Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Οι βασιλικότεροι του (Γερμανού) βασιλέως

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τη Δευτέρα, 7 του μηνός, χθες δηλαδή, η εφημερίδα μας ανέδειξε ως όφειλε το θέμα με την απαξιωτική και στρατευμένη πολιτική ενημέρωση προς την κεντρική υπηρεσία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο ανταποκριτής μας από τη Γερμανία, Παντελής Βαλασόπουλος, η εφημερίδα Ντι Βελτ, αποκάλυψε το περιεχόμενο επιστολής του Γερμανού πρέσβη που θεωρεί την Ελλάδα ακυβέρνητο καράβι και έναν επίφοβο ηγέτη που ετοιμάζεται να αποτύχει στους στόχους του προγράμματος και να καταρρεύσει (βλ. Ακυβέρνητη πολιτεία, Εφ.Συν). Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία με ένα πολύ αυστηρό και κατά τη γνώμη της αντιπολίτευσης αδόκιμο ύφος, εκδίδοντας του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι πρόκειται για προκλητικά δημοσιεύματα από εμμονικούς εχθρούς της χώρας που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν.

Στη συνέχεια έχουμε διαψεύσεις και ανασκευές, διορθώσεις και καλά λόγια από την επίσημη γερμανική κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους και διπλωμάτες της. «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας και τους συνεργάτες της», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης μίλησαν για την καλη σχέση και την τακτική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Η γερμανική πρεσβεία σημείωσε επίσημα ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία», και ότι «Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία».
Και σήμερα ήρθε και ο ίδιος ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» για Έλληνες δημοσιογράφους, να κολακέψει την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα για όλα και να βροντοφωνάξει πως  δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ θέμα Grexit, ούτε διαφωνία Γερμανίας-Ελλάδας στο προσφυγικό, αντίθετα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Οτι έχει ευθύνη η Ε.Ε. για την χρεοκοπία και τα άδικα μνημόνια κατά των ασθενεστέρων. Και ότι «δεν επιτρέπεται να είναι μόνη η Ελλάδα στο προσφυγικό». Και ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα και  «δεν μπορεί οι δημοσιονομικοί στόχοι να αντιμετωπίζονται μόνον μέσα από τη βαριά φορολογία». Και ότι «η ΕΕ και όλοι μας κλείναμε τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα καλούνταν να φέρουν το κύριο βάρος της εισόδου των προσφύγων. Ήμασταν προσκολλημένοι στο Δουβλίνο. Επί χρόνια δεν κάναμε κάτι κι έτσι φθάσαμε στην έξαρση του προβλήματος το περασμένο καλοκαίρι». Και ό,τι άλλο θέλετε, είπε.
Και γιατί τα λέω όλα αυτά που λίγο πολύ ήδη γνωρίζατε; Μα γιατί σήμερα εφημερίδες και δεν ξέρω πόσα κανάλια, ραδιόφωνα και ενημερωτικά sites, που πρόσκεινται, όπως λέμε, στη δεξιά και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, γίνονται με καθυστέρηση βασιλικότεροι του (Γερμανού, εν προκειμένω) Βασιλέως.
Ιδού τρία παραδείγματα: Στα «ΝΕΑ» διαβάζω ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου στο δημοσίευμα της «Ντι Βελτ» ήταν «ένας συνδυασμός επιθετικότητας, συνωμοσιολογίας και μαγκιάς που ταιριάζει σε περιθωριακό κόμμα». Και ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που καταγγέλλει δημοσιεύματα ως υποβολιμαία, η πρώτη που δημιουργεί μια παράδοση "διόρθωσης" των δημοσιογράφων. Σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής» μαθαίνουμε ότι σωστά τα λέει η «Ντι Βελτ» διότι πράγματι η χώρα δεν κυβερνάται, και η κυβέρνηση επιμένει στο σεβασμό των δικαιωμάτων των μπαχαλάκηδων. Και ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου και οι «οργίλες αντιδράσεις του πρωθυπουργού να ρίξουν τις ευθύνες σε πολιτικούς αντιπάλους και μυστηριώδη ντόπια και διεθνή συμφέροντα» έγινε για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού -υποθέτω  από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και του τόπου...  Και η φαρσοκωμωδία συνεχίστηκε με ένα άλλο κύριο άρθρο στον «Ελεύθερο Τύπο» που αποδεικνύει ότι «η οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου για το δημοσίευμα της «Die Welt» περί ακυβερνητης χώρας προδίδει πανικό, επειδή είναι αληθές». Και συγκεκριμένα «ο κόσμος το 'χει τούμπανο για την ακυβερνησία, και το Μαξίμου κρυφό καμάρι, γι' αυτό ενοχλήθηκαν από το δημοσίευμα των Γερμανών».
Υποθέτω ότι δεν αποκλείεται σε λίγο τα ίδια εκτεθειμένα στα μάτια και ενός παιδιού δεξιόστροφα αντικυβερνητικά ΜΜΕ να αρχίσουν να κατηγορούν για αναποφασιστικότητα και υποχωρητικότητα τη Γερμανία, καθώς, όπως φάνηκε, υποστέλλει τη σημαία του ανένδοτου αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα και δεν εργάζεται πλέον με πάθος, συνέπεια και εκβιασμούς της προκοπής για την «αριστερή παρένθεση», τις «οικουμενικές λύσεις» κ.λπ. 'Η μήπως αρχίσουν νέο τροπάρι ότι η Γερμανία τα βρήκε με τον κωλοτούμπα μνημονιακό προδότη και γερμανοτσολιά Τσίπρα; Ολα τα περιμένω από τους αμετανόητους του παλιού διεφθαρμένου συστήματος, πριν ξεψυχήσουν.