Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Σαν "πληρωμένοι εκτελεστές"

απο την εφ. Το Ποντίκι
του
Δημήτρη Χρήστου 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/08/2012 εφ. Η Αυγή
Στη σύσκεψη της τρόικας εσωτερικού τη Δευτέρα, συζητήθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις και η ανάπτυξη. Επί του θέματος ο ηγέτης της αντιμνημονιακής συνιστώσας της κυβέρνησης Σαμαρά, Φώτης Κουβέλης, έκανε λόγο για “συμφωνία επί των αποκρατικοποιήσεων”, επισημαίνοντας ότι «συμφωνήθηκε διαφάνεια, νομιμότητα και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος” και πρόσθεσε ότι παράλληλα “συμφωνήθηκε η δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας”. Αυτό το τελευταίο είναι φοβερό. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας επειδή απλά δεν είχε υπάρξει συμφωνία!!
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ όμως τις αστειότητες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας που ο πονηρός Φώτης δεν προσδιόρισε ούτε τον αριθμό τους, ούτε το είδος και την αμοιβή τους. Ας μείνουμε στις αποκρατικοποιήσεις διότι εδώ, αποκαλύπτετε μεγαλοπρεπώς το έγκλημα, η μεγάλη προδοσία, ο κυνισμός πολιτικών δυνάμεων, που για πρώτη φορά -σε τέτοιο βαθμό- ζούμε στην Ελλάδα. Πάντα υπήρχαν και υπάρχουν ταξικές οικονομικές πολιτικές. Πάντα υπήρχαν ανισότητες και αδικίες. Πλην όμως τέτοιου είδους κυνισμός και βρώμικη συναλλαγή και σε τέτοια έκταση, όπως αυτή που έχουν ετοιμάσει και έχουν δώσει λόγο σε εγχώριους νταβατζήδες και ξένους τοκογλύφους δεν έχει ματαζήσει αυτός ο τόπος.
 
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ είναι (υποτίθεται) και ο Φώτης Κουβέλης, αλλά δεν έχει κανένα όραμα για εθνικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως για παράδειγμα είναι η ΑΤΕ την οποία θα χρειαστεί κάθε σοβαρή κυβέρνηση για να οργανώσει, να εκσυγχρονίσει και πολλαπλασιάσει την ανάπτυξη στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα, να συμβάλει στη δουλειά των Ελλήνων αγροτών, να δημιουργήσουν εθνικό πλούτο παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Δεν ασχολείται -όμως- με τέτοια ζητήματα ο πρόεδρος Φώτης. Εξάλλου το πρόβλημα του δεν ήταν η ΑΤΕ, αλλά η Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΑΜΕ τώρα στο δίδυμο των “πληρωμένων εκτελεστών” της ελληνικής οικονομίας.
Ο μονίμως βολεμένος και παντός καιρού διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, εξοπλισμένος από τους ειδικού σκοπού νόμους Βενιζέλου, ζήτησε να του έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη, διότι τα ελλείμματα διαφάνειας στη συγκεκριμένη διαδικασία πώλησης της ΑΤΕ είναι δικαιολογημένα, καθώς η πώληση έπρεπε να γίνει σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, διαφορετικά θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες! Μήπως για τον ίδιο λόγο κρατάει κλειδωμένη στο συρτάρι του επί τόσο καιρό την έκθεση αξιολόγησης για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει παραδώσει εδώ και καιρό η Black Rock, βάσει της οποίας έκθεσης, θα αποφασίζονταν οι ανακεφαλαιοποιήσεως των ελληνικών τραπεζών; Πούλησε σαν να ήταν τσιφλίκι του, ένα πολύτιμο εθνικό εργαλείο έναντι 95 εκ. ευρώ, όταν μόλις προ έτους η ίδια η Πειραιώς είχε προτείνει για την εξαγορά της ΑΤΕ 350 εκ. ευρώ! Και όλα αυτά χωρίς να ρωτήσει όπως είπε την παρούσα κυβέρνηση (!) αρκούμενος στην παλαιά επιστολή Σαχινίδη τον Απρίλιο!

ΟΜΩΣ την κυνικότητα Προβόπουλου, ξεπέρασε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που στην επιτροπή της Βουλής πούλησε ειρωνεία, ρωτώντας τους βουλευτές της επιτροπής: “Αφού υποστηρίζετε πως η ΑΤΕ είναι κελεπούρι γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανένας;” Πώς το ξέρουμε εμείς ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανένας; Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός και δεν τον πήραμε χαμπάρι; Όχι! Όπως μάλιστα παραδέχτηκαν Προβόπουλος - Στουρνάρας έκαναν, λέει, μερικά τηλεφωνήματα σε γνωστούς και φίλους στο εξωτερικό, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, παρά μόνον η Πειραιώς!!! Οι Έλληνες τραπεζοκράτες έχουν λάβει για τα χρεωκοπημένα μαγαζιά τους, τα πέντε τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα, κρατικές ενισχύσεις ύψους 148 δισ. ευρώ! Στην περίπτωση της ΑΤΕ γίνεται φανερό ότι έχουν συμφωνήσει (ή τους υποχρέωσε η κυβέρνηση) κατά την τακτική των εργολάβων να μοιραστούν την πίτα χωρίς κόντρες. Και να πεις πως δεν το είχε πει ο Ράιχενμπαχ; Το είχε πει ο άνθρωπος. Εμείς (αυτοί) θα μπούμε και θα αγοράσουμε, όταν πιάσετε πάτο. Και ακόμα ο πάτος (σας) αργεί.