Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Μην συκοφαντείτε τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Να σταματήσει να συκοφαντεί και να προσβάλλει το κύρος των Μονάδων Ψυχικής Υγείας καλούν τον υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο με επιστολή τους ο καθηγητής Ψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρικής Παν. Σακελλαρόπουλος (Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας), ο αν. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντης (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) και η καθηγήτρια Ψυχολογίας Όλγα Μαράτου (Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας - "Περιβολάκι").
Ζητούν επίσης να καταβάλει στους Φορείς Ψυχικής Υγείας τα χρήματα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του κράτους σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσει να στρέφει τους εργαζόμενους ενάντια στις διοικήσεις τους και να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην καταρρεύσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να μην ανακοπεί η πορεία προς την κοινοτική ψυχιατρική.
Αφορμή στάθηκαν τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας και πρότεινε σε αντιπροσωπεία του προσωπικού των Μονάδων Ψυχικής Αποκατάστασης, που τον επισκέφθηκε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση στις αποδοχές τους. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε συγκεκριμένα τους φορείς ψυχικής υγείας "επιχειρηματίες" που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, ενώ παρακίνησε τους εργαζόμενους να προβούν σε κινητοποιήσεις εναντίoν των διοικήσεων των φορέων.
"Αν υπάρχουν τέτοιου είδους παραβάσεις από οποιονδήποτε φορέα, θα περιμέναμε να τις τεκμηριώστε με στοιχεία και, αν προκύψουν, να στείλετε τους υπευθύνους στη δικαιοσύνη και όχι να σπείρετε ζιζάνια συκοφαντώντας τους πάντες", υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι Παν. Σακελλαρόπουλος, Ι. Τσιάντης και Όλγα Μαράτου. Χαρακτηρίζουν ακόμη ανακριβείς στο σύνολό τους τούς ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας.
Οι τρεις καθηγητές αναφέρουν ειδικότερα πως ο υφυπουργός αποσιωπά το γεγονός ότι οι προδιαγραφές των μονάδων καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις και άρα είναι γνωστό στις υπηρεσίες και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το κόστος λειτουργίας τους. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι φέτος το υπουργείο κατέβαλε με απαράδεκτη καθυστέρηση μέρος των προϋπολογισμό τους (50% σε 4 δόσεις).
"Το υπουργείο δεν κάνει σε κανένα χάρη ή κοινωνική πολιτική ως προς τη χρηματοδότηση των μονάδων", υπογραμμίζουν οι τρεις καθηγητές. "Και τούτο διότι: \α)\ υπήχθη σε στρατηγικές της Ε.Ε. που το υποχρέωσαν να προβεί στην αποασυλοποίηση και στην ανάπτυξη κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, \β)\ το ίδιο το κράτος κέρδισε από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και μείωσε το κόστος από την συντήρηση των αρρώστων στα δημόσια Καταστήματά του και συνεπώς \γ)\ η καταβολή καλύψεως των δαπανών λειτουργίας των Μονάδων αποτελεί συμβατική του υποχρέωση και όχι οικειοθελή παροχή" σημειώνουν.
Τέλος, οι καθηγητές εγκαλούν τον Γ. Κωνσταντόπουλο, που παρακίνησε τους εργαζόμενους να κάνουν επίσχεση εργασίας. "Αν το προσωπικό δεν είχε αυξημένο αίσθημα ευθύνης, θα μπορούσε έστω και καταχρηστικά να το κάνει" παρατηρούν. "Αν με την επίσχεση οι ασθενείς ευρίσκοντο αβοήθητοι, πού θα τους πήγαινε ο υφυπουργός;" σημειώνουν με νόημα οι Παν. Σακελλαρόπουλος, Ι. Τσιάντης και Όλγα Μαράτου.
Από την ΑΥΓΗ,
Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μαρία