«Περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση εκπαιδευτικών κανόνων, άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα και σύνδεση των ιδρυμάτων με την παραγωγική ανασυγκρότηση»
Η ΝΔ δεν έχει πολιτική και «μπερδεύει την πολιτική με την επικοινωνία. Πιστεύετε ότι αν καθίσετε σε δεμάτια από άχυρο έχετε αγροτική πολιτική. Ή αν καθίσετε πάνω στους πάγκους των ψαράδων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ΑΕΙ. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση και επεσήμανε ότι «απέναντι σε αυτά αντιπαραβάλλεται το νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ όπου όλα συμπυκνώνονται σε μία και μόνο λέξη: ιδιωτικό. Νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, φύλαξη, καθαριότητα».
«Όχι, εμείς δεν θα ευνοήσουμε αυτή την επιλογή που τρέφεται από τα κενά της δημόσιας πολιτικής και στο τέλος καταλήγει να κοστίζει περισσότερο στους πολίτες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως μία αμόρφωτη μάζα ως μία αδαή πλειοψηφία όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν θεωρούμε ότι είναι αδαής πλειοψηφία που κρίνει τις πολιτικές αποφάσεις και εσείς είστε αυτός που θα τους φέρει στον σωστό δρόμο».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις παρεμβάσεις για το επόμενο σχολικό έτος
-στα 800 απομακρυσμένα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά για να λειτουργούν ως ολοήμερα.
-να λειτουργήσουν 1.000 βιβλιοθήκες στα δημοτικά.
-στο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ με αναβάθμιση του λυκείου.
Παράλληλα χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο ως «ημέρα προσπάθειας για την επανεκκίνηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας». «Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση εκπαιδευτικών κανόνων, άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα και η σύνδεση των ιδρυμάτων με την παραγωγική ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος σε επιμέρους πτυχές του νομοσχεδίου ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έως σήμερα ξέραμε για τον βιολογικό δαρβινισμό τώρα θα μάθουμε για τον πανεπιστημιακό δαρβινισμό. Τον μάθαμε από τη δήλωση Μητσοτάκη που προτείνει σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση του ιδρύματος». «Χαίρομαι που η ΝΔ λέει ευθαρσώς την άποψή της. Είναι όμως μία ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας», πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «οραματίζεται πανεπιστήμια που θα αλληλοσκοτώνονται στην αρένα του ανταγωνισμού. Συνθήκες ακαδημαϊκού survivor όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του». «Εμείς λέμε ανταγωνισμό προκειμένου όλα τα πανεπιστήμια να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Αξιολόγηση ναι. Ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι», αντέτεινε ο Αλ. Τσίπρας.
Για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «απέρριπταν συμπτωματικά τις υποψηφιότητες όλων των υποψηφίων που ήταν αντίθετοι με την πολιτική της τότε κυβέρνησης. Μας κατηγορείτε για κρατισμό και παρεμβατισμό στα ΑΕΙ, ενώ υπερασπιστήκατε τον πιο αντιδραστικό θεσμό από την μεταπολίτευση και μετά. Υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Καταργούμε τα Συμβούλια Ιδρύματος για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία στα πανεπιστήμια».
Όσον αφορά το άσυλο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «το επαναφέρουμε εκεί που ήταν επί ΝΔ επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου. Τι σας πειράζει που αλλάζουμε το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου; Τόσο πολύ σας ενοχλεί; Εντάξει, πάρτε τους και στο κόμμα σας αν τόσο πολύ τους αγαπάτε». «Η κατάργηση του ασύλου όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά η εμπειρία έδειξε ότι το ενέτεινε. Ο τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα στα πανεπιστήμια είναι ο διάλογος και όχι αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη υπενθύμισε ότι από το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε «ένα διπλό και παράλληλο έργο: να αλλάξουμε τις συνθήκες που είχαν δημιουργήσει οι ακραίες μνημονιακές παρεμβάσεις αλλά και να στήσουμε ένα άλλο όραμα για την παιδεία. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος. Ξεκινήσαμε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στο 2,8% του ΑΕΠ αντί να το μειώσουμε στο 1,8% που είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δαπάνες. Το δεύτερο που κάναμε μετά την αύξηση των δαπανών ήταν κάτι που θεωρείται αυτονόητο: να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους με βιβλία, δασκάλους και καθηγητές. Το να μιλάς στην Ελλάδα για το αυτονόητο δεν είναι κάτι δεδομένο.
Η συνήθης κριτική που μας κάνει η αντιπολίτευση είναι περί ανικανότητας. Μακάρι να ήσασταν και εσείς τόσο ανίκανοι και να ανοίγατε τα σχολεία στην ώρα τους».