Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS Απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου!



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ενώνοντας την φωνή της  με τους  εκατοντάδες περιβαλλοντικούς  φορείς , τα τοπικά κινήματα πόλης αλλά και τους  χιλιάδες  πολίτες σε όλη την χώρα,  ζητάει  από την Κυβέρνηση την άμεση  απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού  νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί στην βουλή  με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».
Είναι τραγικό ότι αυτές τις μέρες ζούμε τόσο την πλήρη απαξίωση του περιβάλλοντος όσο και  των δημοκρατικών θεσμών  στη Βουλή ,γεγονός για το οποίο θα πρέπει να πάρουν θέση όλα δημοκρατικά κόμματα.
Τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις του Πασοκ και της Νέας Δημοκρατίας, στο περιβάλλον και στους Δημόσιους ελεύθερους ανοιχτούς χώρους  ήταν καταστροφικές και επικίνδυνες  Πολιτικές εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης, εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, εφαρμογή μεγαλόπνοων δήθεν επενδυτικών σχεδίων  κ.α. Αυτές τις τραγικές συνέπειες αυτών των πολιτικών, το Λεκανοπέδιο της Αττικής, η Αθήνα, οι γειτονιές της νότιας Αθήνας το έχουν ζήσει έντονα. Ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, το Παραλιακό θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού, ο ορεινός όγκος του Υμηττού, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα  άσκησης τέτοιων πολιτικών εμπορευματοποίησης και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Με την κατάθεση αυτού  του απαράδεκτου  αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου σήμερα,  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στα περιβαλλοντικά  προβλήματα στην πατρίδα μας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα γιατί:
1)Στην ουσία καταργείται  το δίχτυ προστασίας των περιοχών Νατούρα 2000.
2) Καταργείται  στις προστατευόμενες περιοχές  η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών.
3) Εκχωρείται στους ιδιώτες ο έλεγχος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
4) Προωθείται  χωρίς όρια και δεσμεύσεις  η ανάπτυξη των βιομηχανικών ΑΠΕ .
5) Νομιμοποιούνται  μέσα σε δασικές εκτάσεις, υγρότοπους και ρέματα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές .
6)  Απαξιώνονται  και καταργούνται οι διαδικασίες για την διαχείριση  των στερεών αποβλήτων   και η εναπόθεση τους μέσα σε ρέματα και άλλους δημόσιους  η ιδιωτικούς χώρους .
7) Παραβιάζονται  βασικές Συνταγματικές και Ευρωπαϊκές διατάξεις για το περιβάλλον, Άρθρο 24 του Συντάγματος , κλπ
Όσον αφορά δε τις γειτονιές της νότιας Αθήνας,  οι τραγικές συνέπειες  οι  οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου είναι, η κατάργηση των ζωνών Προστασίας Νατούρα 2000 στο δάσος του Υμηττού  και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων  τα οποία  τα χαρακτηρίζει ΄΄οικιστικές πυκνότητες΄΄. Επίσης με το Άρθρο 92 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τακτοποιεί υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων για πέντε χρόνια  και σε Δήμους της νότιας Αθήνας όπως είναι η Γλυφάδα , o Άλιμος , η Νέα Σμύρνη ,και το Π.Φάληρο, οι οποίοι λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια μέσα στις πόλεις, χωρίς καμία αδειοδότηση και νόμιμες  προδιαγραφές .
Τέλος  εντείνει την  επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στα εναπομείνοντα ρέματα της νότιας Αθήνας και ειδικά στο ρέμα της Πικροδάφνης  που διασχίζει αρκετούς Δήμους .
Για όλους λοιπόν αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος,  της ίδιας της Δημοκρατίας αλλά εντέλει την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης  ζωής , ζητάμε και εμείς τη άμεση απόσυρση αυτού του επαίσχυντου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου  που εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


                                                                            Αθήνα 30 Απριλίου 2020