Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

για την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας



Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο εχθές, Πέμπτη 7/9, περιλαμβάνει διατάξεις που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινή ζωή του κόσμου της εργασίας και αποδεικνύουν την προσήλωση του Υπουργείου σε αυτή την κατεύθυνση.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων ένα σύνολο υποχρεώσεων για τους εργοδότες, όπως η εκ των προτέρων ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων τους, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου (που πρέπει οπωσδήποτε να συνυπογράφεται από αυτόν) και η ηλεκτρονική δήλωση των εργαζομένων στον τομέα των οικοδομών. Επίσης, ορίζεται ότι η διαταγή πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές μπορεί να εκτελείται και σε βάρος της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη, μεταβολή που μπορεί να μειώσει ουσιαστικά το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας.
Το νομοσχέδιο περικλείει εξίσου σημαντικές ρυθμίσεις και στο πεδίο του ασφαλιστικού. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι το δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο και ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά συντάξιμα ποσά από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η πρόβλεψη ότι μηχανικοί και δικηγόροι υποχρεούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο όταν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που θα ελαφρύνει τις αντίστοιχες κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών. Τέλος, καταργείται η αναστολή συντάξεων για τους κρατούμενους, που μέχρι σήμερα στερούσε αυτούς και τις οικογένειές τους από μία αναγκαία πηγή εισοδήματος.
Ως προς τα δικαιώματα των ΑμεΑ, θεσπίζεται η καθολική υποχρέωση των διοικητικών αρχών να σχεδιάσουν υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα εγγυώνται ισότιμη προσβασιμότητα σε όλους τους ανθρώπους. Παράλληλα, η ελληνική νοηματική ανάγεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους και η μέθοδος Braille σε επίσημη μέθοδο επικοινωνίας των τυφλών ατόμων.
Στο σύνολό της, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση και επιχειρεί να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα στους τομείς της εργασίας, της ασφάλισης, αλλά και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη επιλογή, αλλά εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου για τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου και αναμένουμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή των διατάξεων που επιφέρουν βελτιωτικές αλλαγές για τους/τις εργαζόμενους/ες, τους/τις ασφαλισμένους/ες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα ΑμεΑ. Διεκδικούμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους/ες, τομές που θα αντιστρέψουν οριστικά το «Μεσαίωνα» που κυριάρχησε στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα στους εργασιακούς χώρους ενάντια στην απλήρωτη, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, ενάντια στην καταπίεση των εργαζομένων και την τρομοκρατία των εργοδοτών. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, στο πλευρό των νέων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.
Το Γραφείο Τύπου
8/9/2017