Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η ύφεση αποτελεί πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης... επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία

ΟΜΙΛΙΑ ΝΑΣΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕ Ν.ΑΘΗΝΑΣ 15/5 ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η ύφεση αποτελεί πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού θέλει να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη ύφεση, που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις θα προσεγγίσει το 9.7%, με τα μέτρα που είχε σχεδιάσει αρχικά για ύφεση 2-3%. Ουσιαστικά ο σχεδιασμός αυτός είναι μεταφορά της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία.
Ο χρόνος μετράει αρνητικά όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι ανισότητες.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» είχε άμεση στόχευση, έδινε άμεσες απαντήσεις. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρνήθηκε το δημόσιο διάλογο πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και χάθηκαν ήδη δύο πολύτιμοι μήνες.
Η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά επιλέγει να επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία και κανονικοποιεί τη συνθήκη της έκτακτης ανάγκης (την εκ περιτροπής εργασία). Οι επιλογές αυτές μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας.
Τώρα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» και επεξεργασία ενός μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος με παραγωγικούς όρους. Στο κοινωνικό μέτωπο αναπτύσσουμε κοινωνικές συμμαχίες με διεκδικήσεις που περιγράφουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.