Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δοκιμάζεται η δημοκρατία στη Χαλκιδική: "Όχι" στους χρυσοθήρες λένε οι κάτοικοι

του Τάσου Αναστασίου
 
Δοκιμάζεται η δημοκρατία στη Χαλκιδική: "Όχι" στους χρυσοθήρες λένε οι κάτοικοι
Πλήκα Μ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/02/2013 Η Αυγή
Σήμερα οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής συγκεντρώνονται στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, όπως και τόσες άλλες φορές, ενάντια στην επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, αλλά και ενάντια στην αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί στην περιοχή τους, μετά την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια στην περιοχή τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, παρά την αστυνομοκρατία και την τρομοκράτηση
Την εβδομάδα που πέρασε στα ορεινά χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής δοκιμάστηκε σκληρά η δημοκρατία. Τα όσα καταγγέλλονται από κατοίκους και δικηγόρους θυμίζουν «σκοτεινές εποχές». Συνεχείς προσαγωγές κατοίκων που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στα μεταλλεία, προκειμένου να «ταυτοποιηθούν» οι ένοχοι της εμπρηστικής επίθεσης. Άνθρωποι που εκβιάζονται για να δώσουν παρανόμως γενετικό υλικό για εξέταση του DNA τους, χωρίς να έχουν συλληφθεί. Άνθρωποι που καλούνται για κατάθεση και ενόσω (τελικά) ανακρίνονται στα υπόγεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πολυγύρου, εγκαλούνται για τα πολιτικά τους πιστεύω από ασφαλίτες. Άνθρωποι που η ΕΛΑΣ τους εξαφανίζει για ώρες χωρίς να επιτρέπει σε δικηγόρους και συγγενείς να επικοινωνήσουν μαζί τους. Την ίδια ώρα στους δρόμους των χωριών κυκλοφορούν ασφαλίτες με καλυμμένα πρόσωπα, ακόμη και μέρα μεσημέρι. Με καθυστέρηση τριών ημερών η ΓΑΔ Θεσσαλονίκης έσπευσε να διαψεύσει ότι συμβαίνουν τα παραπάνω και να διαβεβαιώσει ότι όλα «γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Παρά ταύτα οι κάτοικοι δεν τρομοκρατούνται και δεν κάνουν πίσω. Δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τη βέβαιη καταστροφή που υπόσχεται μαζί με τις επιδοτούμενες, όπως αποδεικνύεται, θέσεις εργασίας η El Dorado Gold και ο κ. Μπόμπολας... Δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, φιλικό στο περιβάλλον που θα στηρίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μελισσουργία, τον οικοτουρισμό.

Θυσιάζουν τα πάντα για τις επενδύσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποδοκίμασε εξ αρχής την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, ενώ όλα αυτά τα χρόνια στέκεται αρωγός στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Ζήτησε από τις αρχές να εξετάσουν και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, αλλά η ασφάλεια δεν στρέφει τις έρευνές της (και) προς αυτήν την κατεύθυνση. «Στη Β.Α. Χαλκιδική συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό, προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν έναν δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής, της δικής τους και των επόμενων γενιών» τονίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μιλά για ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη επένδυση, όταν το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι μηδαμινό και μοναδικός ευνοημένος είναι η καναδική εταιρεία El Dorado Gold.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Όταν ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι 'με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις', αναφέρεται και στο ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον, και σε αυτό για την εθνική οικονομία, αλλά και σε αυτό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στην προστασία του μεγάλου κεφαλαίου».