Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΒΑΘΙΑ ΚΟΦΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ


Το 1998 ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν γύρισε την ταινία "ΒΑΘΙΑ ΚΟΦΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ" (KURZ UND SCHMERLZLOS",μια καταπλητκική ταινία που αναφέρεται στις σχέσεις και την ζωή των μεταναστών 3ης γενιάς στην σημερινή Γερμανία.
Ένας Τούρκος, ένας Έλληνας και ένας Σέρβος είναι τρείς πιστοί φίλοι, σχεδόν αδέλφια, που ζούν στην Γερμανία. Όλοι τους κινούνται σχεδόν στον περιθώριο ,λες και είναι αναγκασμένοι να ζουν έτσι ,προσπαθώντας να μην μεγαλώσουν για να μην αντιμετωπίσουν ,ίσως, την πραγματικότητα. Ο έρωτας, η οικογένεια η ξεχωριστή κουλτούρα του καθένα , η παρανομία (που εκφράζεται στο πρόσωπο ενός Αλβανού μετανάστη) μαζί με την τραγική παρουσία του θανάτου.Μόνη διέξοδος ελπίδας η επιστροφή στην πατρίδα, που όμως είναι τόσο άγνωστη!
Πουθενά καθόλη την διάρκεια της ταινίας δεν εμφανίζεται κάποιος Γερμανός, λες κα δεν υπάρχουν ή μήπως οι μετανάστες δεν υπάρχουν για αυτούς;
Η ταινία είναι συναρπαστική όχι μόνο για την πλοκή και την δράση της, που βασίζεται στους καταπληκτικούς χαρακτήρες των πρωταγωνιστών ,αλλά και γιατί μέσα απο αυτήν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον δικό μας εαυτό τόσο όσο αφορά τα βιώματα μας σαν μετανάστες όσο και για την ζωή των ξένων μεταναστών εδώ στην χώρα μας.
Την ταινία αξίζει να την δούμε όλοι γιατί αυτό που θα δούμε στην οθόνη είναι το σημερινό πρόσωπο της κάθε δυτικής σημερινής κοινωνίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των μεταναστών σε αυτές.

Στέργιος Σιφνιός....γεννημένος στην Αίγυπτο απο γονείς μετανάστες