Τρίτη 16 Απριλίου 2013

17 Απρίλη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Με τους Αγώνες και την Αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια!









 17 Απρίλη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Με τους Αγώνες και την Αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια!






Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις Φοιτητικές Εκλογές της 17ης Απρίλη 2013


Oι φοιτητικές εκλογές πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα κορυφαίου πολιτικού γεγονότος δεδομένου ότι συμβαίνουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να εφαρμόσει την πιο αντιδραστική και βαθύτατα αντικοινωνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων τριάντα πέντε χρόνων.

Το σχέδιο Αθηνά, ως πρακτική εφαρμογή του μνημονίου στην εκπαίδευση, απειλεί να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής μόρφωσης, θεσμοποιώντας ταξικούς αποκλεισμούς σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αυτό. Με πρόσχημα τον χωροταξικό εξορθολογισμό οι εμπνευστές του συνθήματος της δεκαετίας του ενενήντα «κάθε χωριό και πανεπιστήμιο», σήμερα απειλούν να συγχωνεύσουν ή ακόμη και να καταργήσουν πανεπιστημιακά τμήματα και τεχνολογικά ιδρύματα χωρίς επιστημονικά κριτήρια, χωρίς μέριμνα για τα εργασιακά δικαιώματα που αναπόφευκτα θίγονται και βέβαια χωρίς διαβούλευση με την φοιτητική και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σε αυτή τη διαδικασία οι φοιτητικές παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ενεργοποίηση των συλλογικών διαδικασιών στο πανεπιστήμιο, απαξιώνοντας τις συνελεύσεις, στήνοντας πελατειακά δίκτυα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν και το μέσο της τρομοκράτησης των φοιτητών και των φοιτητριών που αντιστέκονται στο σχέδιο Αθηνά.

Κι όμως, η άλλοτε αδιαμφισβήτητη παντοκρατορία των κυβερνητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια σήμερα απειλείται από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητριών και φοιτητών που διαλέγουν τον αγώνα. Για περισσότερο από ένα χρόνο η σπουδάζουσα νεολαία αγωνίζεται δυναμικά για την ανάσχεση των αντιδραστικών σχεδίων διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης που προωθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, για το ρίζωμα της αλληλεγγύης στις σχολές και για το ξαναζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών μέσα στο πανεπιστήμιο.

Σήμερα,  ο αγώνας για την υπεράσπιση του πανεπιστημίου οφείλει να αγκαλιαστεί από το σύνολο της κοινωνίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής και της μνημονιακής κυβέρνησης, για τη δημοκρατία και για την ισότητα.

Η στήριξη των ψηφοδελτίων της Αριστερής Ενότητας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ θα ενισχύσει τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή του αντιδραστικού Πανεπιστημίου που φτιάνουν και το χτίσιμο του «Πανεπιστημίου των αναγκών μας» και μιας διαφορετικής φοιτητικής καθημερινότητας της αλληγλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της δμοκρατίας και της αξιοπρέπειας.


Με τους Αγώνες και την Αριστερά για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια!
17 Απρίλη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ