Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Στα "μαύρα" ταμεία της Siemens ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού


Ο Ιωάννης Καρακώστας είναι διαπρεπής καθηγητής και σήμερα έχει την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια του πλούσιου εργασιακού του βίου ήταν και νομικός σύμβουλος της Siemens Α.Ε. Όταν αποκαλύφθηκε αυτό, ο ίδιος ισχυρίσθηκε πως είχε φύγει με την έλευση Χριστοφοράκου (Οκτώβριος 1996) επειδή δεν τον δεχόταν στο γραφείο του και "η συνεργασία ήταν αδύνατη" - εμφανίσθηκε περίπου ως "αντιστασιακός" στα ήθη που έφερε η διοίκηση Χριστοφοράκου. Όμως στην εκκρεμή δικογραφία για τη Siemens -6 χρόνια έχουν περάσει από τις συλλήψεις στη Γερμανία και εδώ ακόμη συντάσσεται κατηγορητήριο...- υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πληρωνόταν από τα "μαύρα" ταμεία της και την περίοδο Χριστοφοράκου!
Το αποκλειστικό έγγραφο που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής είναι η επίσημη μετάφραση από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ενός τραπεζικού extre - ενός από τα εκατοντάδες που βρίσκονται στη δικογραφία και ο εισαγγελέας και οι ανακριτές ζήτησαν να μεταφραστούν.
Σύμφωνα με αυτό το extre, στις 23 Ιουλίου 1998 πληρωνόταν ο καθηγ. Δρ. Ιωάννης Καρακώστας με 30.000 γερμανικά μάρκα στην τράπεζα Schmidt Bank στο Μόναχο (αρ. λογαριασμού 066049188). Πρόκειται για επίσημο έγγραφο της δικογραφίας. Δείχνει ακόμη ότι τα 30.000 μάρκα εμβάσθηκαν από το παραλογιστήριο της Siemens, από λογαριασμό που η μητρική τροφοδοτούσε από το Μόναχο (Deutsche Bank) στο Σάλτσμπουργκ και στη Raiffeisenverband.
Επιπλέον η "Αυγή" της Κυριακής δημοσιεύει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο τραπεζικό παραστατικό, όπως παραδόθηκε από την εισαγγελία Μονάχου στην εισαγγελία της Αθήνας.

Κρυμμένα σε θυρίδες...

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τα πρώτα στοιχεία που έφθασαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη ύστερα από τη δικαστική συνδρομή που ζήτησε ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου το 2006. Πρόκειται για στοιχεία που είχαν φυλαγμένα σε θυρίδες οι διαχειριστές των "μαύρων" ταμείων της Siemens (Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μάικλ Κουτσενρόιτερ κ.ά. ), καθώς διαχειρίζονταν εκτός των επίσημων λογαριασμών της μητρικής Siemens το χρήμα που προοριζόταν για δωροδοκίες πολιτικών, κρατικών λειτουργών, κομμάτων, διαμορφωτών της κοινής γνώμης, δικαστικών, χορηγίες, δημόσιες σχέσεις, ταξίδια υπαλλήλων ΟΤΕ κ.λπ.

Ίδια πορεία με το χρήμα για τις δωροδοκίες

Υπογραμμίζεται ότι ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού φέρεται να λαμβάνει το έμβασμα των 30.000 μάρκων από το "μαύρο" ταμείο της Siemens με την ίδια ακριβώς μέθοδο που εστάλησαν άλλα ποσά που προορίζονταν για πολιτικά κόμματα και πρόσωπα (Θόδωρος Τσουκάτος, Τάσος Μαντέλης), στελέχη του ΟΤΕ, στελέχη της ελληνικής Siemens (Ηλίας Γεωργίου, Χρήστος Καραβέλας) και δεκάδες άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη: από την Deutsche Bank του Μονάχου (όπου είναι ο εταιρικός λογαριασμός της Siemens) στη Raiffeisenverband του Σάλτσμπουργκ (η οποία είναι η τράπεζα - "καταφύγιο" για τις δωροδοκίες) και από εκεί στους ειδικούς διαχειριστές των "μαύρων" ταμείων, οι οποίοι έστελναν βάσει οδηγιών τα χρήματα και κρατούσαν παραστατικά.

Ερωτήματα

Για τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού ανακύπτουν ερωτήματα:
- Γιατί αμείφθηκε τον Ιούλιο του 1998 από τα "μαύρα" ταμεία;
- Πώς ισχυρίσθηκε στις 11 Ιουλίου ότι παραιτήθηκε από τη θέση του νομικού συμβούλου της ελληνικής Siemens, "σύντομα μετά την ανάληψη της διεύθυνσης της εταιρείας από τον Μ. Χριστοφοράκο", όταν πληρώνεται τουλάχιστον μέχρι το 1998;
- Ποιες υπηρεσίες προσέφερε δύο χρόνια μετά την έλευση Χριστοφοράκου;
- Δηλώθηκε φορολογικά η συγκεκριμένη αμοιβή;

Το ήξερε η Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς;

Το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις, που αφορούν τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό.
Τα έγγραφα που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής έφθασαν το καλοκαίρι του 2010 στην εξεταστική επιτροπή μαζί με όλη τη δικογραφία του σκανδάλου Siemens. Η Ν.Δ. δεν είδε ότι υπήρχε απόδειξη αμοιβής του Ι. Καρακώστα από τα "μαύρα" ταμεία; Μήπως αποσιωπήθηκε; Και ποιος ήταν ο διαχειριστής του υλικού της δικογραφίας ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη ή δέχθηκε την εντολή να το αποσιωπήσει; Σήμερα ο συγκεκριμένος έχει πολιτική θέση δίπλα στον πρωθυπουργό; Μήπως γύρω από τον Αντ. Σαμαρά έχει δημιουργεί ένας ιστός προσώπων που συνδέονται μεταξύ τους και με το σκάνδαλο της Siemens;
Και κάτι τελευταίο: Ως νομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, ο Ι. Καρακώστας τι εισηγήθηκε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens;


Οι εξηγήσεις του καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/08/2012 εφ. Η ΑΥΓΗ
Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Αυγής" της Κυριακής υπό τον τίτλο "Στα μαύρα ταμεία της Siemens ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού" απαντά με επιστολή - "δήλωση" προς την εφημερίδα ο καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας.
Το πλήρες κείμενο της "Δήλωσης", που μας επεδόθη με δικαστικό κλητήρα, έχει ως εξής:
Κύριοι,
Όσον αφορά στο δημοσίευμά σας της 26ης Αυγούστου, επιτρέψτε μου τα ακόλουθα:
Υπήρξα νομικός σύμβουλος και δικηγόρος πολλών εταιρειών και φυσικών προσώπων, ελληνικών και αλλοδαπών, ιδίως γερμανικών λόγω της γερμανικής πανεπιστημιακής μου παιδείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και η Siemens Ελλάς καθώς και η Siemens Γερμανίας και Αυστρίας, προς τις οποίες παρείχα ευόρκως και ευσυνειδήτως τις νομικές μου υπηρεσίες και των οποίων τις υποθέσεις χειρίστηκα μέχρι την περάτωσή τους, ως όφειλα (π.χ. διαιτησίες, δικαστικές διαφορές κ.λπ.), σύμφωνα με τις αρχές της δικηγορικής δεοντολογίας.
Το στο δημοσίευμά σας αναφερόμενο ποσό (30.000 μάρκα, δηλαδή 15.000 ευρώ, το οποίο εδηλώθη στην εφορία) αφορούσε αμοιβή την οποία μού κατέβαλε η μητρική εταιρεία (Siemens Μονάχου) για συμβουλευτική δικηγορική υπηρεσία, επισήμως, επωνύμως και διαφανώς στον λογαριασμό μου, από τράπεζα συνεργαζόμενη, όπως υποθέτω, με την πιο πάνω εταιρεία, χωρίς υπόγειες τραπεζικές διαδρομές, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε -μάλλον στο κατώτερο επίπεδο- για νομικές υπηρεσίες καθηγητή Πανεπιστημίου. Το πιο πάνω ποσό, όπως και τις δικηγορικές μου δραστηριότητες, όχι μόνο δεν απέκρυψα, αλλά δήλωσα επισήμως και τολμώ να διατείνομαι ότι κοσμούν το επαγγελματικό βιογραφικό μου σημείωμα.
Όσον αφορά στη σχέση μου με τον κ. Χριστοφοράκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, όπως ήδη τόνισα και στο παρελθόν, δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία μας, όχι γιατί ήθελα και θέλω να παραστήσω τον προ Χριστού προφήτη ή τον "αντιστασιακό", όπως δυσφημιστικώς αναγράφεται στο δημοσίευμά σας, αλλά διότι "δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα". Έτσι, παρέμεινα για ένα διάστημα, μέχρι να διεκπεραιώσω τις δικηγορικές εκκρεμότητές μου και να μου καταγγελθεί η σύμβαση, οπότε και απήλθα. Κατά τα λοιπά, όλα τα σχόλια τα δυσφημιστικά, υβριστικά και άκρως προσβλητικά για το πρόσωπό μου, για τα οποία επιφυλάσσομαι, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι απάδουν πλήρως προς το δημοσιογραφικό ήθος, το ύφος και την παράδοση της εφημερίδας σας.
Με τιμή
Ι. Καράκωστας

ΥΓ.: Παρακαλώ η ανά χείρας σας επιστολή να δημοσιευθεί όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Και η απάντηση της "Αυγής"

Στην απάντησή του ο κ. Καράκωστας αποφεύγει να αναφέρει πότε αποχώρησε από τη Siemens. Τον περασμένο Ιούλιο έλεγε ότι έφυγε "σύντομα" αφότου ανέλαβε ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Από τα έγγραφα που δημοσιεύσαμε αποδεικνύεται ότι ο κ. Καράκωστας έλαβε 30.000 μάρκα από τα "μαύρα ταμεία" στις 23 Ιουλίου 1998, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά την εγκατάσταση του κ. Χριστοφοράκου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η όψιμη αναφορά του πως δεν μιλάμε "την ίδια γλώσσα με τον Χριστοφοράκο" ελέγχεται... Αν τότε ο κ. Καράκωστας δεν εγνώριζε τον τρόπο που ενεργούσε η Siemens (και πριν και κατά τη διάρκεια της διεύθυνσης Χριστοφοράκου), σήμερα, που αποκαλύπτεται η παράνομη δραστηριότητα, τι έχει να πει; Δεν γνώριζε και δεν έχει ευθύνη; Το επιχείρημα ότι περίμενε να του καταγγελθεί η σύμβαση, δηλαδή μεθόδευε να πάρει αποζημίωση, αφορά τον υπολογισμό των προσωπικών οικονομικών του, όχι όμως τη σταδιοδρομία ενός δημοσίου προσώπου.
Αυτά ως προς την ουσία της υπόθεσης. Γιατί τα περί "ήθους" κ.λπ. είναι προφανές ότι ο κ. Καράκωστας δεν είναι ο καταλληλότερος να παραδίδει μαθήματα...
"Α"