Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

να τους σταματήσουμε τώρα



           Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
                                 κόντρα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως σας είναι γνωστό το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας στην έκτακτη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2013 συζήτησε το θέμα των εξελίξεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την λήψη απαράδεκτων μέτρων σε βάρος της αλλά και των εργαζομένων σε αυτή.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ εξέφρασε την έντονη διαφωνία της προς το προτεινόμενο από τον κ. Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δ.Σ. ψήφισμα  το οποίο ψήφισαν στο τέλος και η παράταξη Μαζί για την Γλυφάδα   του κυρίου Αγγελόπουλου πρώην παράταξη του κυρίου Βαρβιτσιώτη  και των Ανοιχτών Οριζόντων της κυρίας Λυγνού το οποίο συμπαραστεκόταν μεν στους εργαζόμενους του Δήμου μας, αλλά απουσίαζε προκλητικά από κάθε αναφορά στις τεράστιες ευθύνες της μνημονιακής δικομματικής συγκυβέρνησης που με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση, προωθεί και νέα ανθρωποθυσίες εργαζομένων στο βωμό του μνημονίου και διαλύει με τις πολιτικές της την τοπική αυτοδιοίκηση και συρρικνώνει το κοινωνικό της έργο.
Για το λόγο αυτό η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ κατέθεσε για ψήφιση το παρακάτω ολοκληρωμένο ψήφισμα που η δημοτική πλειοψηφία δεν έκανε δεκτό.

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας στην έκτακτη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2013 με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΟΤΙ:
1.     Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, των πρόχειρων λύσεων, των αιφνιδιασμών και κυρίως των αυταρχικών και αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιεί σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα, προχωρεί σε μέτρα που ποτέ δεν συζήτησε με την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

2.     Το αναθεωρημένο μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν χθες οι υποτιθέμενες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην τρόικα και τους εγχώριους εκφραστές της και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί στο σημερινό Eurogroup, προωθεί με απαράδεκτες ανθρωποθυσίες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ευρύτερα, την απαρέγκλιτη υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για μαζικές απολύσεις σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς (παιδεία, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση, δημοτική αστυνομία κ.λ.π.).
3.     Προωθείται με συνέπεια και μεθοδικότητα ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου με περιορισμό του κοινωνικού της ρόλου και τη μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό  του κράτους με περιορισμένες αρμοδιότητες και στην ουσία σε μια «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση. Για άλλη μια φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί  το μόνιμο «θύμα» που «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της Τρόικας.
4.     Εκτός από τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας που υπολογίζεται ότι θα στείλει στην ανεργία 3.500 έως 4.000 περίπου εργαζόμενους, αναμένεται η απόλυση ή η ένταξη σε διαθεσιμότητα 2.400 σχολικών φυλάκων, καθαριστριών σχολείων και σχολικών τροχονόμων, αλλά και δημοτικών υπαλλήλων σε δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έχουν πλεονάζον προσωπικό από την πρώτη λίστα των 2.741 που έχει αφήσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ταυτόχρονα η κατάργηση  των  Νομικών  Προσώπων  των Παιδικών Σταθμών, του Αθλητισμού  Πολιτισμού και της Πρόνοιας, με διαδικασίες εξπρές,  μέσω  προεδρικού  διατάγματος θα οδηγήσει στην απόλυση και τους εργαζομένους σε αυτά αλλά και θα στερήσει σοβαρές κοινωνικές παροχές από τους βάναυσα πληττόμενους πολίτες.
5.     Η μέχρι σήμερα διαρκής συμβιβαστική και υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, ήταν η πολιτική που ευθύνεται βαρύτατα για τα σημερινά απαράδεκτα αποτελέσματα αλλά και για το διαφαινόμενο τέλος του δημοκρατικού λαϊκού θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Χθες μόλις η ΚΕΔΕ διαπίστωσε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της  Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών» και αποφάσισε την κινητοποίηση των δήμων με λουκέτο στις υπηρεσίες του, προσφυγή στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης κ.λ.π.
ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
1.     Να καλέσει την ΚΕΔΕ και όλες τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεχή αγώνα κατά των απαράδεκτων μνημονιακών πολιτικών της δικομματικής συγκυβέρνησης. Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν διαλύσουν εντελώς την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας.
2.     Να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την άμεση συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής. Ενός μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση  

ΓΛΥΦΑΔΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
                                     ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ