Σάββατο 16 Μαΐου 2020

επιδότηση της διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕ Ν.ΑΘΗΝΑΣ 15/5 ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τους επόμενους μήνες θα λάβουν απειλητικές διαστάσεις δύο φαινόμενα που ξεκίνησαν από τη φάση του lockdown. Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θα προκαλέσουν επισφάλεια και φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, θα μειώσουν τη ζήτηση στην οικονομία και θα μεγεθύνουν την ύφεση.
Η ανεργία προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 20 έως 22%, σύμφωνα με τις συντηρητικές προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ορθά επικαροποιείται για δύο λόγους. Αφενός η συγκυρία έχει αλλάξει και τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης έχουν δυσκολέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, αφετέρου το πρόγραμμα πρέπει να συμπεριλάβει στοχευμένα μέτρα για τομείς-κλάδους που εξαρτώνται από τη διεθνή και όχι την εγχώρια ζήτηση, όπως τουρισμός που επηρεάζει πολλαπλασιαστικά το 30% του ΑΕΠ και το 26% της απασχόλησης. 

Η συγκράτηση της ανεργίας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την ανάσχεση της ύφεσης αλλά και από την επιδότηση της διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις που θα έχουν μειωμένο τζίρο λόγω ύφεσης, ώστε να εξασφαλίζονται οι μισθοί της πλήρους απασχόλησης. 

Αντίθετα ο κ. Βρούτσης προετοιμάζει την επέκταση της εργασίας μειωμένου χρόνου και μειωμένων μισθών κατά 20 έως 30%, μάλιστα με κρατική επιδότηση, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, χωρίς καν τις ασφαλιστικές δικλείδες του τελευταίου και, κυρίως, χωρίς την ενεργή εμπλοκή των συνδικάτων και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.