Στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού (26-27-28 Σεπτεμβρίου 2008) και της καμπάνιας «Μην κρατάς άλλο το θυμό σου. Διάλεξε ζωή και όχι επιβίωση», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας Συνασπισμού το Σάββατο 12 Ιουλίου στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα. Με θέμα: "Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλο κάρβουνο" Μια συζήτηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση των ζωών μας.
Ομιλητές:
Χάρης Κωνσταντάτος, μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνος τμήματος οικολογίας
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, μέλος του γραφείου της νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ στα Νότια
Ο Χάρης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην οικολογική κρίση και στις θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μεταξύ των άλλων τόνισε:
Σήμερα όλοι μιλάνε για το περιβάλλον. Η οικολογική κρίση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στη χώρα μας, και οι πολίτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Εμείς στο Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας παλεύουμε για μια άλλη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Θέλουμε η ανάπτυξη να προστατεύει το περιβάλλον και όχι οι φυσικοί πόροι, οι ακτές, τα βουνά, το νερό να γίνονται αντικείμενο ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Ο δημόσιος τομέας, που πρέπει βέβαια να ελέγχεται κοινωνικά και να λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικά, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει για τον έλεγχο όσων ρυπαίνουν και για την εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών πολιτικών. Το ίδιο και η τοπική αυτοδιοίκηση, και έχουμε παραδείγματα αγωνιστών δημάρχων, που μαζί με τους δημότες τους, παλεύουν απέναντι σε μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα για την διαφύλαξη όσων έχουν απομείνει. Στο ΣΥΝ, αναδεικνύουμε επίσης τη στενή σχέση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τις άλλες κοινωνικές ανισότητες και προβλήματα: Δυστυχώς, οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν να δέχονται και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και το βλέπουμε αυτό σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, όσοι είναι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση επιχειρούν σήμερα να φορτώσουν στο κοινωνικό σύνολο το κόστος επανόρθωσης: εμείς λέμε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων, αλλά κυρίως όσων είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση και δεν συμψηφίζουμε την ευθύνη των εργολάβων, των καταπατητών, των εργοστασιαρχών με εκείνη του κάθε πολίτη, που προσπαθεί ατομικά, στο πλαίσιο του εφικτού, να συμβάλλει όσο μπορεί σε καθαρότερο περιβάλλον. Στο ΣΥΝ, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε αντικείμενο λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε συλλογικά να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, για μια αξιοβίωτη ανάπτυξη στην υπηρεσία των ανθρώπων και της φύσης, και όχι του κέρδους.
O Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ανάμεσα στ’ άλλα έδωσε έμφαση στον Υμηττό με αφορμή και την επίσημη εξαγγελία του Σουφλιά για την περιφερειακή λεωφόρο.
Στο Δήμο Γλυφάδας, ο ορεινός όγκος του Υμηττού που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της πόλης μας, αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την έκταση του βουνού. Κακοποίηση και βαναυσότητα. Διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του βουνού από ιδιώτες διεκδικούν χρόνια τώρα τα 11.000 στρέμματα γης του βουνού, ως περιουσία τους, ως τσιφλίκι τους. Είναι γνωστή σε όλους μας και η περίπτωση του βουνού στη θέση «Αιξωνή» στη Γλυφάδα, μια έκταση 660 στρεμμάτων με τιμές εμπορικής αξίας από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, όπου τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα εμπορευματοποίησης δημόσιας γης, από μεγαλο-καταπατητές, μεγαλο-μεσίτες, μεγαλο-δικηγόρους, πολιτικούς, συμβολαιογράφους, δημόσιους λειτουργούς.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά έχουμε την μεταφορά του νεκροταφείου της Γλυφαδας στο βουνό.
Έχει επανειλημμένα ακουστεί στο Δημοτικό συμβούλιο-θεωρώντας ότι το βουνό είναι ιδιοκτησία τους- ότι θα μεταφέρουν το νεκροταφείο σε έκταση 70 στρεμμάτων που θα τους παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, στη στρατιωτική βάση της Αεροπορίας στην Τερψιθέα. Επίσης ακούγεται ότι θα μεταφερθεί το γκαράζ των αυτοκινήτων του Δήμου και ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών, που τώρα είναι στην κάτω Γλυφάδα. Ενώ ακούγονται όλα αυτά Ο Δήμαρχος ΓΛΥΦΑΔΑΣ ενώ έχει στα χέρια του τη συγκεκριμένοι πρόταση αρνειται να τη δώσει για να ενημερωθούν οι πολίτες. Aπαιτούμε εδώ και τώρα πλήρη ενημέρωση για το θέμα
Περιφερειακή Υμηττού
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε επίσημα στις 2 Ιουνίου την κατασκευή της περιφερειακής , πράξη που θα ολοκληρώσει την καταστροφή του οικοσυστήματος του Υμηττού με τα χιλιάδες αυτοκίνητα, που θα διέρχονται καθημερινά, με τους ανισόπεδους κόμβους, τα τούνελ, τα χιλιάδες κυβικά μπετό και τους θανατηφόρους ρύπους των καυσαερίων που θα πνίξει τις γειτονιές μας.Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πρόταση του ΠΕΧΩΔΕ γιατί:
α) Τα έργα αυτά θα πληγώσουν ακόμη περισσότερο τον Υμηττό, ο οποίος ήδη έχει υποστεί πολλά, θα δημιουργήσουν επίσης σοβαρότατα προβλήματα.
β) Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας δεν μπορεί να προέλθει από την κατασκευή νέων λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας και την περαιτέρω πριμοδότηση του IX. Αντίθετα επιβάλλεται η άμεση δημιουργία ενός συνδυασμένου δικτύου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς κυρίως σταθερής τροχιάς.
Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα με ερωτήσεις που κατέθεσαν στη βουλή και στην Ευρωβουλή ο Περικλής Κοροβέσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ανακοίνωση έβγαλε και η νομαρχιακή της Νότιας Αθήνας.
Προτάσεις για να σωθεί ο Υμηττός
1)Αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος με την κατάργηση του Π.Δ του 78
2)Να ανακηρυχθεί άμεσα ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός.
Μετά το τέλος της συζήτησης έγινε συναυλία με X-Ray, L.I.M.E.