Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργούν ένα σύστημα υπηρεσιών Υγείας που έρχεται να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και τη διάγνωση
Μέσα στα χρόνια της κρίσης, η δημόσια υγεία, που επί χρόνια απαξιωνόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι τυχαία, δέχθηκε άλλο ένα καίριο πλήγμα. Το σύστημα Υγείας έχασε τα δύο ουσιαστικά χαρακτηριστικά του. Ούτε εθνικό ήταν, αφού απέκλειε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και κυρίως αυτούς που το είχαν ανάγκη, ούτε σύστημα ήταν, γιατί περιοριζόταν μόνο γύρω από τα επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων.
Τώρα, με την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, έρχεται το κράτος να πιάσει το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν από τρεις και κάτι δεκαετίες, στα χρόνια που έμπαιναν τα θεμέλια του πρώτου ΕΣΥ, και να κάνει πράξη έναν ουσιαστικό κρίκο που έλειπε από την αλυσίδα.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργούν ένα σύστημα υπηρεσιών Υγείας που έρχεται να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και τη διάγνωση. Να γίνουν φορείς της εξωστρέφειας ενός συστήματος Υγείας που θα είναι σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία, μέσα από την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών όλων των ηλικιών, αφού οι ειδικότητες που θα στελεχώνουν τα ΤΟΜΥ είναι πολλές. Ο γιατρός της γειτονιάς, η κατ’ οίκον φροντίδα υγείας και θεραπείας είναι μερικά από τα αγαθά που θα προσφέρουν οι 239 ΤΟΜΥ στους πολίτες.
Δηλαδή, θα προσφέρουν αυτά που πρέπει ένα κανονικό κράτος να παρέχει στους πολίτες του και δεν το έκανε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Άλλοι έβλεπαν τη δημόσια Υγεία ως χώρο για πάρτι προμηθειών και άλλοι την... ξεχνούσαν για να προωθήσουν τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας. Σ’ αυτόν τον προνομιακό χώρο των περικοπών για τις προηγούμενες κυβερνήσεις από την αρχή της κρίσης έρχεται τώρα αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι, πέρα από τα Μνημόνια και τις υποχρεώσεις στους δανειστές, υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία. Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, ήταν πολύ ουσιαστική η διαγραφή των χρεών των πολιτών για νοσήλεια όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό των 178 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χρεωθεί οι ανασφάλιστοι πολίτες επειδή είχαν τολμήσει σε περίοδο κρίσης να επισκεφτούν τα δημόσια νοσοκομεία.
Όλα αυτά είναι μια ουσιαστική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο χθες που βιώσαμε και στο αύριο που μας αξίζει.