Στις 9.30 το πρωί ο Σωτήρης άφηνε την τελευταία του πνοή στο τρένο. Συγκλονισμένοι η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου και ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος, συνταξιδιώτες του στο μοιραίο ταξίδι και ομιλητές στη ίδια εκδήλωση, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι, αντί να μιλήσουν για την κρίση και την έκφρασή της στον χώρο του βιβλίου στα Τρίκαλα, θα συνόδευαν τον Σωτήρη στο Ιατρικό Κέντρο Οινοφύτων, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του από έμφραγμα. Ήταν 65 χρόνων.
Τον Σωτήρη Σιώκο αποχαιρετούν οι σύντροφοι, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του σήμερα στις 3 μ.μ. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στα Βριλήσσια.
Αγωνιστής της Αριστεράς και μαχητής, ο Σωτήρης Σιώκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφιέρωσε στην κυριολεξία τη ζωή του στα ζητήματα του πολιτισμού και στον αξιακό κώδικα της Αριστεράς. Πάντα στην έγνοιά του ο Πολιτισμός. Όχι μόνο επειδή ήταν ο συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού, αλλά γιατί έτσι ήταν η ζωή του, ανάμεσα σε δραστηριότητες για τις τέχνες και τα γράμματα, σε εκδηλώσεις, κοντά στους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, σε κινητοποιήσεις για τα μεγάλα ζητήματα που ειδικά στις μέρες μας ταλανίζουν τον πολιτιστικό χώρο.
"Η απώλεια του Σωτήρη είναι τεράστιο κενό. Κενό για την Αριστερά και τον Πολιτισμό της, αλλά πρώτα απ' όλα κενό για όσους τον ήξεραν και μοιράζονταν τη φιλία του. Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, πάντα νηφάλια, πάντα με προθυμία, πάντα εκεί που έπρεπε, με όλες του τις δυνάμεις, κάθε φορά μας έδινε ιδέες και κουράγιο. Ο Σωτήρης τιμούσε όσο λίγοι τη λέξη σύντροφος και γι' αυτό μας λείπει τώρα όλων μας τόσο οδυνηρά". Εμφανώς συγκινημένη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, υπεύθυνη Πολιτισμού της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για τον Σωτήρη χωρίς ακόμα να μπορεί να πιστέψει τον χαμό του.
Με ένα χαμόγελο και μια γλυκιά κουβέντα για τον καθένα, ήταν η προσωποποίηση της ευγένειας, της αξιοπρέπειας και της αξιοσύνης. Ήρεμη δύναμη, είχε πάντα κατά νου να μην θίξει κανέναν, ήταν ο σύντροφος που συνέθετε τις απόψεις και απομάκρυνε την όξυνση χωρίς να αποκλείει την αντίθετη άποψη. Προσεκτικός με το σημειωματάριο μπροστά του, χωρίς να διακόπτει, άκουγε, σημείωνε, ρώταγε, συνέθετε απόψεις και θέσεις χωρίς να θίξει κανέναν, ούτε εκείνους με τους οποίους διαφωνούσε. Δεν ήταν ο παντογνώστης ινστρούχτορας ο Σωτήρης ούτε ο παρορμητικός συνομιλητής. Μειλίχιος και γλυκόλογος, ήταν πάντα εκεί για να λύσει απορίες και προβλήματα, να συζητήσει, να εκτονώσει τις εντάσεις.
Άνθρωπος έξω καρδιά, λάτρης της ζωής και της ομορφιάς, αλλά και θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης και των αγώνων του ανθρώπου για πιο δίκαιο και ελεύθερο κόσμο. Ακούραστος και αεικίνητος, έδωσε όρθιος και χαμογελαστός ώς το τέλος τη μάχη για μια πιο όμορφη, πιο ηθική, πιο αξιοπρεπή ζωή. Με τη Γιώγια της ποίησης, τη σύντροφό του στη ζωή και τους αγώνες πάντα δίπλα του, ένα ζευγάρι ταιριαστό και ζηλευτό, δυο άνθρωποι που ταύτισαν τον βίο τους με τα ιδανικά τους. Κιμπάρης και γλεντζές, πανταχού παρόν και στο γλέντι πρώτος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αγάπη του για το ρεμπέτικο και το υπέροχο ζεϊμπέκικο που χόρευε με έναν μοναδικό τρόπο.
Ακούραστος, σεμνός, γενναιόδωρος και ανιδιοτελής ήταν ο Σωτήρης. Πάλευε έως το τέλος για τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς και για έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο.
Παλαιός συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ και ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης, εντάχθηκε από νωρίς στον αντιδικτατορικό αγώνα, οργανώθηκε στους πρώτους πυρήνες της οργάνωσης τραπεζοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, διετέλεσε επί χρόνια κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ και στη συνέχεια συνέχισε μέσα από τον ΣΥΝ, όντας ιδρυτικό μέλος και στέλεχός του, και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση στον χώρο της Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας, αναδείχτηκε μέσα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του 1979-80 σε μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ έγινε μέλος του προεδρείου της ΟΤΟΕ το 1996. Η συνδικαλιστική του δράση ήταν συνεχής, με τελευταία απόδειξη την ουσιαστική, αλλά ανεκπλήρωτη συμβολή του, να οργανώσει συνδικαλιστικά τον χώρο των συνταξιούχων στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας παράταξης του ριζοσπαστικού συνδικαλισμού.
Πάντα ευαίσθητος στα θέματα της ειρήνης, πολέμιος του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού και με βαθιά γνώση σε γεωπολιτικά ζητήματα, ασχολήθηκε ενεργά με το κίνημα ειρήνης, ενέπνευσε τα συνδικάτα με τη φλόγα της φιλειρηνικής δράσης και συνέβαλε στη συγκρότηση αντίστοιχης κίνησης των συνδικάτων και ενεργοποιήθηκε ως ηγετικό της στέλεχος. Υπηρέτησε το κίνημα ειρήνης, τόσο από τη θέση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΕΔΥΕ όσο και από τη θέση του γενικού γραμματέα της Πανεργατικής Κίνησης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (ΠΑΚΕΑ) και τη συνέχεια του γ.γ. της Κίνησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΚΕΣΟΕ).
Άνθρωπος του πολιτισμού ο ίδιος, έχοντας σπουδάσει σκηνοθεσία, με θεωρητική αναζήτηση και πλούσια εμπειρία, αλλά και πολιτική σκέψη, έθετε τα ζητήματα της πολιτιστικής δράσης παντού και πάντοτε, με ό,τι και αν απασχολούνταν. Έγινε η ψυχή του Τμήματος Πολιτισμού στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε ουσιαστική ώθηση σε αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα.
"Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα θυμόμαστε πάντα τον σύντροφο με τη σεμνότητα, τη γλυκύτητα και την καλοσύνη του, τον μεστό του λόγο, την ήρεμη αποφασιστικότητά του, την προσήλωσή του σε ό,τι έκανε τη συντροφική του στάση, την τεράστια προσφορά του στην υπόθεση του κινήματος και της Αριστεράς" σημειώνει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τη βαθιά της λύπη για τον αιφνίδιο χαμό του συντρόφου Σωτήρη Σιώκου και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Για την "πληθωρική και δημιουργική δράση του σε πολλούς τομείς του κινήματος για περισσότερα από 40 χρόνια" κάνει λόγο το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θλίψη τους εκφράζουν όλες οι ομάδες του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και πολλές τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα.
Τα συλλυπητήριά της στους οικείους του εκφράζει η ΔΗΜ.ΑΡ.
"Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του Σωτήρη Σιώκου, ο οποίος είχε συνεισφέρει στις προσπάθειες για την προστασία του βιβλίου, αλλά και των αξιών του πολιτισμού γενικότερα" σημειώνει το Δ.Σ. του Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.