Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.Αξίζει ,νομίζω,να του ρίξουμε μια ματιά:
"ου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr

Το ενδεχόμενο ή μη συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σ' ένα από τα αγαπημένα θέματα των δημοσιογράφων.

Οχι με δική τους ευθύνη, όμως. Στελέχη και από τους δύο χώρους κατά καιρούς με δηλώσεις τους δίνουν τροφή για σενάρια επί σεναρίων, τα οποία πάντα και εκ του αποτελέσματος έχουν την ίδια ακριβώς κατάληξη: να μη γίνεται ποτέ καμία συνεργασία.

Μια σημαντική διαφορά είναι πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δίνουν λαβή για τέτοιες συζητήσεις, συνήθως το κάνουν σε προεκλογικές περιόδους, ενώ αντίθετα όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν τέτοιο θέμα, το κάνουν σε ανύποπτο χρόνο. Οπως χθες, ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ουσιαστικά αναφερόμενος σε κυβερνήσεις συνεργασίας που θα βρεθούν απέναντι στη Δεξιά, αυτό εννοούσε.

Οταν είναι δεδομένο πως με το ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, ακόμα και αν ο Στάλιν από τον τάφο του έδινε τέτοια εντολή, και ο κ. Κουβέλης το γνωρίζει αυτό, ουσιαστικά οι αναφορές του περί συνεργασίας είχαν στόχο το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο κ. Κουβέλης έχει κάθε δικαίωμα να έχει αυτή τη θέση και κανένας δεν μπορεί να του τη στερήσει, ακόμα και αν ηγεσία του κόμματός του είναι παντελώς αντίθετη με αυτή. Ωστόσο, για να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να το εννοεί. Η πείρα του παρελθόντος έχει δείξει πως ελάχιστα ήταν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που είχαν αγνές προθέσεις όταν ζητούσαν συνεργασία. Τις περισσότερες φορές έκρυβαν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αρα, το ζητούμενο δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να διατυπώνονται τέτοιες θέσεις, αλλά αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο. Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει;"
Για την αντιγραφή ΣΣ