Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου χωρίς νέα δόμηση




ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ



Ανακοίνωση των Τμημάτων Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών και
Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

«Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και της ακτής Αγίου Κοσμά: Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου χωρίς νέα δόμηση»

Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και η ακτή του Αγ. Κοσμά. Το παρόν και το μέλλον ενός Μητροπολιτικού Πάρκου" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 από τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, τα Τμήματα Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών και Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνουν:
Αγωνιζόμαστε μαζί με την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα πόλης όλης της Αθήνας για τη διαμόρφωση της έκτασης του Ελληνικού σε χώρο υψηλού πρασίνου, επιπέδου Μητροπολιτικού Πάρκου, με ήπιες, συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου χρήσεις. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της έκτασης.
Η μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ που εκπονήθηκε το 2010 για λογαριασμό των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚΝΑ, θεωρούμε ότι αποτελεί την μόνη εφικτή και περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη προοπτική για το Ελληνικό.
Θυμίζουμε ότι η σχετική πρόταση διαμορφώθηκε σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Με βάση αυτήν, το Ελληνικό μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου στο σύνολο του πρώην αεροδρομίου όπως και στην ακτή του Αγίου Κοσμά, χωρίς νέα δόμηση, με ενσωματωμένες δεκάδες χρήσεις στα υπάρχοντα 241 κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 370.000 τ.μ. Οι χρήσεις αυτές, κοινωφελείς και ανταποδοτικές, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, αναψυχής, τουρισμού, πρόνοιας, πολιτισμού, έρευνας, μικρού τοπικού εμπορίου και διοίκησης εξασφαλίζουν μέρος του κόστους κατασκευής και συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/04/2013