Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι άστεγοι στην Ελλάδα και κυρίως στους Δήμους της Αττικής είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε όλο και πιο συχνά σε καθημερινή βάση.Οι αιτίες του κοινωνικού φαινομένου είναι πολλές και η ανάγκη μια μελέτης τους είναι πλέον απαραίτητη ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υποτήριξης αυτών των συμπολιτών μας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ΠΟΤΕ οι κρατικοί φορείς Πρόνοιας δεν ασχολήθηκαν με την έρευνα του προβλήματος ,με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση και κανένα σοβαρό μέτρο υποστήριξης δεν έχει ληφθεί απο μέρους της Κυβέρνησης.
Για τον λόγο αυτό η ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας στην Βουλή εκ μέρους του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανό έχει ιδιαίτερη σημασία:
"

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
  • Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
  • Οικονομίας και Οικονομικών

Άστεγοι στην Ελλάδα: πόσοι είναι; Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά υπολογίζονται γύρω στις 20.000, εκ των οποίων στην Αθήνα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης, ζουν περίπου 11.000 (3.000 Έλληνες και 8.000 αλλοδαποί)!

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αστέγων. Δεν είναι όλοι οι άστεγοι σε κοινή θέα. Μπορεί να είναι άνθρωποι υπό έξωση, άνθρωποι που ζουν σε απαράδεκτα κτίρια ή σε παραπήγματα. Όσοι, (μετανάστες κυρίως), ζουν στοιβαγμένοι δέκα σε ένα δωμάτιο. Πρώην τρόφιμοι ψυχιατρικών ιδρυμάτων που τους έχει δοθεί εξιτήριο χωρίς καμιά πρόνοια για τη συνέχεια, αποφυλακισμένοι, χρήστες ναρκωτικών.

Αν και η Ελλάδα υπέγραψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα σχετικά με την εξάλειψη του προβλήματος των αστέγων(22/04/2008), αν και «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους» σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 4), σήμερα στη χώρα μας:

  • Οι άστεγοι δεν καταγράφονται επίσημα από τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
  • Η ιδιότητα του αστέγου δεν είναι νομοθετικά καθορισμένη ως ειδική κοινωνική ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης, όπως ο άπορος ή ο τοξικομανής- ως εκ τούτου οι άστεγοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βιβλιάριο Υγείας από την Πρόνοια, εάν δεν αποδείξουν ότι πάσχουν από 67% αναπηρία!
  • Δεν προβλέπεται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μόνο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι Δήμοι, η Εκκλησία και ο Ερυθρός Σταυρός δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα πάνω στο θέμα.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο που να αναγνωρίζει τους άστεγους ως ειδική κοινωνική ομάδα;
  2. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς που δραστηριοποιούνται πάνω στο θέμα και ένας κεντρικός συντονισμός όλων των δράσεων;
  3. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι από το 4ο ΚΠΣ προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τους άστεγους;
  4. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μεγάλες μονάδες είναι προσωρινή λύση, με ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν στη στήριξη και την επανένταξη των αστέγων με απώτερο στόχο τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας;
  5. Είναι ενήμεροι για το θεσμό κοινωνικής στέγης (που ήδη ευδοκιμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης) και αν ναι, προβλέπεται να εφαρμοστεί ο θεσμός άμεσα και στη χώρα μας;"