Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Αλέξης εναντίον Καλομοίρας

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

«Eurovisi-off» θα λέγεται η αντι -Eurovision εκδήλωση που διοργανώνει η «Ανοιχτή Πόλη» του Αλ. Τσίπρα

Μπορεί η Αλέκα Παπαρήγα να αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «Καλομοίρα της αριστεράς», ο ίδιος όμως θα σαμποτάρει εμπράκτως την τραγουδίστρια στη Eurovision, διοργανώνοντας ακριβώς την προηγούμενη του διαγωνισμού τη... «Eurovisi-off». Μια μουσική εκδήλωση με εναλλακτικά σχήματα.

Ολα άρχισαν όταν, το 2006, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να προβάλει την ελληνική νίκη στη Γιουροβίζιον, στα... πολιτικά επιτεύγματά της. Τότε η δημοτική παράταξη του ΣΥΝ στην Αθήνα, η «Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αποδοκίμαζε τη διάσταση εθνικού ζητήματος που έδινε η κυβέρνηση, οργανώνοντας μία Αντι-γιουροβίζιον στην πλατεία Κουμουνδούρου με μουσικές από συγκροτήματα μεταναστών. Η ιδέα κρίθηκε καλή, γι' αυτό και φέτος διοργανώνεται ξανά τη «Eurovisi-off», μετατρέποντάς την σ' ένα μεγάλο πολιτικό πάρτι.

Το σύνθημα της «Eurovisi-off» είναι «για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης» και η εκδήλωση θα γίνει στις 23 Μαΐου το βράδυ, δίπλα από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο: «Παρά την κουλτούρα της κατανάλωσης και των πολυδάπανων εκδηλώσεων, στην πόλη μας παράγεται κι ένας άλλος διαφορετικός πολιτισμός», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας όταν παρουσίασε την πρότασή του. «Δεκάδες συμπολίτες μας, πολλές φορές διαφορετικής εθνικής καταγωγής, δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο λάιφ στάιλ».

«Η Eurovision τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης, όμως για μας δεν είναι παρά ένα πολυδάπανο, χαμηλής αισθητικής θέαμα που προωθεί την ισοπέδωση των διαφορετικών πολιτισμών», δηλώνει, με τη σειρά του κι ο Χ. Κωνσταντάτος από την «Ανοιχτή Πόλη».

«Η "Eurovisi-off", αντίθετα, είναι μια γιορτή που αναδεικνύει τη μουσική των διαφορετικών πολιτισμών που ζουν και αναπτύσσονται στην Αθήνα. Τη μουσική των μεταναστών, και των ανεξάρτητων σχημάτων», προσθέτει.

Στην «Ανοιχτή Πόλη» πιστεύουν πως ο δήμος πρέπει να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση στους δημόσιους χώρους, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Εχουν καλέσει και τον ίδιο τον Ν. Κακλαμάνη, ώστε να πάρει μια ιδέα για το πώς θέλουν την πόλη: «Οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι να φιλοξενούν υπαίθριες γιορτές υψηλής αισθητικής, έτσι ώστε ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία και η καλλιτεχνική δημιουργία να γίνουν καθημερινή υπόθεση στην Αθήνα».

Σε επίπεδο προγράμματος, η βραδιά θα είναι ένα αφιέρωμα στη μαύρη μουσική από διάφορες μπάντες της Αθήνας, που θα παίξουν blues, reggae, funk, latin, hip-hop και afro-groove, σε μια βραδιά που «φιλοδοξεί να έχει πολύ χορό και μουσικούς που δεν εντάσσονται στη μουσική βιομηχανία».


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008