Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

«Οι τρομοκράτες χτυπούν το κίνημα»


Με τη φράση «η τριμερής συμμαχία ΝΔ- ΛΑΟΣ-ΚΚΕ θέλει να φορέσει κουκούλα στον ΣΥΡΙΖΑ» ο Αλέκος Αλαβάνος απαντά στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού είναι «πυρηνικό όπλο ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες» και ότι η θέση της Αριστεράς είναι «αυτοί με βία, εμείς με την ειρήνη». Ο κ. Αλαβάνος επαναλαμβάνει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές σε ό,τι αφορά το γενικό πρόγραμμα, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής δράσης σε συγκεκριμένα θέματα, όπως ο εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Κύριε Αλαβάνο, πιστεύετε ότι η δολοφονική επίθεση εναντίον του αστυνομικού είναι πλήγμα στη δημοκρατία;

Ναι. Ούτε τα χημικά ούτε οι αποδοκιμασίες από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μπόρεσαν να κάμψουν το πάθος του μαθητικού και φοιτητικού κόσμου. Η δολοφονική όμως επίθεση σε έναν εργαζόμενο εικοσάρη αστυνομικό, την ώρα της εργασίας του, εντελώς απρόκλητα, αλλάζει το κλίμα. Φέρνει φόβο για τις κινητοποιήσεις. Ρίχνει σκιά σε αυτούς που συμμετείχαν και σε αυτούς που τις στήριξαν. Στηρίζει την άποψη «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είναι απλώς πλήγμα, λοιπόν. Είναι πυρηνικό όπλο ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες. Το σύνθημα και η πρακτική «βία στη βία της εξουσίας» είναι το καλύτερο δώρο στην αυταρχική εξουσία. Η θέση «αυτοί με βία, εμείς με ειρήνη» οδηγεί σε μια ηθικά καταξιωμένη, πανίσχυρη αντίσταση και σε μεγάλες νίκες για τη δημοκρατία.

Κάποιοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν είναι «καθαρή» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ...

Δυστυχώς, έγινε κι αυτό. Δεν είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα. Οταν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενσωματωθεί πλήρως, κυκλοφορούσαν υπαινιγμοί και καταγγελίες ότι είναι εμπλεκόμενος ο ίδιος ο αρχηγός του, ότι επικεφαλής της 17Ν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πάγια τακτική της Δεξιάς αυτή. Αυτό που γίνονταν με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τότε, πάει να γίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι η δύναμη που ενοχλεί το σύστημα.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας;

Υπάρχουν σκοτεινά σημεία συνάντησης των ομάδων βίας με τους μηχανισμούς καταστολής. Τα έδειξαν ο Λάκης Λαζόπουλος, η Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα. Το ίδιο το σύστημα όμως παράγει τη βία. Με διάφορους τρόπους. Ενας μαθητής που τελειώνει το Λύκειο μπορεί να έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες Γιαπωνέζους στο PLAYSTATION. Τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης χρειάζονται πυρκαγιές για να προβάλλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Δέστε τη βία στα γήπεδα: ΟΦΗ - ΠΑΟ στο Παγκρήτιο, Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός, Πανσερραϊκός - Ηρακλής, Πανιώνιος - Αιγάλεω στο Μπάσκετ, τους οπαδούς του Αρη να σπάνε την μπουτίκ της ομάδας τους, τους οπαδούς της Παναχαϊκής μεταξύ τους, τον νεαρό φίλαθλο του Παναθηναϊκού που δολοφονήθηκε. Πολλοί θέλουν να ενισχύσουν φαινόμενα διασποράς των ομάδων βίας, μια συγκρουσιακή λογική «σώμα με σώμα», ώστε να νομιμοποιείται η βία της εξουσίας. Κι εδώ αναδείχνεται ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, ως της μοναδικής πολιτικής δύναμης που επιχειρεί να κατανοήσει τους παράγοντες που γεννούν τη βία σε τμήματα της νέας γενιάς και να εντάξει τις δυνάμεις της σε ένα ατίθασο, ανατρεπτικό, συλλογικό, οραματικό, αλλά πάντα ειρηνικό πλαίσιο αγωνιστικής δραστηριότητας.

Πιστεύετε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ή να τεθούν σε κίνηση έκτακτες συνταγματικές διαδικασίες;

Εχουν γίνει από διάφορες πλευρές τέτοιες προτάσεις. Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 11 του Συντάγματος για απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων, το άρθρο 48 για κατάσταση πολιορκίας. Πιστεύω ότι δεν θα το τολμήσουν. Οχι γιατί δεν το θέλουν. Αλλά γιατί το κίνημα αποκτά συνεχώς την ωριμότητα να αυτοπροστατευθεί, να αντιμετωπίσει επιθέσεις και προβοκάτσιες.

Εχετε μιλήσει για τη «μεγάλη Αριστερά». Με τα νέα δεδομένα είναι ρεαλιστική αυτή η θέση;

Σήμερα βιώνουμε μια κρίση καθολική και πολυπαραγοντική: πιστωτική ασφυξία, κλείσιμο επιχειρήσεων, δημόσιο χρέος, μηδενισμός δημοσίων επενδύσεων, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, κοινωνική έκρηξη, αυταρχισμός, Παιδεία άπορη. Δεν αρκούν πια τα «θα» και οι διορθωτικές παρεμβάσεις του δικομματισμού. Χρειάζονται βαθιές τομές: για να χρησιμοποιηθούν δημόσιες επιχειρήσεις και επενδύσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας, για να γίνει αναδιανομή του πλούτου και μέσω της αύξησης της ζήτησης να κινηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να γίνει η Παιδεία και η έρευνα στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης. Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ρεαλιστικό σήμερα είναι όχι ό,τι μας καθηλώνει στην άγρια πραγματικότητα του καπιταλισμού, αλλά ό,τι οδηγεί σε έξοδο από αυτήν.

ΝΔ, ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΟΣ
Θέλουν να φορέσουν κουκούλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες μέρες κάνετε συνεχώς λόγο για «τριμερή κομματική συμμαχία» η οποία πρωταγωνιστεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως είναι υπερβολή να βάζετε στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ με τον ΛΑΟΣ και τη ΝΔ;

Υπερβολή δεν είναι αυτά που διαπιστώνουμε, αλλά αυτά που γίνονται. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ συμπαρατάσσονται στην επίθεση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτές τις μέρες, βουλευτές των τριών παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα και καταγγέλλουν την «Αυγή» για ένα ημερολόγιο που έχει μαρτυρίες από φωτογραφίες και συνθήματα, όπως είχαν οι «ΕΙΚΟΝΕΣ», το «ΒΗΜΑgazino», το «ΕΨΙΛΟΝ», το «ΚΑΠΑ» και μάλιστα με τη ρητή υπόμνηση ότι υπήρξαν και «αγριότητες».

Η τριμερής συμμαχία ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΚΚΕ θέλει να φορέσει κουκούλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να καλλιεργήσει σε λιγότερο πολιτικοποιημένους πολίτες ένα στερεότυπο ανευθυνότητας και συσχετισμού με τη βία, για να ανακόψουν τη δυναμική του που την αισθάνονται, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, απειλητική. Δεν το καταφέρνουν. Πάντα με ανοικτό τρόπο και τόλμη λέμε τις θέσεις μας. Δεν μας πτοούν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εποχή που ζούμε και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αριστεράς;

Απρόβλεπτη. Πηγή ανησυχίας από τη μια. Μοναδική δυνατότητα μεγάλης αλλαγής από την άλλη.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα θέματα και ποια μπορεί να είναι αυτά;

Σε ένα γενικό πρόγραμμα υφίστανται ουσιαστικές διαφορές. Σε συγκεκριμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη παραγωγής προτάσεων και προς την κοινωνία και προς τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τελευταία μας πρόταση η δημιουργία μιας Διακομματικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού, έχοντας υπόψη και τη σχετική παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Οδηγούμαστε σε έντονη αντίθεση με την Αγκυρα

Θεωρείτε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο; Μήπως εκμεταλλεύονται και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας;

Ενδεχομένως. Στην εδραίωση των επεκτατικών βλέψεών τους στο Αιγαίο αξιοποιούν και τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή. Δέστε όμως τη μεγάλη διαφορά. Ο Ερντογάν υπήρξε ο μόνος ηγέτης του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου που καταδίκασε δημόσια την ισραηλινή εισβολή. Ο Καραμανλής χάθηκε πίσω από τα μισόλογα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν βρεθούμε σε μια έντονη αντίθεση με την Αγκυρα -και τα τρέχοντα γεγονότα δείχνουν πόσο πιθανό είναι- άλλη θα είναι η αποδοχή των τουρκικών θέσεων στους αραβικούς λαούς κι άλλη των ελληνικών.

Φτάνει μόνο η καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας; Και ποιο είναι το σχόλιό σας για τη στάση της ΕΕ και του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα;

Μια που μιλάμε για Ιερουσαλήμ και Παλαιστίνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, επιεικώς, λειτούργησαν ως Πόντιος Πιλάτος. Η Μ. Ανατολή είναι ένα ηφαίστειο εν ενεργεία - αρκούν κάποιοι συγκυριακοί παράγοντες για να ξεχυθεί η λάβα. Χρειάζεται οριστική λύση με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Εμείς επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπρος σε αυτό το σφαγείο παιδιών και αμάχων πρέπει να βγει από τη μακαριότητα. Πρώτο, να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Ελληνα πρέσβη στο Ισραήλ. Δεύτερο, να ακυρώσει τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ. Τρίτο, να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λίγες μέρες πριν από την εισβολή, για αναβάθμιση των ευρωισραηλινών πολιτικών σχέσεων. Ο βουλευτής μας Θοδωρής Δρίτσας βρίσκεται ήδη εν πλω με το πλοίο «Free Gaza», με γιατρούς και φάρμακα, για να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό.

Πριν από μία εβδομάδα είπατε ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και δυνατότητες και ότι «κάνουν τον στόχο μας πιο ρεαλιστικό». Τι εννοείτε; Οτι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις;

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει την πολιτική διαιώνισης του συστήματος που στηρίζεται παραδοσιακά στη δικομματική εναλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική του φιλοσοφία και τις πολιτικές του θέσεις, ανατρέπει αυτήν την παράδοση, ακυρώνει τη συνέχεια, φέρνει τομή, απελευθερώνει δυνάμεις, ενεργοποιεί την κοινωνία.

Και πώς θα γίνει αυτό;

Δεν είναι κάτι εύκολο. Ιδιαίτερα για τη θετική του πλευρά, δηλαδή να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα φέρει τη Μεγάλη Αλλαγή στη χώρα μας. Γίνονται όμως βήματα. Οι εξελίξεις του τελευταίου μήνα, με τους νέους να βγαίνουν από την απομόνωσή τους, να γίνονται ένα συλλογικό υποκείμενο, να αμφισβητούν το καθιερωμένο, να αναζητούν αξίες και ευκαιρίες στις σπουδές και την εργασία, είναι ένα σημαντικό βήμα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr