπομπής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν και έκανε λόγο για ακραίους κύκλους στην Ευρώπη που αναπαράγουν απειλές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ανταποκρινόμαστε σε αυτή την κρίση με υπεράνθρωπες προσπάθειες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια συνέπεια θα πρέπει να δείξουν και οι άλλες χώρες.  Όσον αφορά στην Ειδομένη, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι «ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς 'να ανοίγει μύτη'» και τη στιγμή που ορισμένοι έλεγαν «δείτε τώρα πως δέρνει η Αριστερά». «Πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως» συνέχισε, διαμηνύοντας πως «η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» ανθρώπων. 

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ό,τι αφορά στη συνθήκη Σένγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή και η ταυτοποίηση» των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα να γίνεται στο σημείο εισόδου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται στην Ελλάδα.  «Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία. Και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήσαμε. Όχι για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη» σχολιασε ο Αλ. Τσίπρας. 
«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή» υπογράμμισε, ενώ ειδικά για το θέμα της FRONTEX ο πρωθυπουργός είπε ότι ζητήθηκε η ενίσχυσή της κατά 1.600 στελέχη, αλλά ήλθαν μόνο 200 άτομα. Όπως ανέφερε, «δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή». «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», υπογράμμισε.
Η συνεχής ενημέρωση από την Ώρα του πρωθυπουργού (εδώ αναλυτικά η ερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπζών):
- See more at: http://left.gr/news/stin-ora-toy-prothypoyrgoy-ayrio-o-alexis-tsipras#sthash.5QVyDnmf.dpuf