Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον στόχο της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού


Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν για πολλοστή φορά ο επικεφαλής του Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τη σχετική συζήτηση που προέκυψε από τη δημοσκόπηση της Marc ("Εθνος Κυριακής"), σύμφωνα με την οποία μια ενδεχόμενη συνεργασία των δυο κομμάτων θα έδινε αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 42,3%.
Ο Αλέκος Αλαβάνος εκτίμησε (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε μια τέτοια συνεργασία θα μετατρεπόταν σε στοιχείο της κρίσης, καθώς "το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βαθιά δεμένο με μια διακυβέρνηση που όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι και σε τέλμα". Τόνισε ότι στόχος του σχήματος που ηγείται είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θα προχωρήσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις και θα έρθει σε ρήξεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην αρνητική του απάντηση (μέσω του κρατικού ραδιοφώνου), επικαλέστηκε και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ: "Θέλουμε τη συνεργασία για να πάνε τα πράγματα προς τα αριστερά, δεν θέλουμε, όμως, να αποδεχτείτε μια πρόσκληση με ποσοτικούς όρους, μια πρόσκληση, αν θέλετε, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που ως στόχο θα έχει να επαναφέρει στα πράγματα αυτούς που διαχειρίστηκαν όπως διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου όλα αυτά τα χρόνια".
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα "ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού", καθώς, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται ως ο τρίτος σημαντικός πόλος. Μίλησε για το βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Σε αυτό το στόχο, δεσμεύτηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει χωρίς να βάζει νερό στο κρασί του. "Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους στην ίδια γραμμή διότι πιστεύουμε ότι η γραμμή αυτή, που δεν βάζει νερό στο κρασί της αλλά θέλει μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο, είναι αυτή που εμπνέει τον κόσμο και ιδίως τη νέα γενιά και μας δίνει αυτά τα μεγάλα ποσοστά, τα οποία πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα καταγραφούν και σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση", είπε.
"Χωρίς να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, έχοντας κατακτήσει στη συνείδηση του κόσμου το βραβείο της πιο αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κακή κυβέρνηση της Ν.Δ., φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνομε καλύτεροι και ο πυρήνας για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση", τόνισε (ΝΕΤ) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.
Σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις αντιμετωπίσει ως "κεντρική αναμέτρηση", εκτιμώντας ότι αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά θα έχουμε "σημαντικές πολιτικές εξελίξεις". Μίλησε, δηλαδή, για εκλογές ορόσημο, ιδίως αν η κυβέρνηση έχει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Ευλογία η ακυβερνησία αν οδηγήσει σε λύση προς τα αριστερά

Όσον αφορά στον "μπαμπούλα" ακυβερνησίας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι "η εκδοχή ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα οδηγήσει σε μια αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δεν είναι κατάρα", συμπληρώνοντας ότι "το βλέπουμε και αυτό με μια θετική διάθεση". Έκανε, δηλαδή λόγο, "για ένα καλοδεχούμενο ενδεχόμενο, το οποίο θα δώσει μια νέα προοπτική". "Δηλαδή, θα έχουμε την αδυναμία των δύο κομμάτων να φτιάξουν κυβερνήσεις διαπλοκής κι αδιαφάνειας, σαν αυτές που είχαμε τα τελευταία χρόνια και, με μια δυνατή αριστερά, ολοένα και περισσότερες δυνατότητες να έχουμε εξελίξεις σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Το να έχουμε ακυβερνησία δεν είναι για μας κατάρα. Ενδεχομένως να είναι και ευλογία για τον τόπο, αν οδηγήσει σε λύση προς τα αριστερά", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.