Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Επίθεση της κυβέρνησης εις βάρος της Πρόνοιας

Του Στέργιου ΣΙΦΝΙΟΥ*



Παράλληλα με την επίθεση, μέσω μιας πολιτικής αδιαφορίας, ανοργανωσιάς, ασχετοσύνης, που όμως είναι εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού, κατά των Ξενώνων και της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, υπάρχει πολλά χρόνια τώρα, μια συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης, να «απαλλαγεί» από τη συνταγματική ευθύνη της, απέναντι στο κομμάτι εκείνο του λαού, που είναι ανήμπορο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Όλους αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα, που συνεχώς διογκώνονται. Υπερήλικες, άστεγοι, χρήστες ουσιών, οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας, ΑΜΕΑ, παιδιά χωρίς οικογενειακή προστασία, βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια πρωτοφανή, αλλά όχι χωρίς εξήγηση «επίθεση» από πλευράς κυβέρνησης, που εφαρμόζει μια κοινωνική πολιτική ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια υποβάθμισης, έως την κατάργηση, των κρατικών προνοιακών δομών είναι τόσο κραυγαλέα, που μόνο η προσωπική υπεράνθρωπη πολλές φορές προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτές έχει καταφέρει να τις διατηρήσει σε λειτουργία προς όφελος όσων προστατεύονται σε αυτές.

Η παραχώρηση του προνοιακού έργου στον ιδιωτικό τομέα (ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις κ.λπ.) γίνεται χωρίς ουσιαστική πιστοποίησή τους, χωρίς εφαρμογή ποιοτικών standards λειτουργίας, κάτι που φυσικά ισχύει και για τους κυβερνητικούς οργανισμούς και αυτό όταν πανευρωπαϊκά, τουλάχιστον, εφαρμόζονται συγκεκριμένα εργαλεία (Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιών, Ευρωπαϊκά Standards όπως αυτά του Quality4children κ.λπ.)

Η κυβέρνηση δεν δείχνει, δυστυχώς, καμιά διάθεση αλλαγής αυτής της κατάστασης, ακολουθώντας τη νεοφιλελεύθερη συνταγή της ανάληψης της ευθύνης για την Πρόνοια στη χώρα μας, στην ονομαζόμενη Αλληλεγγύη (βλέπε φιλανθρωπία) των πολιτών και τη συγκεκριμένη περίπτωση του ιδιωτικού τομέα.

Το μέτωπο απέναντι σε μια κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης συνεχούς υποβάθμισης των προνοιακών δομών «καλά κρατεί» και έχει πολύ μέλλον.

Ευθύνη της αριστεράς είναι να διεκδικήσει για λογαριασμό όλων αυτών των ομάδων τα δικαιώματα τους.



* Ο Στέργιος Σιφνιός είναι κοινωνικός λειτουργός
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜ, ΑΥΓΗ