Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πλήρης η ανατροπή στη διαμόρφωση των μισθών

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750759


Γιάννης Κουζής: Πλήρης η ανατροπή στη διαμόρφωση των μισθών 
του Πάνου
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/02/2013 Η ΑΥΓΗ
ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΖΗ
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τους μισθούς μετά τη λήξη των ΣΣΕ που παραμένουν σε ισχύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και την τρίμηνη παράταση λόγω μετενέργειας, θα κυριαρχείται από τις ακόλουθες πρακτικές:
1. Μείωση μισθών με συλλογικές συμβάσεις υπό την πίεση της ανεργίας, των φθηνών απολύσεων και της εξατομίκευσης των αποδοχών.
2. Εξατομίκευση των μισθών, όταν δεν θα υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις υπό τους όρους που επιθυμεί ο εργοδότης.

Οι νέες ρυθμίσεις ανατρέπουν πλήρως την προ Μνημονίου εικόνα, όταν το σύνολο των εργαζομένων καλύπτονταν από την ΕΓΣΣΕ που ρύθμιζε τον κατώτατο μισθό, ενώ το 80% των εργαζομένων καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις λόγω της επέκτασης εφαρμογής τους. Από 1η Απριλίου αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός, που θα ορίζεται πλέον με νόμο και πιθανότατα θα είναι κατώτερος από τον ήδη επιβαλλόμενο νομοθετικά στα 586 ευρώ (και 510 για τους νέους).
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που δεν θα ρυθμίζει πλέον τους κατώτατους μισθούς θα καλύπτει μόνο εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, Έμποροι, ΓΣΕΒΕΕ, Ξενοδόχοι).
Οι κλαδικές ΣΣΕ υποβαθμίζονται χωρίς δυνατότητα επέκτασης, ενώ θα κυριαρχούν απόλυτα οι επιχειρησιακές ΣΣΕ, που σε ενάμιση χρόνο έχουν εκτοξευτεί από 140 σε 950 μέσω κυρίως των "ενώσεων προσώπων", μιας καρικατούρας συλλογικότητας, που υπογράφουν το 80% των επιχειρησιακών συμβάσεων και που ορίζουν μισθούς κάτω από τα κλαδικά όρια μέχρι τα κατώτατα νόμιμα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% για τους νέους. Επισημαίνεται ότι οι ωριμάνσεις στους μισθούς θα παραμένουν παγωμένες έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10% (άραγε το 2025;) και το επίδομα γάμου καταργείται εκεί όπου δεν προβλέπεται από νέα ΣΣΕ.
Επίσης οι εργοδότες θα παρακωλύουν τις διαπραγματεύσεις, επιχειρήσεις θα αποχωρούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να μην δεσμεύονται από τις συμβάσεις που αυτές υπογράφουν, ο ΟΜΕΔ υποβαθμίζεται και η Διαιτησία δεν μπορεί πλέον να επιλύει συλλογικές διαφορές αφήνοντας το κύριο μέρος τους αιωρούμενο. Με αυτή την αποδόμηση ανατρέπεται πλήρως η εικόνα ώστε το 80% των εργαζομένων να απασχολείται με ατομικές συμβάσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους θα βλέπουν τους μισθούς τους να διολισθαίνουν σταδιακά προς τα κατώτατα όρια. Τα (μισθολογικά) σύνορα με τη Βουλγαρία έχουν ήδη ανοίξει...

* Ο Γ. Κουζής είναι καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο