Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

To ψέμα των καναλαρχών για την «απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας»


To ψέμα των καναλαρχών για την «απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας»


Πώς γίνεται να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα
.https://left.gr/

 Σήμερα, τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια απασχολούν περίπου 2.700 εργαζόμενους. Δεδομένης της πρόβλεψης του νόμου 4339/24.10.2015 για πλαφόν τουλάχιστον 400 εργαζομένων ανά κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, σε συνδυασμό και με τις επιπλέον άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα δοθούν σε παρόχους θεματικού περιεχομένου, ο τελικός αριθμός εργαζομένων θα υπερκαλύψει τον σημερινό.



Οι τέσσερις απαντήσεις και οι... κότες!

Επειδή κάποιοι επιμένουν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια, προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό που βάζει τέλος στο καθεστώς ανομίας των ιδιωτικών καναλιών της τελευταίας 25ετίας...



Επειδή –όλως τυχαίως, προφανώς...- τα επιχειρήματά τους συμπίπτουν με αυτά των εκδοτών-καναλαρχών-εργοδοτών τους...

...ας γνωρίζουν τουλάχιστον τα ακόλουθα βασικά, για να μην αρθρογραφούν επί θεμάτων που αγνοούν και εκτίθενται:

1. Οποιος λέει ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών θα φέρει απώλεια «άπειρων θέσεων εργασίας» απλά παραπληροφορεί. Σήμερα, τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους. Δεδομένης της πρόβλεψης του νόμου 4339/24.10.2015 για πλαφόν τουλάχιστον 400 εργαζομένων ανά κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, σε συνδυασμό και με τις επιπλέον άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα δοθούν σε παρόχους θεματικού περιεχομένου, ο τελικός αριθμός εργαζομένων θα υπερκαλύψει το σημερινό.

2. Η σύγκριση του κόστους άδειας καναλιού δορυφορικής εκπομπής στην... Κύπρο με το διαγωνισμό για της άδειες ελεύθερης επίγειας εκπομπής στην Ελλάδα, απλά συνεχίζει την παραπληροφόρηση. Η αλήθεια είναι ότι, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην Ελλάδα η ψηφιακή εκπομπή με άλλα μέσα (δορυφόρος, Ιντερνετ κ.λπ.) είτε υπάγεται σε καθεστώς γενικής άδειας, είτε και δεν χρειάζεται καθόλου άδεια. Προφανώς και η άδεια δορυφορικής εκπομπής είναι πολύ φθηνότερη (στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη...), δεδομένου ότι δεν καταλαμβάνει μέρος του περιορισμένου ψηφιακού φάσματος.

3. Οσο για την Κομισιόν και τα διάφορα ευφάνταστα σενάρια περί αποδοχής των τριών ενστάσεων των καναλαρχών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρκεί να διαβάσει κανείς τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Euronews (18/1/16) ότι δεν παρεμβαίνει σε ένα θέμα που θεωρεί μεμονωμένη εθνική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Κομισιόν έχει εμπλακεί στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την ύπαρξη –όπως αποδεικνύεται- καταγγελιών εκ μέρους των Ελλήνων καναλαρχών. Οι τέσσερις επιστολές της Κομισιόν σχετικά με τον ψηφισθέντα νόμο 4339/24.10.2015 αφορούν αποκλειστικά στο κομμάτι που αναφέρεται στη δυνατότητα της ΕΡΤ να λειτουργεί ως πάροχος δικτύου για αναμετάδοση προγραμμάτων τρίτων και σε άλλες διατάξεις εκτός αρμοδιότητας υπουργείου Επικρατείας. Κάθε άλλη παρέμβαση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

4. Οσοι ονειρεύονται «βέτο» της τρόικας –και, μάλιστα, έχουν επιδοθεί και σε λυσσαλέο lobbying στις Βρυξέλλες, λειτουργώντας αντίθετα προς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού- θα μείνουν με τα όνειρα. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Διότι, όντως, η διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για τις άδειες ελεύθερης επίγειας ψηφιακής εκπομπής έχει ενταχθεί στη Συμφωνία με τους εταίρους (παράγραφος 2.1.e), αλλά στο κεφάλαιο περί δημοσιονομικής πολιτικής και, μάλιστα, συνιστά «βασικό παραδοτέο». Με άλλα λόγια, είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο διαγωνισμό ως πηγή εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και η πρώτη αξιολόγηση κινδυνεύει μόνο σε περίπτωση που αυτός καθυστερήσει! Και, ασφαλώς, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι δήθεν ο διαγωνισμός παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Το αντίθετο ακριβώς!

5. Τέλος, είναι καλύτερα όσοι ούτε γνωρίζουν, ούτε έχουν επιχειρήματα, να μην πετάνε την μπάλα στην κερκίδα με τις... κότες, αλλά να μας φέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τα όσα ισχυρίζονται περί δήθεν «ενστάσεων των καναλαρχών που αποδέχθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού». Που δεν πρόκειται. Γιατί δεν υπάρχει.