Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ



"ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Ο εμπαιγμός και η υποτίμηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα των Δήμων από την κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε στην παρακάτω κυνική ομολογία από το βήμα της Βουλής, χθες 11.5.20 «Δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώσουμε στους εργάτες καθαριότητας των δήμων το έκτακτο επίδομα».
Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης οι πολίτες δείχνοντας υπευθυνότητα προσπάθησαν να δώσουν χρόνο για ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Κάποιοι όμως συνέχισαν το καθήκον τους μέσα στην πανδημία. Μεταξύ αυτών οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες στην καθαριότητα, τα εισοδήματα των οποίων μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Η κοινωνία, καταλαβαίνοντας το δύσκολο έργο που επιτελούν, αναγνώρισε το δύσκολο έργο αυτών των ανθρώπων που έφεραν σε πέρας το καθήκον τους σε αυτές τις συνθήκες. Ως ελάχιστη επιβράβευση τους, ανέμενε να ανταμειφθούν αυτοί οι «ήρωες» με το έκτακτο επίδομα δεδομένου άλλωστε ότι το χειροκρότημα «δεν τρώγεται».
Η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο. Δεν περιμέναμε άλλωστε να συμπεριφερθεί διαφορετικά με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μια και την περασμένη Κυριακή εξέδωσε ΚΥΑ με την οποία απελευθερώνει τις απολύσεις και επιτρέπει την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό για τους εργαζόμενους.
Εκφράζουμε τους φόβους μας ότι η ακραία αυτή ενέργεια εμπαιγμού και υποτίμησης των εργαζομένων στην καθαριότητα εντάσσεται στην εκφρασμένη επανειλημμένα Κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών των Δήμων. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική στην οποία και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο.
 Ο Δήμος μας όμως πρέπει συνολικά να αντιδράσει, να σταθεί στο πλάι αυτών των ανθρώπων και να απαιτήσει τη δικαίωση των αιτημάτων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η δημοτική μας κίνηση καλεί τη Διοίκηση του Δήμου να καλέσει την Κυβέρνηση να ανταμείψει άμεσα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Επίσης θα θέσει στο πρώτο Δ.Σ. ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων στην επίπονη και ανθυγιεινή αυτή εργασία και των δίκαιων αιτημάτων τους.
Καλούμε τη Δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν ομόφωνα την πρότασή μας.
Γλυφάδα 12/05/2020