Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Λογοκρισία το Ίντερνετ των ανταποκριτών


Αθετώντας προηγούμενη υπόσχεσή της για πλήρη ελευθερία των ΜΜΕ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Κίνα αποφάσισε να λογοκρίνει το Ιντερνετ που θα χρησιμοποιήσουν τα ξένα ΜΜΕ την περίοδο αυτή. Ωστόσο, Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόσβαση στο Ιντερνετ για τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου του Πεκίνου θα είναι "επαρκής" και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κάλυψη των Ουλυμπιακών Αγώνων.
"Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι δημοσιογράφοι θα έχουν επαρκή πρόσβαση στο Ιντερνετ", υποστήριξε ο Σουν Γουέιντε, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Ωστόσο, ο Κινέζος εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν πρόσβαση στις ιστοσελίδες που έχουν πληροφορίες για το θρησκευτικό κίνημα Φαλουνγκόνγκ, το οποίο είναι εκτός νόμου στην Κίνα. Ο Σουν πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν πρόσβαση και σε άλλες ιστοσελίδες, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές.
Σύμφωνα επίσης με καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κινέζος εκπαιδευτικός καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία με την κατηγορία ότι δημοσιοποίησε μέσω του Διαδικτύου φωτογραφίες σχολικών κτιρίων που κατέρρευσαν στη διάρκεια του φονικού σεισμού της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.
Η σύζυγος του Λίου Σαοκούν ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ότι άνδρας της καταδικάστηκε σε ένα χρόνο "αναδιαπαιδαγώγησης μέσω της εργασίας", με την κατηγορία "της διατάραξης της δημόσιας τάξης", σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Ο εκπαιδευτικός, προσθέτει η ίδια πηγή, συνελήφθη στις 25 Ιουνίου για "υποκίνηση σε στάση", όταν δημοσιοποίησε τις επίμαχες φωτογραφίες. Στην οικογένειά του δεν επετράπη να τον επισκεφθεί. Ο επίσημος απολογισμός του σφοδρού σεισμού μεγέθους 8 της κλίμακας Ρίχτερ είναι 88.000 νεκροί και αγνοούμενοι, εκ των οποίων 9.000 παιδιά.
Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης