Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το όραμα έχει όνομα: «περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση» Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη


Αλ. Τσίπρας: Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης δεν είναι μια θεωρία, αλλά μπορεί να γίνει πράξη 

«Δεν θέλουμε μια ανάπτυξη μόνο σε επίπεδο αριθμών, που θα είναι μόνο για τους λόγους, αλλά μια ανάπτυξη που θα σημαίνει κάτι έμπρακτα για τον καθημερινό πολίτη, για τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τους νέους» τόνισε ο πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο

(βίντεο)

https://left.gr/news/stis-1930-i-omilia-toy-al-tsipra-sto-irakleio


Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη
Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη (και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο). Αποτελεί το 3ο κατά σειρά συνέδριο, καθώς έχουν προηγηθεί της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Τα 13 αυτά περιφερειακά συνέδρια, αποτελούν στην ουσία το πρώτο βήμα για τη χάραξη του εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι μια προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που θα βασίζεται σε στέρεες βάσεις στη «μετά το μνημόνιο» εποχή. Μια προσπάθεια στην οποία καλείται ο λαός να πρωταγωνιστήσει με όλες του τις δυνάμεις.
Η βασική καινοτομία σε αυτή την οραματική και συνάμα ρεαλιστική διαδικασία δεν σχετίζεται με την καθεαυτή ιδέα (καθώς και κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε μια προσέγγιση ) αλλά με την αντίληψη περί του ρόλου αυτών των συνεδρίων. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά επιλέγεται να οργανωθεί ένα τέτοιο γεγονός ανά περιφέρεια και στην περιφέρεια. Ακριβώς αυτή η φιλοσοφία είναι που τα κάνει να διαφέρουν, καθώς η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Το εν λόγω σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί αξιακή δέσμευση της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό φέρει τη σφραγίδα μιας ειλικρινούς προσπάθειας για ουσιαστική αποκέντρωση που προτάσσει τη δίκαιη και ισομερή ανάπτυξη. Κάθε περιοχή με τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τις διαφορετικές της ανάγκες, θα πρέπει να τύχει κατάλληλης προσέγγισης προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για τη νέα αναπτυξιακή προοπτική.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, και δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη, που θέλει να χαράζεται μια πολιτική στο γραφείο ενός υπουργείου και κατόπιν να τίθεται προς εφαρμογή. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αποτελεί την πυξίδα σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, ζητείται όχι μόνο η διαβούλευση αλλά και η ουσιαστική συμβολή της ίδιας της κοινωνίας. Η συνδιαμόρφωση αυτού του πλαισίου είναι η δυναμική πάνω στην οποία θα βασιστεί εν τέλει και η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να έχουν ρόλο και λόγο όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και οι μαζικοί φορείς του κάθε τόπου. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα, οι όποιοι σύλλογοι αλλά και όλοι όσοι ως ενεργοί πολίτες αγωνιούν για το μέλλον και επιθυμούν να συνδράμουν, καλούνται να συμμετάσχουν.
Τα συνέδρια αυτά συνδιοργανώνονται με τις κατά τόπου αιρετές περιφέρειες στη λογική που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον θεσμό που είναι κοντά στο πολίτη (ως το ενδιάμεσο επίπεδο ή τον συνδετικό κρίκο με την κεντρική εξουσία). Τα συνέδρια αυτά έχουν δύο μέρη: στη διάρκεια του πρώτου διεξάγονται συγκεκριμένες συνεδρίες/θεματικές ενότητες στις οποίες μετέχουν η πολιτική ηγεσία του ανάλογου υπουργείου δικαιοδοσίας, οι προσκεκλημένοι αρμόδιοι φορείς καθώς και οποιοσδήποτε το επιθυμεί (τα συνέδρια αυτά εξάλλου είναι ανοιχτά). Στην Κρήτη πρόκειται να γίνουν 6 συνεδρίες και αφορούν την παιδεία και την έρευνα, την υγεία, την επιχειρηματικότητα, τις δημόσιες επενδύσεις, το πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την απασχόληση, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις υποδομές και τη νησιωτικότητα.
Στόχος για κάθε συνέδριο είναι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και επ' αυτών να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για τη δημιουργία και την υλοποίηση του σχεδίου. Στο δεύτερο μέρος, τα συνέδρια ολοκληρώνονται με την ομιλία του εκάστοτε περιφερειάρχη καθώς και του πρωθυπουργού όπου με βάση τα συμπεράσματα του συνεδρίου κηρύσσει ουσιαστικά την έναρξη ενός χώρου διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή και όπου οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί εφεξής θα απασχολούν τους εμπλεκόμενους φορείς (ως διαδικασία θα έχει τη διάσταση ενός συνεχόμενου forum που διαρκώς θα παρακολουθείται και θα εμπλουτίζεται ως την επίτευξη του στόχου για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη).
Στη Κρήτη (όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες), δίνεται η ευκαιρία μέσω του συνεδρίου να μελετηθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες που μπορούν να συνδεθούν με τη παραγωγική ανασυγκρότηση για τη στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι θεματικές που θα λάβουν χώρα, επί της ουσίας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ίδιας αλυσίδας. Μέσω συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας από τους συναρμόδιους καταρτισμένους φορείς, επιδιώκεται να δοθεί η πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Η αγροτική ανάπτυξη για παράδειγμα, περνά πλέον μέσα από τα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα που φέρουν συγκεκριμένη ένδειξη-ετικέτα και που οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού σε μια επιμηκυμένη τουριστική σεζόν (στην οποία θα συμβάλουν καθοριστικά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού) έχουν τη δυνατότητα να τα γευτούν στα τουριστικά καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης. Η στήριξη αυτής της προσπάθειας από μέρους του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, θα παρέχεται μέσω συγκεκριμένων κινήτρων (αντισταθμιστικά οφέλη).
Φυσικά η ανάπτυξη των παραπάνω τομέων παραγωγής σχετίζεται άμεσα με τον κλάδο της ενέργειας αλλά και το περιβάλλον. Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και οι ήπιες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα για τη ζωή των κατοίκων καθώς και των τουριστών. Αντίστοιχα, στους κλάδους της μεταποίησης προϊόντων, της καινοτομίας και της έρευνας, μέσω των κατάλληλων υποδομών και των σύγχρονων μέσων μεταφοράς (που θα συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα) δίνεται νέα ώθηση καθώς εξασφαλίζεται η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ανθρώπων και υλικών αγαθών. Όλα αυτά εντέλει, συγκλίνουν ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα που σχετίζεται με τη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων να αποτελεί ένα ρεαλιστικό όραμα.

*Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: