Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στις μέρες μας τα βιβλία τα καίει η αγορά... Η πολιτική της κυβέρνησης καταστρέφει το βιβλίο



Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με συγγραφείς και εκδότες: Η πολιτική της κυβέρνησης καταστρέφει το βιβλίο

Στις μέρες μας τα βιβλία τα καίει η αγορά...


Αν όντως επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση να περιοριστεί η Ενιαία Τιμή Βιβλίου μόνο στα λογοτεχνικά και να ισχύει μόνο για την πρώτη τους έκδοση, τότε αποχαιρέτα την Ενιαία Τιμή...
Είναι όντως ένας εύσχημος τρόπος από πλευράς κυβέρνησης να καταργήσει τον νόμο με τον οποίο το βιβλίο προστατεύεται ως πολιτιστικό αγαθό από τις ανταγωνιστικές διαθέσεις της αγοράς. Και κατ' αυτόν τον τρόπο το βιβλίο εξισώνεται με οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν, ο εκδότης περιορίζει τον κύκλο εργασιών του σε περιβάλλοντα ικανά να τον συντηρήσουν ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, και το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς αδυνατεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και άλλους εύρωστους χώρους πώλησης.
Όσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, αφήνεται εντελώς ανίσχυρος να δημιουργεί σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς κάθε πνευματική δημιουργία, αβέβαιος αν το έργο του θα βρει οδό πρόσβασης προς τον αποδέκτη του, σε μια συνθήκη που τον προσανατολίζει, αν δεν του επιβάλλει, να ακολουθεί τις συνταγές του εύπεπτου αναγνώσματος. Υπ' αυτή τη συνθήκη ανενόχλητα, πλέον, τα συμφέροντα που επέβαλαν την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής αναμένεται να ενισχυθούν σε μια άναρχα διαμορφωμένη αγορά στην οποία υπερισχύει η οικονομίστικη αντίληψη και όχι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Η ηγεμονία του ευπώλητου, του εύπεπτου, του αναγνώσματος που νανουρίζει αντί να αφυπνίζει είναι προ των πυλών, για να μην πούμε ότι έχει περάσει ήδη το κατώφλι μας.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης που αφορούσε την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής στα σχολικά και ξενόγλωσσα βιβλία δεν έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο υπουργός Πολιτισμού, παρ' ότι διαλαλούσε την αντίθεσή του, ως φαίνεται δεν θέλησε να συγκρουστεί με τον ομόλογό του της Ανάπτυξης και διά της σιωπής του άφησε έρμαιο το βιβλίο στην τύχη του.
Ο κόσμος του βιβλίου δεν εισακούστηκε. Το χειρότερο σενάριο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Αρκεί η φωτιά της ελεύθερης αγοράς για να κάνει στάχτη όσα ο νους και η ψυχή του ανθρώπου έχει κατακτήσει. Ευλόγως η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου χαρακτηρίζει "λύση εμπαιγμού" τη συγκεκριμένη πρόταση και αναρωτιέται: "Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι κάνει; Χτυπάει τον πολιτισμό, τη γνώση, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία". Μήπως εν τέλει αυτό είναι το ζητούμενο; Η ίδια η δημοκρατία;
Πόλυ Κρημνιώτη από την ΑΥΓΗ

ακολούθως Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2014

Μετά από τόσες παλινωδίες η κυβέρνηση καταλήγει σε μια λύση εμπαιγμού. Η πρόταση για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση σημαίνει κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη. Ποιος θα ορίσει τι είναι λογοτεχνικό βιβλίο και τι όχι; Τι σημαίνει πρώτη έκδοση; Γνωρίζει άραγε τους όρους αυτούς το Υπουργείο Ανάπτυξης; Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λόγω των ασαφειών να μην εφαρμόζεται τίποτα. 
Αλλά η τακτική αυτή δείχνει και μια διάθεση ρατσισμού. Γιατί τα λογοτεχνικά βιβλία και όχι τα επιστημονικά, τα φιλοσοφικά, τα παιδικά; 
Το σημαντικότερο: δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση την ουσία της ενιαίας τιμής, που είναι η προστασία του ποιοτικού βιβλίου, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής γλώσσας, του Έλληνα συγγραφέα;
Για να σώσουμε το ποιοτικό βιβλίο χρειάζεται να βοηθήσουμε τον μικρό βιβλιοπώλη που επέλεξε τη δουλειά αυτή γιατί την αγαπάει. Αυτός ο βιβλιοπώλης προστατεύεται, αν όλα τα βιβλία είναι στην ενιαία τιμή, ώστε να μπορεί από τα οφέλη όλων των βιβλίων να συντηρηθεί και να μην τον πνίξουν τα μεγάλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία που επιχειρούν από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι κάνει; Χτυπάει τον πολιτισμό, τη γνώση, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία.
Είναι ώρα να ανανήψει και να αναλάβει τις ευθύνες της. 
Ο κόσμος του βιβλίου έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να συμβάλει στη διαπραγμάτευση για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά του βιβλίου στο χάος. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του κ. υπουργού έστω και την ύστατη αυτή ώρα.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ