Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ & ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Iskra:ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
Στην πληρωμή χρεολυσίων και τόκων του δημοσίου χρέους της χώρας κατευθύνθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έλαβε μέχρι τώρα η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης, ενώ ελάχιστα ήταν τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων χρηματοδοτικών αναγκών.
Εξαίρεση αποτέλεσε το 2010, καθώς το δάνειο του μηχανισμού ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε να εκταμιεύεται από το Μάιο, κάλυψε με αναλογία σχεδόν 50-50 τοκοχρεολύσια και έλλειμμα, ενώ φέτος διατέθηκαν 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου. Από τα 209 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί μέχρι τώρα, από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, έχουν διατεθεί:
* 60 δισ. ευρώ, για πληρωμές χρεολυσίων (2010 - 2013).
* 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
* 35 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν με το πρώτο PSI του Μαρτίου 2012 στους κατόχους ομολόγων, ως κίνητρο προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.
* 11 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την προαγορά των ομολόγων με το PSI+ του Δεκεμβρίου 2012.
* 40 δισ. ευρώ διατέθηκαν για πληρωμές τόκων (από Μάιο 2010 έως Ιούνιο 2013).
* 15 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων δαπανών του προϋπολογισμού, εκ των οποίων και κατά προτεραιότητα εξοφλήθηκαν οφειλές στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ ένα τμήμα τους κάλυψε λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κυρίως το έτος 2010.
Περισσότερα εδώ