Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σαββατοκύριακο οργής σε Ισπανία, Πορτογαλία


Από ένα αυθόρμητο κύμα λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στα σχέδια των διεθνών δανειστών και της ντόπιας... ορντινάτσας τους σείστηκαν το Σαββατοκύριακο, Ισπανία και Πορτογαλία.
Στην Ισπανία, χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις ζητώντας να σταματήσουν οι κατασχέσεις σπιτιών από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στην Πορτογαλία οι διαδηλωτές κάλεσαν τη μνημονιακή δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάσους Κοέλιο να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σ' όλη την Ισπανία το Σάββατο απαιτώντας να δοθεί τέλος με νομοθετική ρύθμιση στις εξώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους έχοντας πληγεί ή χρεωκοπήσει από την οικονομική κρίση. Μεγάλη πορεία έγινε στο κέντρο της Μαδρίτης, με χιλιάδες πολιτών να χτυπούν τύμπανα και κόρνες και κρατώντας πανό που έγραφαν «Στοπ στις εξώσεις», «Τι συνέβη; Δεν έχουμε σπίτι...» και “Τραπεζίτες τοκογλύφοι”. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στη Βαρκελώνη και σε περίπου πενήντα άλλες πόλεις της χώρας.
Οι Ισπανοί βουλευτές αποδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα να αρχίσει διάλογος για το θέμα των εξώσεων. Η ακτιβιστική πρωτοβουλία “Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων” συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του Κοινοβουλίου. Η “Πλατφόρμα” κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις για να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές και να τεθεί προς ψήφιση το ταχύτερο το νομοσχέδιο αυτό.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της “Πλατφόρμας” προβλέπει τροποποίηση του νόμου ώστε να δοθεί τέλος στις εξώσεις και να καταστεί δυνατή η παραγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους ιδιοκτητών που έχουν χρεωκοπήσει. Σειρά αυτοκτονιών απελπισμένων ανθρώπων που οι τράπεζες κατέσχεσαν τα σπίτια τους, περιλαμβανομένης αυτής ενός ζευγαριού συνταξιούχων στη Μαγιόρκα την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε λαϊκή αγανάκτηση στην Ισπανία. Τον Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε το 11,2%, ενώ οι εξώσεις σημείωσαν «ιστορικό ρεκόρ» το 2011 με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.

Πορτογαλία: Λαϊκός ξεσηκωμός κατά Μνημονίου και λιτότητας
Το κύμα ξεσηκωμού κατά της λιτότητας στην Ιβηρική δεν άφησε ανεπηρέαστη την Πορτογαλία. Από τον Βορρά έως τον Νότο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την κηδεμονία των διεθνών δανειστών.
«Αλλαγή πορείας, νέα πολιτική» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη μεγάλη συγκέντρωση της Λισσαβώνας, που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα του CGTP, του κύριου συνδικάτου της Πορτογαλίας.
«Οι θυσίες μας πάνε στα χέρια των τραπεζιτών και των πολιτικών» φώναζαν οι διαδηλωτές κυματίζοντας τις κόκκινες σημαίες του συνδικάτου. Ο γενικός γραμματέας του CGTP, Αρμένιο Κάρλος, ανέφερε ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση έφτασε σε δεκάδες χιλιάδες σε είκοσι πόλεις της Πορτογαλίας
«Από τώρα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα υπάρξουν απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε ο Κάρλος στην ομιλία του στο τέλος της εκδήλωσης στη Λισσαβώνα.
Σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο εφαρμόζει ένα... "πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" με αύξηση των φόρων και ταυτόχρονη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Και πενθήμερη απεργία στην Iberia!
Το κύμα της λαϊκής δυσφορίας απέναντι στο αδιέξοδο της λιτότητας μεταφέρεται πλέον και στους μεγάλους ισπανικούς ομίλους, όπως η αεροπορική εταιρεία Iberia, οι εργαζόμενοι της οποίας κατέβηκαν χθες σε πενθήμερη απεργία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απεργία θα κοστίζει καθημερινά περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 1.220 πτήσεις. Χθες, πρώτη ημέρα της απεργίας, περισσότερες από 230 πτήσεις ματαιώθηκαν, περιλαμβανομένων πτήσεων της Iberia και άλλων θυγατρικών της χαμηλού κόστους όπως η Vueling, η Air Nostrum και η Iberia Express.
Οι ιπτάμενοι και το προσωπικό εδάφους αντιτίθενται στην απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Iberia, International Airlines Group, να προχωρήσει σε 3.800 απολύσεις, δηλαδή σχεδόν το 20% του δυναμικού της, ύστερα από τη συγχώνευσή της με τη βρετανική British Airways, το 2011. Στα σχέδια... “ανάπτυξης” της International Airlines Group περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μειώσεις μισθών και η συρρίκνωση του δικτύου πτήσεων της Iberia κατά 15%. Τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν άλλα δύο απεργιακά κύματα -από πέντε ημέρες το καθένα.