Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Α. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο α) Κοινωνική προστασία, β) Αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, γ) Δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε πλέον μια πραγματική ευκαιρία να οικοδομήσουμε σταθερή οικονομία με δίκαιη ανάπτυξη (βίντεο)

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος ανοίγει για πρώτη φορά η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο που υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας και επούλωσης των πληγών που άνοιξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει αυτή τη δυνατότητα να την ξοδέψουμε».
Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας απολογισμό της διαπραγμάτευσης και των προοπτικών που ανοίγονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό και για την υλοποίηση έως σήμερα βασικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, και έθεσε τις προτεραιότητες -και νομοθετικές- για την προσεχή περίοδο με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι ανοίγεται το πέρασμα σε μια εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης» και επισήμανε τις τρεις προτεραιότητες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση: α) Κοινωνική προστασία, β) Αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας, γ) Δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το καθήκον της κυβέρνησης να στήσει την πατρίδα στα πόδια της δίνοντας παράλληλα και ένα όραμα με το πρόσημο της κοινωνικής προστασίας, στον λαό που έχει υποφέρει, με προσήλωση στην καθημερινότητα του. Ζήτησε από τους υπουργούς να σηκώσουν τα μανίκια και τόνισε: «Δεν μας αφορούν ούτε οι κραυγές, ούτε η λάσπη, ούτε οι λαϊκίστικες κορώνες της αντιπολίτευσης».

Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον δύσκολο κύκλο που κλείνει σήμερα και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για να επισημάνει ότι ενόψει έχουμε θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, πέραν της εκταμίευσης του μεγάλου πακέτου των 10,3 δισ. ευρώ, που ένα σημαντικό μέρος του, πάνω από 4 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί στη πραγματική οικονομία για τη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και ότι επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο κόφτης χρέους
Μαζί με την αξιολόγηση χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου για θεσμοθέτηση ενός κόφτη χρέους, ενός ανώτατου ποσοστού στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας. Σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη τελειώνει οριστικά το Grexit, ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία και για την έξοδο από τη κρίση.
Τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αν την είχαν φέρει θα οργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ωστόσο, τόνισε ότι «εμείς διαχειριζόμαστε με σεμνότητα τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς για μας, θα υπάρχει μόνο όταν καταφέρουμε να μειώσουμε ουσιωδώς την ανεργία, να έχουμε σταθερά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».
Σημείωσε ότι αν είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί ο κόφτης χρέους από την αρχή της κρίσης, η χώρα θα διέθετε ετησίως, από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κόφτης χρέους θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιτυχία είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κόφτη χρέους, «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές στη βάση των οποίων ζητήσαμε εντολή από τον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και με προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας των επικουρικών. Κρατήσαμε, είπε, απολύτως προστατευμένη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και τόνισε ότι το πλαίσιο που δημιουργείται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με όσα ισχυρίζονταν οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας.
Αναδείχτηκε ξανά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ
Μιλώντας για την υλοποίηση της αυστηροποίησης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, σχολίασε ότι τις τελευταίες μέρες «γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης» και τόνισε ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore «ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης». Σημείωσε ότι οι «πομπώδεις καταγγελίες, τα ψεύδη, η ακατάσχετη λασπολογία εξάντλησαν τη χρησιμότητα τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα».
Πέρασμα στη εποχή της δίκαιης ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός μίλησε εκτενώς για την επόμενη ημέρα και σημείωσε ότι πλέον ανοίγεται η δυνατότητα για ηρεμία, διέξοδο και προοπτική που αναζητά η ελληνική κοινωνία που είναι ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια λιτότητας, η προοπτική για το πέρασμα στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι κεντρική επιδίωξη είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, με προστασία της εργασίας και των μισθών.
Τόνισε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να νιώσουν προστατευμένοι οι πολίτες και να εξεταστούν τρόποι για να διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας που παρέχεται. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την εξαγγελία του για ένα ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας πως το πλεόνασμα που καταγράψαμε το 2015 είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που το έχουν ανάγκη και να δημιουργηθούν δομές κοινωνικής προστασίας, όπως η διεύρυνση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για περισσότερους πολίτες, προγράμματα για απασχόληση και στήριξη. Παρέπεμψε στη σημαντική πρωτοβουλία της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων της μέχρι και 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.
Οι 11 δράσεις που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό των 11 δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τι έχει γίνει και τι σχεδιάζεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα «για να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις εξαγγελίες μας».
Ειδικότερα,
- Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφίστηκε και προχωρά η δημοπράτηση. Τελειώνει η περίοδος της αυθαιρεσίας. Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
- Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας, που αφορά 2 εκατ. συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος.
- Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση. Ψηφίστηκε και υλοποιείται. Ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που οφείλουν να είναι στο πλάι του πολίτη.
- Ο νέος νόμος για την έρευνα, επίσης ψηφίστηκε και υλοποιείται, αποκαθιστά στρεβλώσεις στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, απλοποιεί τις διαδικασίες των ερευνητικών προγραμμάτων και θα συμπληρωθεί με την ίδρυση του νέου Ταμείου για τη Στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας.
-Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με την οποία προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η κυβέρνηση προχωρά και στις υπόλοιπες δράσεις:
- Την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που περιλαμβάνει αναπτυξιακά κίνητρα, τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση της νομοθεσίας.
- Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία.
- Την κατάθεση νομοσχεδίου για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων.
- Την κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών.
- Την ψήφιση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη, δηλαδή την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο.
- Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα.
Παράλληλα, είπε, συνεχίζεται η δουλεία στα εξής σημαντικά μέτωπα:
- Στην επανεκκίνηση και την συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.
- Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά.
- Στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που φέτος αναμένεται να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, με υπολογισμούς για ρεκόρ αφίξεων.
- Ενίσχυση της προσπάθειας για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους.
- Συνέχιση της δουλειάς στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας όπου τα αποτελέσματα μας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά.
-Συνέχιση της μάχης ενάντια στη φοροδιαφυγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθώς καθώς και τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος.
- Προχωρά η προετοιμασία για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη Παιδεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε σχετικά με τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων τη συγκρότηση του πλαισίου για τις επενδύσεις μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο που δίνει σημαντικά κίνητρα, και την συνεχή προσπάθεια να αποτελέσει η Ελλάδα το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, διεθνώς. Επ' αυτού παρέπεμψε στο ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι αναμένονται παρόμοια μηνύματα και από τη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μαουέλ Βαλς και πως στην ίδια κατεύθυνση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη μας στην Κίνα.
Οι θεσμικές τομές
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τις μεγάλες θεσμικές τομές. Ανοίγουμε, είπε, τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για μια σειρά από τομές σε θεσμικό επίπεδο, για τη συνταγματική αναθεώρηση, για τον νέο εκλογικό νόμο, «μια συζήτηση που πρέπει να γίνει έγκαιρα και όχι το 2019 που θα έχουμε τις επόμενες εκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί προσπάθεια να προκαταβάλουμε τις εξελίξεις, αντιθέτως μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα».
Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πρόθεση για σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Το υπουργικό συμβούλιο δίνει προτεραιότητα στα νομοσχέδια με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο
Εκτενής συζήτηση ακολούθησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολλούς υπουργούς να παίρνουν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που έχουν προετοιμάσει.
Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό, στην παρούσα κατάσταση και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τηρείται.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πάρα πολλά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει ιεράρχηση, με προτεραιότητα εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσημο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας και όχι διαδικασίες τροπολογιών που έγιναν υπό καθεστώς χρονικής πίεσης.
Επιπλέον, έγινε αναφορά σε θέματα λειτουργίας των υπουργείων, την ανάγκη αλλαγής οργανογραμμάτων, εξοικονόμηση δαπανών (όχι προσωπικού). Ακόμη, κατά τη συζήτηση μεταφέρθηκε κλίμα θετικής αλλαγής στη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων, το οποίο αποδίδεται στην εδραίωση εκ μέρους τους της πεποίθησης ότι «η κυβέρνηση δεν πέφτει».


 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σήμερα κλείνει και τυπικά ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος.
Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση, που ήταν η πιο δύσκολη και η πιο σύνθετη όλων, με δεδομένο τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της Συμφωνίας.
Και πλέον, πέραν της εκταμίευσης ενός μεγάλου και αναγκαίου, για την ελληνική οικονομία, πακέτου 10.3 δις ευρώ, που ένα σημαντικό μέρος του, πάνω από 4 δις ευρώ, θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουμε μπροστά μας εξαιρετικά θετικές εξελίξεις με ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Αναμένουμε, αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συνεδρίαση του Euroworking group, τις επόμενες μέρες, στην επόμενη ίσως συνεδρίαση της ΕΚΤ, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων.
Και επίσης, σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δύο εξελίξεις που πραγματικά θα σηματοδοτήσουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι μαζί με τη πρώτη αξιολόγηση, η απόφαση του EG της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Για μια επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν, καθώς ποτέ δεν διεκδίκησαν ελάφρυνση του χρέους, μιας και, αντί για απομείωση, ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας.
Για μια επιτυχία, που αν την έφερναν αυτοί, όχι απλά θα μιλούσαν για success story, αλλά θα οργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο.  
Εμείς, απεναντίας, διαχειριζόμαστε –και νομίζω σωστά - με σεμνότητα τις όποιες επιτυχίες της διαπραγμάτευσης, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς, για μας, θα υπάρχει μόνο όταν καταφέρουμε να μειώσουμε ουσιαστικά την ανεργία, να έχουμε σταθερά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
 Μόνο  όταν μέσα στην επόμενη διετία καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί αυτός ο κόφτης χρέους είναι πολύ θετική εξέλιξη και γιατί είναι η προϋπόθεση για να περάσουμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας.
Η δέσμευση ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της για την αποπληρωμή του χρέους, μειώνει καθοριστικά τις αναγκαίες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους ετησίως και δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 
Και για να γίνει πιο σαφές, να πω μόνο πως η χώρα μας, από το 2009 ως το 2013, έδινε από 26% ως και 33% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Με δυο λόγια, αν αυτό που πετύχαμε εμείς σήμερα, είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί από την αρχή της κρίσης, η χώρα θα διέθετε ετησίως, από 18 έως 25 δις ευρώ περισσότερα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Από το 2011 έως το 2015, αθροιστικά, περισσότερα από 103 δις ευρώ.
Βέβαια, λένε πολλοί ότι αυτός ο κόφτης χρέους θα έχει πραγματική δράση μετά το 2018. Όμως, εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις, όχι για την άμεση επόμενη περίοδο, αλλά για τις πολλές επόμενες δεκαετίες. Και αυτό είναι πάρα πολύ  σημαντικό, γιατί στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν κόφτη χρέους που θα αποφέρει ένα πολύ σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο στην ελληνική οικονομία, από το 2020 έως το 2060.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο θετικό είναι αυτό που κερδίσαμε και πόσο σταθεροποιητικά μπορεί να επιδράσει στη προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα μας.
Γιατί αυτή η εξέλιξη τελειώνει ουσιαστικά την υπόθεση Grexit και ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία και φυσικά για την έξοδο από τη κρίση.
Όμως για εμάς, επιτυχία δεν είναι αυτό από μόνο του.
Αλλά, αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από αυτή τη διαρκή και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πετύχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους, χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές, στη βάση των οποίων ζητήσαμε εντολή από τον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη και φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να το επαναφέρουμε σε ράγες βιωσιμότητας, χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις. Ενώ προστατεύσαμε και τη μεγάλη πλειοψηφία των επικουρικών, αφού δεν αποδεχτήκαμε τη συμφωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
 Κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών.
Το πλαίσιο που δημιουργείται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με όσα ισχυρίζονταν οι Κασσάνδρες της εσχατολογίας, βομβαρδιζοντας τους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι κανόνες που συμφωνήσαμε είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και εξασφαλίζουν τόσο την προστασία των δανειοληπτών που έχουν δυσκολίες αποπληρωμής, όσο, όμως –κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Καταφέραμε επίσης να προχωρήσουμε και σε μια αναγκαία παρέμβαση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Την αυστηροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.
Και επιτρέψτε μου εδώ, ένα σχόλιο για όσα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες τόσο στη Βουλή, όσο και στο δημόσιο διάλογο και τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων.
Γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης.
Όμως ξέρετε, όμως, όλα αυτά έχουν ένα όριο:  την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα – που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore – ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν την κυβέρνηση.
Διότι, για μια ακόμη φορά, οι πομπώδεις καταγγελίες, τα ψεύδη, η ακατάσχετη λασπολογία εξάντλησαν τη χρησιμότητά τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα.
Και, τότε, άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ λίγο περισσότερο στην επόμενη ημέρα. Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος. Κάνουμε τον απολογισμό, όμως σημασία έχει η επόμενη ημέρα.
Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση τη πολιτική αντιπαράθεση γιατί είναι, και στο τελευταίο πολίτη, ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα.
Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό.
Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια λιτότητας.
Αναζητά, λοιπόν, ηρεμία, διέξοδο και προοπτική.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος, ανοίγεται για πρώτη φορά μπροστά μας αυτή η δυνατότητα: Να προχωρήσουμε σε μια περίοδο, σε ένα ξέφωτο -θα έλεγε κανείς- όπου  υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική. Προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας και προοπτική επούλωσης των μεγάλων πληγών που άνοιξαν όλα αυτά τα χρόνια. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος, ανοίγεται μπροστά μας αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει, αυτή τη δυνατότητα, να την ξοδέψουμε.
Ανοίγεται μια προοπτική για το πέρασμα σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή που θα την ονόμαζα εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης.

 
Και θέλω να επιμείνω σε αυτό το σημείο, στο οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές.
Σε μια χώρα που έχει χάσει το ¼ του εθνικού της πλούτου στην εξαετία και βρέθηκε στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας, η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Δεν αρκεί, απλά και μόνο, η ανάπτυξη.
Γιατί δεν ωφελεί, σε τίποτα, την κοινωνική πλειοψηφία, μια προοπτική μεγέθυνσης των δεικτών της οικονομίας, αν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε σταδιακή βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.
Για το λόγο αυτό, κεντρική επιδίωξη στην προσπάθειά μας, το επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι ο πλούτος που παράγεται, να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους.

 
Για να αποδειχθούν βάσιμες οι προσδοκίες μας για τη νέα δημιουργική πορεία του τόπου, οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και στις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Και πρέπει όλη η κυβέρνηση να λειτουργεί στη βάση – θα έλεγα - τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που θα πρέπει να καθοδηγούν το έργο μας:
  • Την κοινωνική προστασία.
  • Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
  • Τη δίκαιη κατανομή, όχι μόνο των βαρών, αλλά και των ωφελημάτων.

 
Και είναι καθήκον μας, να νιώσουν οι ΄Ελληνες πολίτες προστατευμένοι, ίσως, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια.
Να έχουμε διαρκώς την έγνοια και να γίνονται έγκαιρα παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, τόσο για να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες, όσο και για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την προστασία που τους παρέχουν οι νόμοι.
Και να εξετάσουμε τρόπους για να διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας που παρέχεται.
Διότι έχουμε απέναντι μας και όσους καλλιεργούν το φόβο και τον πανικό στους πολίτες και είμαστε αρμόδιοι για να δώσουμε βοήθεια και απαντήσεις προς τον κάθε πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό της διεύρυνσης της κοινωνικής προστασίας, στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια του πολυνομοσχεδίου, μίλησα, εξήγγειλα τη δημιουργία ενός νέου «κουμπαρά», ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015, το πλεόνασμα που καταγράψαμε, αυτό το 0,7%, σχεδόν 1% πάνω από τον στόχο, δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι, με βάση τη Συμφωνία, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε τη δυνατότητα, όχι να τα σπαταλήσουμε, όχι να δώσουμε παροχές, αλλά να στηρίξουμε πραγματικά τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που το έχουν ανάγκη, ανθρώπους που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές και αδικίες. Αλλά και να δημιουργήσουμε και υποδομές κοινωνικής προστασίας, όπως, για παράδειγμα, τη διεύρυνση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για περισσότερους πολίτες, προγράμματα για την απασχόληση, προγράμματα στήριξης εκείνων των πολιτών που το έχουν ανάγκη.
Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που πρέπει να τις εξαντλήσουμε.
Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, μια σημαντική πρωτοβουλία της ΔΕΗ: Να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων της έως και 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.
Ο κατάλογος τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί να διευρυνθεί και χρειάζεται προσήλωση και διαρκής ενασχόληση με την αναζήτηση τρόπων ελάφρυνσης και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι, ίσως, το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας, από εδώ και εμπρός.
Στο πλάι αυτού, δημιουργούμε ένα πλαίσιο νομοθετικών παρεμβάσεων με προοδευτικό πρόσημο.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην αρχή του χρόνου, -τέλη Δεκέμβρη του 2015- εξαγγέλλοντας τον προγραμματισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη χρονιά που τρέχουμε -το 2016-, είχα αναφερθεί σε 11 δράσεις. Και νομίζω ότι τώρα, που φθάσαμε στα μισά του χρόνου, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχουμε κάνει και το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, για να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις εξαγγελίες μας.
  • Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: Ψηφίστηκε και προχωρά η δημοπράτηση. Τελειώνει η περίοδος της αυθαιρεσίας. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα.
  • Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος. Έχουν δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση: Ψηφίστηκε και υλοποιείται. Ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, που πλέον οφείλουν να είναι στο πλάι του πολίτη και όχι να συνιστούν εμπόδιο στον πολίτη.
  • Ο νέος νόμος για την Έρευνα: Επίσης ψηφίστηκε και υλοποιείται. Ένας νόμος που αποκαθιστά στρεβλώσεις στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησης και διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο νόμος αυτός θα συμπληρωθεί σύντομα με την ίδρυση του νέου Ταμείου για τη Στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, το οποίο θα αντλεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη χώρα μας, να σταματήσει αυτό το brain drain, όπως ονομάζεται, αυτή η μεγάλη διαρροή από τον τόπο, η εκροή του πιο σημαντικού δυναμικού της ελληνικής κοινωνίας που είναι οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές.
  • Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Με την παρέμβαση αυτή προχωρά, επιτέλους, η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ήδη. Όμως έχουμε και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες είναι υπό υλοποίηση:
  • Έχουμε, ήδη, στη Βουλή τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που περιλαμβάνει αναπτυξιακά κίνητρα, τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση της νομοθεσίας.
  • Προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα την κατάθεση Νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία.
  • Επίσης, την κατάθεση νομοσχεδίου για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων για να μπει ένα τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας και ανορθολογισμού.
  • Την κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και των αλκοολούχων ποτών.
  • Την ψήφιση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη. Δηλαδή, αυτό που από πολλούς ονομάστηκε τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν όλοι όσα έσοδα απέκρυψαν στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο.
  • Και τέλος την κατάθεση νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθησή τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων αναλογικά.
Αυτές είναι νομοθετικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως να δυσαρεστήσουν τους βουλευτές που θα τους κρατήσουν στο κλεινόν άστυ το καλοκαίρι, διότι δεν θα κλείσει η Βουλή, παρά μονάχα για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Όμως, είναι παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων, συνεχίζουμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, τη μεθοδική μας δουλειά στα σημαντικά μέτωπα:
  • Στην επανεκκίνηση και τη συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.
  • Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά.
  • Στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο, που φέτος αναμένεται να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, με υπολογισμούς για ένα μεγάλο ρεκόρ. Ήδη έχουμε μεγάλο ρεκόρ στις αφίξεις. Όσοι γνωρίζουν, λένε ότι θα ξεπεράσουμε, μάλλον, τα 27 εκατομμύρια επισκέπτες.
  • Ενισχύουμε την προσπάθεια για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους. Προγράμματα 8μηνης διάρκειας, και όχι 6μηνης, ώστε όσοι συμμετέχουν σε αυτά να έχουν δικαίωμα, μετά, σε επίδομα ανεργίας.
  • Συνεχίζουμε την δουλειά μας στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, όπου τα αποτελέσματα μας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά.
  • Εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές: τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς και τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος. Είμαστε σε καλό δρόμο. Χρειαζόμαστε, όμως –και αυτό το αποδεικνύουν και τα έσοδα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές – ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
  • Ταυτόχρονα, έχει τελειώσει ένας κύκλος ενός πολύ ουσιαστικού διαλόγου για τα ζητήματα της Παιδείας. Τόσο αυτός που διεξήχθη στην Επιτροπή που δημιούργησε το υπουργείο Παιδείας, όσο, όμως, και ο διάλογος που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Έχουμε τα πορίσματα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη βάση και την προετοιμασία για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας. Μία μεταρρύθμιση αναγκαία, όσο, επίσης, και ο ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία που απαιτείται για μία τέτοια μεταρρύθμιση.
Και, τέλος, κάτι που νομίζω είναι από τα μείζονα της επόμενης περιόδου και αφορά τις κινήσεις, την προετοιμασία, τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε για τη προσέλκυση επενδύσεων.
Συγκροτούμε, μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το πλαίσιο για τις επενδύσεις, που δίνει σημαντικά κίνητρα, με κορυφαίο αυτό, του σταθερού φορολογικού καθεστώτος στη 12ετία, για τις επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων.
Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, διεθνώς.
Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα από την Αθήνα, είναι, νομίζω, ενδεικτικό.
Αναμένουμε παρόμοια μηνύματα και από τη επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού Βαλς, σήμερα και αύριο.
Στην ίδια κατεύθυνση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ.
Ενώ, στις αρχές του επόμενου μήνα είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη μας στην Κίνα, που ευελπιστούμε να ανοίξει ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.
Προσπάθησα να περιγράψω, σε αδρές γραμμές, το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και θα κινηθούμε.
Οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Αλλά όλοι μας έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό και οφείλουμε να είμαστε αντάξιοι των όσων μας εμπιστεύτηκε.
Για να το καταφέρουμε αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε παραλείψεις και στη δική μας δουλειά.
Και, κυρίως, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να επιλυθούν ζητήματα συντονισμού ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες.
Ζητήματα που τα κληρονομήσαμε, λόγω των χρόνιων ανεπαρκειών του ελληνικού κράτους. Αλλά έχει έρθει ο καιρός να λυθούν, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.
Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την παραγωγή έργου με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και τη βέλτιστη ποιότητα.
Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε μια ακόμη ανάγκη. Στην ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος για μεγάλες θεσμικές τομές, για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Και τώρα, που μπαίνουμε σε μια περίοδο σταθεροποίησης της οικονομίας, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Η φύση αυτών των αναγκαίων παρεμβάσεων προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και, φυσικά, συναινέσεων.
Για το λόγο αυτό, ανοίγουμε τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, για μια σειρά από αναγκαίες τομές στο θεσμικό επίπεδο.
Για το νέο εκλογικό νόμο. Μία συζήτηση που πρέπει να γίνει έγκαιρα -και όχι το 2019, που θα έχουμε τις επόμενες εκλογές- ώστε να μην θεωρεί από κανέναν ότι είναι μία προσπάθεια να προκαταβάλλουμε τις εξελίξεις, αντιθέτως, είναι μία προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα.
Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που χρόνια τώρα συζητιέται, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Γι’ αυτό και η πρόθεσή μου είναι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.
Και σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε, όσο καλύτερα μπορείτε, το επόμενο διάστημα, και να δουλέψετε, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις κάτω από τη ζώνη.
Δεν μας αφορούν ούτε οι κραυγές, ούτε η λάσπη, ούτε οι λαϊκίστικες κορώνες της αντιπολίτευσης. Όσων ομνύουν ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά είναι οι μεγαλύτερες λαϊκιστές από τους μεγαλύτερους λαϊκιστές.
Εμείς έχουμε καθήκον να δουλέψουμε, να βγάλουμε τη χώρα από αυτήν την πρωτοφανή κρίση και, κυρίως, να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε ένα λαό που έχει υποφέρει, με το πρόσημο της κοινωνικής προστασίας.
Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο στο μέλλον.
Και θα τα καταφέρουμε.
- See more at: https://left.gr/news/ayrio-mesimeri-tha-synedriasei-ypoyrgiko-symvoylio#sthash.NsOFgZbC.dpuf