Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Πάνος Ρήγας: Δεν θριαμβολογούμε, δεν εφησυχάζουμε, δουλεύουμε


Πάνος Ρήγας: Δεν θριαμβολογούμε, δεν εφησυχάζουμε, δουλεύουμε | ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη

Με αφορμή τη διεξαγωγή της ΚΕ, ποια είναι τα στοιχήματα της επόμενης περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο βασικός μας στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση καθώς και η υλοποίηση ενός εναλλακτικού, με διαφορετικό πρόσημο και δυναμική παραγωγικού μοντέλου, που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εφαρμογή δημόσιων πολιτικών ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη, μειώνει τις ανισότητες και αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή. Η πραγματοποίηση των 13 Περιφερειακών συνεδρίων που ήδη ξεκίνησαν θα συνεισφέρει στην χαρτογράφηση των αναγκών, των προτάσεων και των προοπτικών του συνόλου της χώρας, έτσι ώστε ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου να είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. 


Πως μπορεί το κόμμα να λειτουργήσει παράλληλα με την κυβέρνηση;
Η λειτουργία που περιγράφετε αποκτά περιεχόμενο με τη συνδιαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου που θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για τη συνολική επιτυχία του εγχειρήματός μας. Ενός πολιτικού σχεδίου που θα δοκιμάζει και τα όρια της επιτροπείας, ώστε βήμα-βήμα να καταφέρνουμε να υλοποιούμε τους στόχους για θεσμικές αλλαγές που θα υπηρετούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ο ρόλος του κόμματος σε συνθήκες αριστερής διακυβέρνησης είναι κρίσιμος. Η ενημέρωση και η κινητοποίηση της κοινωνίας για την στήριξη μεγάλων θεσμικών τομών και κοινωνικών αλλαγών, η επεξεργασία θέσεων, η ανάδειξη προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, η αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ταχύτερη εφαρμογή τους, η οργανωμένη παρουσία μας στους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους και η αντιστροφή της τάσης ανάθεσης του κοινωνικού υποκειμένου στο πολιτικό είναι τα ποιοτικά εκείνα στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν στη διαρκή και σκληρή μάχη για την ιδεολογική ηγεμονία εντός της κοινωνίας.

Πως ερμηνεύετε την πρωτοφανή πολιτική στάση των δικαστών; Υπάρχει σύνδεση με την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ;
Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον προφανώς και είναι αντικείμενο κριτικής. Επικίνδυνη για τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ η κριτική. Επικίνδυνη είναι η αντίληψη ότι κάποιοι εμφανίζονται να πιστεύουν ότι βρίσκονται δικαιωματικά υπεράνω της κριτικής. Η θορυβώδης άρνηση οιασδήποτε εκ των τριών εξουσιών να υπόκειται σε κριτική και να λογοδοτεί το μόνο που επιτυγχάνει είναι να τη μειώνει στη συνείδηση του κόσμου. Οι πρωτοφανείς, πράγματι, ανακοινώσεις των ενώσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων ευτυχώς δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των λειτουργών που υπηρετούν τη δικαιοσύνη. Παραμένει ωστόσο θλιβερό το φαινόμενο δικαστικών συνδικαλιστικών ενώσεων που λειτουργούν ως εξαπτέρυγα του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτολογοκριθεί απέναντι σε αποφάσεις που αν μη τι άλλο είναι σε κραυγαλέα αναντοιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Κατηγορούν την κυβέρνηση πως η έξοδος στις αγορές δεν είναι τίποτα άλλο από επανάληψη της αντίστοιχης εξόδου της κυβέρνησης Σαμάρα. Πως σχολιάζετε;
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Η επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν το τέλος -όπως η ιστορία απέδειξε ότι συνέβη με την κυβέρνηση Σαμαρά- αλλά η αρχή μιας προσπάθειας για την αποκατάσταση της κανονικότητας. Ο στόχος μας είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες απόπειρες, ούτως ώστε να καταφέρουμε το επόμενο καλοκαίρι να απαλλαγεί η χώρα οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα των θεσμών, του διεθνούς τύπου και αναλυτών χαρακτηρίζουν την έξοδο αυτή ως επιτυχία για τη χώρα, η αξιωματική και όχι μόνο αντιπολίτευση επιλέγει τη μεμψιμοιρία και τη μιζέρια. Τα σχόλια για τα πολιτικά αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του -εντός και εκτός ΝΔ- περιττεύουν. Από τη μεριά μας δεν χρειάζεται ούτε θριαμβολογία, ούτε εφησυχασμός, αλλά προσήλωση στους στόχους μας για την έξοδο από το πρόγραμμα και την ανακούφιση της κοινωνίας που έχει υποφέρει τόσο πολύ.

Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης;
Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιβεβαιώνει την ιδεολογική συμπόρευση της ηγεσίας της προς το νεοφιλελευθερισμό. Τη στιγμή που μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας έχει τον τελευταίο καιρό υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας μας και μοιάζει αν μη τι άλλο πρόθυμο να συζητήσει πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο, η ΔΗΣΥ βρίσκεται δέσμια  ορισμένων στελεχών της που φλερτάρουν ανοικτά με τις ιδέες του κ. Μητσοτάκη και του Α. Σαμαρά. Έχει αποκοπεί από τις παραδοσιακές κοινωνικές της ρίζες, δεν έχει κάνει αυτοκριτική για την περίοδο του εκσυγχρονισμού, ούτε φυσικά για τα φαινόμενα διαφθοράς που υπήρξαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο αυτό και δεν αποδέχονται την ιδεολογική στροφή της ΔΗΣΥ. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι για ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα κινείται στον αντίποδα αυτών που μέχρι πρόσφατα υλοποιούνταν.