Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Εφιάλτης: Ανεργία στο 34% έως το 2016



Εφιάλτης: Ανεργία στο 34% έως το 2016


Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ
για την εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την αύξηση της ανεργίας στο 34%

Η εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας στο 34% ως το 2016 διαψεύδει με πάταγο τις πανηγυρικές και πομπώδεις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας περί θετικού ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων και τον εκθέτει πολιτικά ανεπανόρθωτα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το μόνο πλεόνασμα που έχει πετύχει είναι αυτό των ανέργων, φτωχών και απελπισμένων. Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών, υφεσιακών πολιτικών της, και η αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και δραστικής αύξησης δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, που θα έχει ως προτεραιότητες τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

 διαβάστε το άρθρο:

Ανεργία στο 34% έως το 2016, προβλέπει σε έρευνά του το Ινστιτούτο ΙΝΕ ΓΣΕΕ ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, οι επιλογές της τρόικας, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διατηρούν την ύφεση και να μειώνουν την απασχόληση στη χώρα. 

Στην έρευνα καταγράφεται ότι το 27,4% του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία τριάντα χρόνια σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου. 

Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, με την ποσοστιαία μείωση να φτάνει το 28%. 

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μιας «σαθρής οικονομικής θεωρίας» και επισημένεται δημοσίευμα των New York Times που υποστηρίζει ότι «η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ του 30 ωχριά μπροστά στην ελληνική κρίση»

Ενώ στις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1934) το ΑΕΠ ξεκίνησε να ανακάμπτει έπειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης που συρρίκνωσαν την οικονομία κατά περίπου 25%, στην Ελλάδα η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, με το ΑΕΠ να είναι ήδη σχεδόν 25% χαμηλότερο σε σχέση με το έτος έναρξης της κρίσης. 

Παράλληλα, η ανεργία στις ΗΠΑ άρχισε να μειώνεται μετά τον τέταρτο χρόνο της ύφεσης, ενώ στην Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδική πορεία, έχοντας ήδη ξεπεράσει το επίπεδο ανεργίας που καταγράφηκε στις ΗΠΑ στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης, και χωρίς η τάση αυτή να παρουσιάζει σημάδια αναστροφής. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεκίνησε να ανακάμπτει κατά τον πέμπτο χρόνο της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ στην Ελλάδα έπεσε πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. 


Δεν μπορούν να προκύψουν επενδύσεις σε ένα τέτοιο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον

Το Ινστιτούτο παρουσιάζει συγκεκριμένα σενάρια ακολουθώντας την προτεινόμενη οικονομική πολιτική και σε όλα το αποτέλεσμα είναι περαιτέρω διατήρηση της ύφεσης και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς δεν μπορούν να προκύψουν επενδύσεις σε ένα τέτοιο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Στη μοναδική περίπτωση που η κατάσταση της οικονομίας αλλάζει προς το θετικό είναι όταν οι τεχνοκράτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εφαρμόζουν ένα άτυπο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα δημοσίων δαπανών που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το μέγεθος αυτής της βοήθειας υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από συζητήσεις που έχουν γίνει σε συναντήσεις εντός Ευρωζώνης. Μόνο τότε το ΑΕΠ βελτιώνεται και αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης.
 Πληροφορίες: capital.gr